Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 8 25.01.2011 8

653-2011 (539)

Nuorisokeskus Ahtelan toimintasuunnitelma vuonna 2011

Tiivistelmä:

Nuorisokeskus Ahtela on Opetusministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Ahtela on pääasiallisesti tarkoitettu alle 29 -vuotiaiden nuorten ryhmien retki- ja leiritoimintaan. Nuorten ryhmille, muille ryhmille sekä yksityisille henkilöille tarjotaan majoitustilat mukavuuksineen sekä leirialueen maasto, pelikentät ja toimintavälineet edulliseen hintaan. Leiriläiset itse vastaavat leirin sisällöstä ja huollosta, kuten ruokailuista. Kesälle 2011 on tulossa useampi suurempi leiri ja kesän varaustilanne näyttää nyt jo hyvältä. Viron nuorisotyökeskuksen Kloogarannan leirikeskuksen kanssa toivotaan yhteistyön jatkuvan. Uuden huoltorakennuksen suunnittelu on tehty ja rakentaminen käynnistyy heti alkuvuodesta

Nlk § 8

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Yleistä

 

Ahtelan nuorisokeskus on Opetusministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Turun kaupungin nuorisotoimi hallinnoi nuorisokeskusta. Alueen pinta-ala on 45 hehtaaria. Nuorisokeskus Ahtelan majoituskapasiteetti on n.120:lle hengelle. Ahtela on erittäin tunnettu suurleirien pitopaikka. Tuolloin leiriläisiä voi olla kerralla jopa 2.500 -3.000 henkeä. Ahtelassa on panostettu suurleireihin mm. erillisin huoltorakennuksin (wc- ja suihkutilat) ja kesävesipistein sekä ulkokeittiö- ja ruokailukatoksin.

 

Nuorisokeskus Ahtelan käyttäjät/ asiakkaat

 

Nuorisokeskuksen asiakkaat ovat pääsääntöisesti nuorisoryhmiä kuten partiolippukuntia, opiskelijajärjestöjä, poliittisia nuorisojärjestöjä ja liikuntajärjestöjä. Koulujen leirikoulutoiminta on varsin mittavaa. Elokuun puolivälistä lokakuun alkuun on Ahtela varattuna leirikoulutoimintaan, lisäksi yksittäisiä varauksia on useita kevätkaudelle. Nykyisen nuorisokäytön taso on hyvä. Loppusyksyn ja alkukevään arkipäivien (ma - pe) käyttöasteen lisääminen on edelleen haasteena. Uusia käyttäjäryhmiä ja asiakkaita tulisi löytää kyseiseen ajankohtaan. Uusia asiakasryhmiä on löytynyt eritoten maahanmuuttaja väestöstä. Tavoite on ylläpitää käyttöpäivien määrä nykyisellä vuositasolla. Yleinen markkinointi hoituu pääasiallisesti Suomen Nuorisokeskukset yhdistyksen kautta.

 

Suurleiritoiminta ja kansainvälinen toiminta

 

Ahtelan kesäkaudelle 2011 on tiedossa Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n suurleiri ”Kesis” n. 650 hlöä 5.6.–11.6.2011. Varsinaissuomen Kesäleiriyhdistys järjestää avoimet alakouluikäisille suunnatut kesäleirit 3.-8.7. ja 17.–22.7.2011. Molemmille leireille odotetaan yli 100 7 – 12 vuotiasta lasta. Maahanmuuttoyhdistysten järjestämää leiritoimintaa on mm. Venäläisen Kulttuuridemokraattisen Liitto ry:n pidempikestoinen leiri 10.7.- 17.7.2011, jolloin koko alue on varattu ko. yhdistykselle. Turun Weikot ry:llä on 25.–27.7 noin 100 hengen nuorisoleiri. Kesän varaustilanne näyttää jo alkuvuodesta hyvältä.

 

Projektit

 

Viron nuorisotyökeskuksen Kloogarannan leirikeskuksen kanssa tehtyä yhteistyötä Opetusministeriön avustuksen turvin jatketaan vuonan 2011.

 

Toiminnallinen kehittäminen

 

Nuorisokeskus Ahtela on ympärivuotisessa käytössä. Laaja maa-alue mahdollistaa erilaisten aktiviteettinen harrastamisen. Merellinen sijainti, ranta ja vesialue ovat kesäaikaan ehdottomia valtteja. Metsäinen maasto suo mahdollisuuden luonnon ja eläinten tutkimiseen. Asiakkaan voivat omaehtoisesti käyttää kaikkia toimintavälineitä ja -tiloja, joita nuorisokeskus tarjoaa, kuten kanootteja, pelikenttiä, kiipeilytelineitä, liitokiekkorataa jne. Uusimpina hankintoina ovat kuntolaitteet asiakkaiden vapaassa käytössä.

 

Nuorisokeskus Ahtelassa työskentelee ohjaaja, jonka tehtävänä on mm. suunnitella ja toteuttaa ohjelmapalveluja esim. luonto- ja erätaitoihin liittyen. Ohjelmapalvelujen markkinointi kaipaa panostamista. Paikallisten yrittäjien kanssa on kehitettävä edelleen palvelujen tarjontaa leirialueen asiakkaiden tarpeita vastaaviksi.

 

Kehittämissuunnitelmat/investoinnit

 

Nuorisokeskus Ahtelan hirsimökkien yhteyteen on suunniteltu huoltorakennus (uudisrakennus). Huoltorakennus tulee sisältämään keittiö- ja ruokailutilat sekä wc- ja saunatilat. Huoltorakennus mahdollistaa hirsimökkien vuokraamisen omana yksikkönä. Hirsimökit tarjoavat pienryhmille kuten leirikouluille ja nuorisomatkailijoille oivan majoitusvaihtoehdon. Huoltorakennus on Turun kaupungin rakentamissuunnitelmissa ja hanke on aloitettu. Rakentamisen aikataulu ajoittuu vuodelle 2011. Huoltorakennuksen käyttöönotto on vuonna 2012.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

PäätösNuorisolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.