Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 19 17.02.2011 5

9271-2010 (041)

Kestävän Kehityksen toteuttaminen nuorisotoimessa vuonna 2010

Tiivistelmä: -

Nlk § 19

Kehittämissuunnittelija Virpi Sandvik:

 

Kestävää kehitystä toteutettiin nuorisoasiainkeskuksessa sekä suunnitelman puitteissa että sen lisäksi seuraavasti:

 

Teema: Ilmastonmuutos

 

Tavoite ja toimenpide

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Päästöjen vähentäminen kuljetuskertoja vähentämällä >

·Hankintakertojen vähentäminen paremmalla hankintojen etukäteis- ja yhteissuunnittelulla.

 

Jatkuvasti

Yksikkövastaavat ja esimiehet

Tiedon lisääminen >

·Huomioidaan valtakunnallinen energiansäästöviikko.

 

Viikko 41.

 

Suunnittelu keke-työryhmä.

 

Toteuttaminen:

Hankintakertoihin on kiinnitetty tietoisesti huomiota; tavaraa on hankittu aikaisempaa suurempia eriä kerralla, jotta vältyttäisiin tiheiltä kuljetuskerroilta.

 

Energiansäästöviikkoa varten ei suunniteltu erityistä tapahtumaa. Viikosta tiedotettiin eri toimipisteisiin, jotta niissä voitaisiin huomioida viikko omien resurssien rajoissa. Toisaalta energiansäästö on jo omaksuttu sen verran hyvin, että erityisen viikon viettäminen ei välttämättä tuo sitä lisäarvoa tai – huomiota, jota sillä tavoitellaan. Kuten esimerkiksi Pansion nuorisotalosta kerrottiin: ”Koko vuosi huomioidaan samalla tavalla kuin energiansäästöviikkokin; turhat valot pois päältä - myös tietokoneiden näytöt sammutetaan - roskien kierrättämismahdollisuudet, astianpesukone vain täytenä päälle, käyttökelpoista tavaraa käytetään uudelleen myös askartelussa yms. Nuorille myös kerrotaan, miksi juuri tiettyä tavaraa ei heitetä pois (voidaan käyttää udelleen), miksi televisio suljetaan, kun sitä ei katsota, miksi kaikki valot eivät ole päällä, jos joku laittaa kaikki päälle.” Toisaalta vuonna 2009 järjestetynkaltaisen ESV-kilpailun järjestämistä voisi harkita toteutettavaksi esim. joka toinen vuosi. Olivathan nimenomaan aamu- ja iltapäiväkerhot innolla mukana tuolloin.

 

 

Teema: Kaupungin yhteiskuntavastuu

 

 

Tavoite ja toimenpide

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Kestävän kehityksen huomioiminen kaikessa toiminnassa >

·Henkilöresursseja varataan joustavasti eri toiminnoissa ja toimipisteissä kestävän kehityksen kohdennettuun toteutukseen, seurantaan ja suunnitteluun.

Jatkuvasti

Nuorisoasiainkeskuksen eri toiminnoista kattavasti koottu Keke-työryhmä sekä muu henkilökunta sovittavien toimenpiteiden mukaisesti.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät soveltavat ympäristökasvatuksen menetelmiä kasvatustyössään >

·Jatketaan ympäristökasvatukseen ja -tiedotukseen panostamista sekä erilaisiin tempauksiin osallistumista lasten aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Erilaista ympäristökasvatusmateriaalia hyödynnetään monipuolisesti.

Jatkuvasti.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat.

·Jatketaan kierrätysmateriaalien käyttämistä askartelussa Seikkailupuistossa sekä aamu- ja iltapäiväkerhoissa.

·Jatketaan kierrätysmateriaalien käyttöä työpajatuotteiden ja -töiden tekemisessä.

·Vimman pajatyöskentelyssä käytetään kierrätysmateriaalia mahdollisuuksien mukaan.

Jatkuvasti.

 

 

 

Jatkuvasti.

Jatkuvasti.

Seikkailupuiston sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat.

 

 

Työpajaohjaajat.

Vimman ohjaajat

Vahvistetaan nuorisoasiainkeskuksen työntekijöiden kestävän kehityksen osaamista >

·Henkilökunnalle järjestetään koulutusta kestävää kehitystä koskevista aiheista

 

 

 

 

 

Joustavasti tarpeen mukaan

 

 

 

Kestävän kehityksen työryhmä

 

Eri toimipisteissä nuorisotiloista Seikkailupuistoon ja aamu- ja iltapäiväkerhoista Nuorten työpajoihin on suunnitelman mukaisesti hyödynnetty kierrätysmateriaaleja monipuolisesti askartelutöiden, pajatuotteiden ym. tekemiseen.

 

Toukokuussa järjestettiin tutustumiskäynti vedenpuhdistamolle. Kolmetoista työntekijää osallistui vierailuun, jota kehuttiin opettavaiseksi ja antoisaksi.

 

Muuta:

 

Nuorisoasiainkeskus lähti mukaan Kulttuuripääkaupunkivuoteen kuuluvaan hankkeeseen Ekoteko! – Nuoret Itämeren äärellä. Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman tilat olivat hankkeen käytössä ensimmäisissä pajoissa 23.–25.11.2010. Palaute Itämeripajoista oli erittäin positiivista. Pajoihin osallistui yksi ryhmä Topeliuksen koulusta Turusta ja neljä ryhmää Hemmingin koulusta Maskusta. Vuonna 2011 pajat järjestetään 30.10 – 4.11.2011. Vimmassa. Myös nuorisotaloille suunnitellaan syksyksi niiden toimintaan ja kohderyhmälle sopivia työpajoja.

 

Tippsundin ja Vienolan nuorisoleirialueille hankittiin kierrätysastiat lasin- ja metallinkeräystä varten. Leirialueilla syntyvät lasi- ja metallijätteiden määrät ovat niin pienet, että jätehuoltomääräysten perusteella lajittelua ei tarvitsisi järjestää. Lajitteluastiat hankittiin kuitenkin niiden kasvatuksellisen merkityksen vuoksi.

 

Tippsundin leirialueen osalta käynnistyi lisäksi paineviemärin suunnittelu, ja viemäriin liittyminen toteutuu todennäköisesti vuonna 2011. Muutostyön myötä leirialue liittyy suoraan kunnalliseen viemäriverkostoon.

Oheismateriaali 1Esimerkki toteutuksesta: Maarian nuorisotalon ja iltapäiväkerhon kestävän kehityksen toteuttaminen vuonna 2010.

Oheismateriaali 2Ekoteko! - Nuoret Itämeren äärellä-esite.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin

Asian esitteli nuorisotoimenjohtajan varahenkilö Ritva Jykelä

Jakelu

tiedKyttä Maija