Liite 1
Monikulttuurisuusneuvoston toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2025
Turun kaupunginhallitus on hyväksynyt tammikuussa 2023 kaikille vaikuttajaryhmille yhteisen toimintasäännön. Vaikuttajaryhmien tehtävänä on edistää edustamansa ryhmän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Vaikuttajaryhmien yhteinen tavoite on turkulaisten hyvinvoinnin ja terveyden, osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden edistäminen.
Toimintasääntö
-Kaikkien ryhmien tehtävät on päivitetty koskemaan kaupungin toimivallan alaisia asioita. Monikulttuurisuusneuvoston tehtävien osalta päivitys laajemminkin.
-Ryhmät tekevät yhteistyötä hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kanssa.
-Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta ohjaa vaikuttajaryhmien toimintaa osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta ja tekee esitykset vaikuttajaryhmien järjestöjäsenistä kaupunginhallitukselle.
-Monikulttuurisuus-, vanhus- ja vammaisneuvostoon valitaan jatkossa kuhunkin kuusi yhdistysjäsentä ja heille kaikille varajäsenet.
-Monikulttuurisuus-, vammais- ja vanhusneuvoston virallisia kokouksia järjestetään neljästä kuuteen vuodessa, nuorisovaltuuston kokouksia järjestetään kuudesta kahdeksaan vuodessa. Virallisten kokousten lisäksi ryhmät voivat kokoontua esimerkiksi työryhmiin ja tilaisuuksiin.
-Kaikkien vaikuttajaryhmien jäsenillä on oikeus kokouspalkkioihin virallisten kokousten osalta. Lapsiparlamentin osalta kokouspalkkio on muu kuin rahallinen korvaus.
-Vaikuttajaryhmille varataan kokouskulujen lisäksi yhteinen toimintamääräraha kaupungin talousarviossa. Vaikuttajaryhmät tekevät toimintasuunnitelmansa yhteydessä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnalle ehdotuksen toimintarahatarpeesta, jonka pohjalta talousarvion mukainen toimintamääräraha jaetaan vaikuttajaryhmien käyttöön.
-Ryhmien esittelijöiden tehtävät on tarkennettu. Esittelijän tehtävänä on mm. koota vaikuttajaryhmän toimintasuunnitelma ja -kertomuksen sisältäen vaikuttajaryhmän arvion kuntalaisten tilanteesta ja palvelutarpeesta kohderyhmän osalta.
-Vaikuttajaryhmien koordinaatiosta ja kehittämisestä vastaa konsernihallinnon hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö.
Monikulttuurisuusneuvoston tehtävät
Monikulttuurisuusneuvosto on kaupungin ja alueella toimivien maahanmuuttajajärjestöjen, kaupungin palveluksessa olevien työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteistyöelin. Monikulttuurisuusneuvoston tehtävät:
-Eri kieli-, etnis- ja uskonnollistaustaisten kuntalaisten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen kaupungissa.
-Hyvien väestösuhteiden ja kulttuurien välisen vuoropuhelun edistäminen.
-Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen ja seuranta sekä yhteiskunnan vastaanottavuuden parantaminen siltä osin kuin se kuuluu kaupungin tehtäviin ja toimivaltaan. Tehtäviä määrittelee laki kotoutumisen edistämisestä
-Monikulttuurisuus- ja yhdenvertaisuusosaamisen vahvistaminen.
-Antirasistisen työn edistäminen.
-Yhteistyö muiden Turun vaikuttajaryhmien sekä muiden yhteistyötahojen kuten kolmannen sektorin toimijoiden ja Turun kaupungin lautakuntien sekä hyvinvointialueen monikulttuurisuusneuvoston kanssa.
Toimintasuunnitelma 2025 ja arvioitu budjetti
Helmikuu 2025
Monikuneuvoston kokous
•Tutustuminen Siirtolaisinstituuttiin
•Päättäminen kampanjasta vuoden 2025 monikulttuurisen ja antirasistisen teon palkinnon saajaksi, kampanja-aika, teema ja tapa
•Info raitiotiehankkeen etenemisestä
•Vince-hanke
•Segregaation ja sen vaikutuksiin tehtävä työ
Maaliskuu 2025
Monikuneuvoston yhteiskokous
•Yhteiskokous Varhan monikulttuurisuusneuvoston sekä mahdollisesti Laitilan ja Salon monikulttuurisuusneuvostojen kanssa
•Teemana Monikulttuurisuusneuvostot monikulttuurisen yhteisön äänitorvena
•Kokous osana rasismin vastaista viikkoa
Toukokuu 2025
Monikuneuvoston kokous
•Tutustuminen uuteen Ohjaamoon
•Verkostolla töihin -hanke
•Monikulttuurisuusneuvoston kauden yhteenveto
•Päättäminen vuoden 2025 monikulttuurisen ja antirasistisen palkinnon saajasta
Syyskuu 2025
Monikuneuvoston kokous
-Uuden Monikuneuvoston aloitus, tavoitteet ja toimintatavat
-Turun kaupungin ohjelma kotoutumisen edistämisestä tilannekatsaus
-Turun kaupungin liikuntapalvelut (Minna Inkinen), urheiluseurat, esittely monikulttuurisuustyöstä
-Lausunto raitiotiesuunnitelmasta
Marraskuu 2025
Monikuneuvoston kokous
-Vuoden 2026 toimintasuunnitelman ja budjetin läpikäyminen
Suunnitelma on alustava ja täydentyy ajankohtaisilla asioilla, joita halutaan nostaa neuvoston käsiteltäviksi vuoden mittaan. Päivämääriin voi vaikuttaa asioihin liittyvien yhteistyökumppanien aikataulut.
Moniku-neuvosto päättää Vuoden monikulttuurisuusteon saajasta ja jakaa 1000 e arvoisen palkinnon valitulle taholle.
Moniku-neuvosto voi osallistua Uusien kansalaisten juhlaan 2025 sekä Monikulttuurisen itsenäisyyspäivän juhlaan joulukuussa 2025 sekä tapahtumien suunnittelutyöhön.
Talousarvio 2025
Kokouspalkkiot 9600 euroa (16 hlöä x 6 kokousta = 9600 e)
Vuoden monikulttuurisuuspalkinnon arvo 1000 euroa
Monikulttuurisuuspalkinnon kunniakirja, kehystys ja kukat 150 e
Kokoustarjoilut 700 euroa
Monikulttuurisuusneuvoston järjestämä seminaari hyvien väestösuhteiden edistämiseksi syksyllä 2025, 1000 e
Yhteensä 12 450 e