ILPOISTEN KIRJASTO JA NUORISOTILA

 

TARVESELVITYS

 

Tilanhankinnan tarpeellisuus

 

Turun kaupungin talousohjelma 2008-2010 velvoittaa, että kulttuuritoimen lähipalveluverkko käydään läpi yhteistyössä nuorisotoimen kanssa palvelupisteiden kattavuuden ja kustannustehokkuuden näkökulmista. Kaupunginvaltuusto seuraa talousohjelman toteutumista. Ilpoisten kirjaston ja nuorisotilan tilojen osittainen yhdistäminen tuo synergiaetua niin tilojen kuin palvelujenkin osalta.

 

Skanssi-Uittamo -suuralueen väkiluku oli vuoden 2007 lopussa 23 759 henkilöä. Väestöennusteen mukaan vuonna 2016 alueella on 24135

asukasta. Väestörakenteen katsotaan pysyvän samankaltaisena kuin nykyään eli varsin heterogeenisena. Pelkästään Ilpoisten lähiössä on asukkaita noin 3000 henkilöä.

 

Kuvaus nykyisestä toiminnasta

 

Ilpoisten kerhokahvila sijaitsee Ilpoisten liikekeskuksen yhteydessä 100 m² tilassa. Tilaa vastapäätä sijaitsee anniskeluravintola. Tilan sijainti ei ole paras mahdollinen. Tila on vuonna 1971 otettu tilapäisesti käyttöön. Tila on osakeomistuksessa.

 

Tila on 4-5 päivää viikossa avoinna pääsääntöisesti klo 15.00 – 21.00. Muina aikoina järjestöillä ja erilaisilla toimintaryhmillä on mahdollista vuokrata tilaa. Nuorisotilassa pelataan erilaisia pelejä esim. biljardia ja pöytätennistä sekä playstation- pelejä.

 

Keväällä 2008 tila sisustettiin uudestaan . Vuonna 2008 tilassa kävi 839 nuorta (syys-joulukuu). Tämän vuoden kävijämääräksi arvioidaan n. 1800.

 

Henkilökunta

Nuorisotilassa on 1 ohjaaja. Palvelu saadaan joustavammaksi yhteistyöllä.

 

Kuvaus tarvittavasta muutoksesta ja tilojen muutosperustelut

 

Julkisten palvelujen rooli nähdään tärkeänä syrjäytymisen estäjänä erityisesti kaupunkilähiöissä. Toimivat peruspalvelut ovat lähiöasukkaiden hyvinvoinnin perusta, ja oleellisena nähdäänkin se, miten kuntien palveluntarjoajat ja muut paikalliset toimijat pystyvät kehittämään osaamistaan.

 

Ilpoisten nuorisotila ja Ilpoisten kirjasto tulevat toimimaan siten, että nuorisotila muuttaa Ilpoisten kirjastolta vapautuviin tiloihin. Tarkoitus on tiivistää nuorisoasiankeskuksen ja kirjaston yhteistyötä sekä luoda uusia toimintamalleja vanhojen ydintoimintojen lisäksi. Erityisenä kohderyhmänä tässä muutostyössä tulee olemaan alueen nuoriso – muita asukkaita unohtamatta. Tavoitteena on eräänlainen julkinen olohuone kaikille asukkaille, jossa henkilökunnalla on omat vastuualueet, mutta asiakkaille tila ja toiminnot näyttäytyvät yhtenä kokonaisuutena. Yhteiset aukioloajat / samanaikaiset toiminnot tukevat tätä ajatusta.

 

Kirjastolla on suuri joukko yhteistyökumppaneita ja kirjastosta muodostuu tärkeä yhteisöllisyyden keskus ja erilaisten ja eri-ikäisten asukkaiden kokoontumispaikka. Ajatus on että Ilpoisissa toimisi kaikkia alueen asukkaita ja ikäryhmiä palveleva kirjasto jonka yhteydessä olisi nuorisotalo ja nykyistä laajempi ja ajanmukaisempi nuortenosasto. Nuorisotalon muutto samoihin tiloihin tekee työyhteisöstä laajapohjaisemman ja samalla kun tätä yhteistyötä tiivistetään, voidaan tarjota laajempaa osaamista sekä koululle että kunnan ja alueen muille toimijoille ja mahdollisille kumppaneille. Käytössä olisi useamman hallintokunnan resurssit.

 

Osa nuorisotoimen tiloista pitää olla äänieristettyä toiminnan takia. Nuorisotoimella on oma sisäänkäynti sekä piha-alue.

 

Tilojen yhteiskäyttö

 

Tilaa suunniteltaessa tulee varmistaa tilojen monikäyttöisyys. Tilat pitää pystyä muuttamaan tarpeiden mukaan. Tämän mahdollistaa poikkihallinnollinen yhteistyö jo suunnitteluvaiheessa.

 

Sekä kirjastolle että nuorisotalolle on järjestettävä omaa tilaa siten, että kummankaan osapuolen ei tarvitse tinkiä toiminnoistaan. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että kirjastoon on järjestettävä ns. hiljaista tilaa jossa asiakkaat voivat esimerkiksi opiskella häiriöttä. Samoin nuorisotalon puolella on oltava mahdollisuus ”olla äänekkäästi” ilman, että kirjaston asiakkaat häiriintyvät. Nuorisotalo ja kirjasto vastaavat tahoillaan omista tiloistaan ja toiminnoistaan.

 

Yhteistyö konkretisoituu yhteiseen alueeseen, johon suunnitellaan kirjaston nuortenosastoja, jolle sijoitetaan nuorten kirjat ja lehdet, osa musiikki- ja elokuva-aineistosta ja ainakin yksi nettiyhteydellä varustettu tietokone. Tästä tilasta vastaavat molemmat toimijat yhdessä. Yhteistä toimintaa on tietysti tarkoitus tehdä muuallakin.

 

Kirjaston aukioloajat pyritään suunnittelemaan niin, että sekä koulun että nuorisotoimen kanssa toiminta on mahdollisimman joustavaa ja tarkoituksenmukaista.

 

Henkilökuntamäärän muutos

 

Nuorisotoimen henkilökuntaa lisätään kahteen ohjaajaan.

 

Taloudellinen kuvaus nykytilasta ja tulevasta tilanteesta

 

Tilakustannukset tullaan jakamaan käytön mukaisessa suhteessa. Kustannuksia tulee tilasuunnittelusta ja tilamuutosten tekemisestä.

 

Tilamuutoksen kautta palvelu muuttuu ajanmukaisemmaksi, tilojen yhteiskäyttö tuo synergiaetua ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa lisääntyy.

 

Nuorisopalvelukeskus ei tarvitse vapautuvaa tilaa käyttöönsä.

 

Muutoksen ajankohta ja tarvittavat toimenpiteet

 

Nuorisotilan muutto kirjaston tiloihin riippuu siitä, millä aikataululla muutostyöt tehdään. Tavoitteena on, että muutostyöt toteutetaan vuonna 2010.

 

Tällä hetkellä käsikirjastona toimivasta erillisestä tilasta tehdään hiljainen lukupaikka, jossa sijaitsevat myös kirjastoon tilattavat lehdet. Lainaustiski vaihdetaan kevyempään. Aineistoa karsitaan niin, että saadaan tilaa viihtyisille lukunurkkauksille ja lastenalueesta tehdään houkutteleva.

 

Nuorisotilan tarpeet on, että osa tilasta pitää olla äänieristetty niin, että nuoret voivat olla äänekkäitä esimerkiksi, kun pelaavat biljardia tai pingistä. Osa tilasta voi olla äänieristetty kevyemmin.

 

Tilassa pitää olla mahdollista myös pitää esim. nuorten kokkauskursseja.

 

Kun nuorisotila ei ole avoinna, nuorisoasiainkeskus vuokraa tiloja järjestöille.

 

Esteettömyyssäännöstö ja ohjeistus otetaan huomioon tiloja kunnostettaessa.

 

Käyttökustannus- ja irtaimiston hankinta-arvot

 

Nykyisten kirjastotilojen muutostöiden myötä kasvavat vuokrausmenot jaetaan nuorisoasiainkeskuksen ja kirjaston kesken.