Turun kaupunginhallitus on hyväksynyt tammikuussa 2023 kaikille vaikuttajaryhmille yhteisen toimintasäännön. Vaikuttajaryhmien tehtävänä on edistää edustamansa ryhmän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Vaikuttajaryhmien yhteinen tavoite on turkulaisten hyvinvoinnin ja terveyden, osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden edistäminen.

Muutokset toimintasääntöön

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Kaikkien ryhmien tehtävät on päivitetty koskemaan kaupungin toimivallan alaisia asioita. Monikulttuurisuusneuvoston tehtävien osalta päivitys laajemminkin.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ryhmät tekevät yhteistyötä hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kanssa.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta ohjaa vaikuttajaryhmien toimintaa osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta ja tekee esitykset vaikuttajaryhmien järjestöjäsenistä kaupunginhallitukselle.​

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Monikulttuurisuus-, vanhus- ja vammaisneuvostoon valitaan jatkossa kuhunkin kuusi yhdistysjäsentä ja heille kaikille varajäsenet. Kaudelle 2021-2023 valitut jäsenet jatkavat toimikauden loppuun saakka, jonka jälkeen uusi valintamenettely otetaan käyttöön.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Monikulttuurisuus-, vammais- ja vanhusneuvoston virallisia kokouksia järjestetään neljästä kuuteen vuodessa, nuorisovaltuuston kokouksia järjestetään kuudesta kahdeksaan vuodessa. Virallisten kokousten lisäksi ryhmät voivat kokoontua esimerkiksi työryhmiin ja tilaisuuksiin.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Kaikkien vaikuttajaryhmien jäsenillä on oikeus kokouspalkkioihin virallisten kokousten osalta. Lapsiparlamentin osalta kokouspalkkio on muu kuin rahallinen korvaus.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Vaikuttajaryhmille varataan kokouskulujen lisäksi yhteinen toimintamääräraha kaupungin talousarviossa. Vaikuttajaryhmät tekevät toimintasuunnitelmansa yhteydessä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnalle ehdotuksen toimintarahatarpeesta, jonka pohjalta talousarvion mukainen toimintamääräraha jaetaan vaikuttajaryhmien käyttöön.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ryhmien esittelijöiden tehtävät on tarkennettu. Esittelijän tehtävänä on mm. koota vaikuttajaryhmän toimintasuunnitelma ja -kertomuksen sisältäen vaikuttajaryhmän arvion kuntalaisten tilanteesta ja palvelutarpeesta kohderyhmän osalta.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Vaikuttajaryhmien koordinaatiosta ja kehittämisestä vastaa konsernihallinnon hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö.

Monikulttuurisuusneuvoston tehtävät

Monikulttuurisuusneuvosto on kaupungin ja alueella toimivien maahanmuuttajajärjestöjen, kaupungin palveluksessa olevien työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteistyöelin. Monikulttuurisuusneuvoston tehtävät:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Eri kieli-, etnis- ja uskonnollistaustaisten kuntalaisten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen kaupungissa.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Hyvien väestösuhteiden ja kulttuurien välisen vuoropuhelun edistäminen.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen ja seuranta sekä yhteiskunnan vastaanottavuuden parantaminen siltä osin kuin se kuuluu kaupungin tehtäviin ja toimivaltaan. Tehtäviä määrittelee laki kotoutumisen edistämisestä

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Monikulttuurisuus- ja yhdenvertaisuusosaamisen vahvistaminen.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Antirasistisen työn edistäminen.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Yhteistyö muiden Turun vaikuttajaryhmien sekä muiden yhteistyötahojen kuten kolmannen sektorin toimijoiden ja Turun kaupungin lautakuntien sekä hyvinvointialueen monikulttuurisuusneuvoston kanssa.