TOIMINTAKERTOMUS 2009 / Q-VUORI

 

Q-vuoren nuorisotalo järjestää Turun kaupungin ja SPR:n sopimuksen mukaan toimintaa ensisijaisesti alueen lapsille ja nuorille. Q-vuorelle on asetettu seurantaryhmä, jonka tarkoituksena on kehittää sopijapuolten välistä yhteistyötä ja osallistua Q-vuoren toiminnan kehittämiseen.

 

 

TOIMINTA JA KÄVIJÄT

 

Vuoden 2009 aikana talossa oli kävijöitä kaikkiaan 9777 (10405 vuonna 2008) kävijämäärän laskuun syynä on järjestöjen kävijämäärien määrän väheneminen, sekä päiväkirjaan kävijöiden merkitsemättä jättäminen. Järjestöille on asiasta ilmoitettu, mutta osa järjestöistä jättää merkinnät silti usein tekemättä. Lämmin talvi ja syksy vähensivät kävijämäärää. Mopoilla on päässyt liikkumaan lähes ympäri vuoden. Nuoret käyvät talolla ja menevät taas. Uusi ”sukupolvi” on kasvamassa ja heitä on syksyn mittaan alkanut käydä talolla. Uusia nuokkarikortteja tehtiin viime syksynä nelisenkymmentä. Talolla käy ”nuorten ryhmiä”, jotka kokoonpanoista riippuen ovat koko illan tai vain hetken ja häipyvät sitten hakemaan lisää kavereita. Talossa järjestettiin vuoden aikana kolmesta viiteen iltaan viikossa kaikille nuorille avointa toimintaa.

 

Lasten ja nuorten toiminnan lisäksi talossa toimi erilaisia järjestöjä, joiden toiminnot ja ikäryhmät vaihtelivat vauvasta vaariin. Talon salia vuokrattiin arki-iltoina myös yksityisiin tilaisuuksiin ja päiväkotien juhliin.

 

 

Lapsille ja nuorille suunnatut ryhmätoiminnat

Talossa järjestettiin keväällä ja syksyllä alakouluikäisille peli- ja liikuntakerho kerran viikossa. Sählyvuoroja oli talolla kerran viikossa sekä alakoululaisille että yli 13-vuotiaille ja yli 13-vuotiaat pääsivät keväällä pelaamaan sählyä myös Nummen kouluun kerran viikossa ja syksyllä Aurajoen koulussa kahdesti viikossa, silloin kun vuorot eivät olleet koulun käytössä.

 

Tapahtumat

Talolla järjestettiin vuoden aikana kaikkiaan 32 yksittäistä tapahtumaa, joista esimerkkeinä nälkäpäivädisco, yökahvilat, biljarditurnaus, grilli-ilta.

 

Katutyö ja vapaaehtoistoiminta

Q-vuoren katutyöryhmäläiset partioivat kahtenatoista perjantai-iltana Kuuvuoren, keskustan, Nummen, Halisten, Hannuniitun, Pääskyvuoren ja YO-kylän alueella. Osa vapaaehtoisista oli mukana myös Naantalin tulipalo-onnettomuuden kriisityössä sekä suunnittelemassa ja toteuttamassa talon eri tapahtumia sekä suunnittelemassa uutta vapaaehtoiskoulutusta.

 

 

Muu toiminta

Aamupäivisin talomme työntekijä teki sämpylät ja kahvin sauvakävelijöille kerran viikossa. Aamupäivän toiminnat järjestettiin yhteistyössä Turun Liikuntapalvelukeskuksen kanssa.

 

 

 

 

Talossa tarjottiin TET- harjoittelupaikka vuoden aikana yhdelle nuorelle, yhdelle harjoittelurahalla olleelle nuorelle sekä yhdelle opiskelijalle. kaksi henkilöä oli palkkatuella työllistettynä talolla.

 

Talolla oli mahdollisuus harrastaa kiipeilyä talon omilla kiipeilyajoilla. Nuoriso-ohjaajat olivat keväällä ja syksyllä kerran viikossa tavattavissa Aurajoen yläasteella. Kertoja oli kaikkiaan ja kävijöitä .

 

 

YHTEISTYÖTAHOT

 

Q-vuoren työntekijät, vapaaehtoiset ja osa nuorista osallistui Punaisen Ristin tapahtumiin. Q-vuori oli mukana mm. lipaskeräyksissä.

 

Nuorisoasiainkeskuksen kanssa yhteistyötä jatkettiin. Kiipeilyseinän osalta yhteistyötä jatkettiin Nuorisoasiainkeskuksen ja Turun NMKY:n kanssa. Kouluyhteistyö oli tiivistä Aurajoen ja Nummen koulujen kanssa, lisäksi teimme yhteistyötä Turun Ammattikorkeakoulun ja Turun Ammatti-instituutin kanssa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita vuoden aikana olivat Poliisi, Seurakunnat, Liikuntapalvelukeskus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto.