Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Monikulttuurisuusneuvosto1123.03.20234

5554-2022 (05.11, 00 01 05)

Turun kotouttamisohjelma 2022 - 2025

Tiivistelmä: -

Monikune § 11

Palvelujohtaja Mika Helva:

Monikulttuurisuusneuvosto päätti edellisessä kokouksessaan 9.2.2023 perustaa työryhmän, joka laatii alustavan lausunnon tämän päiväiseen monikulttuurisuusneuvoston kokoukseen. Työryhmän jäseninä ovat Paco Diop, Eva Finch ja Tuija Väyrynen.

Työryhmän esittämä monikulttuurisuusneuvoston lausuntoluonnos Turun kaupungin kotouttamisohjelmaan

Monikulttuurisuusneuvosto toteaa, että Turun kaupungin kotouttamisohjelman tavoitteet ja toimenpiteet ovat hyviä ja kannatettavia. Ohjelman uudelleenkirjoitusvaiheessa tulisi kiinnittää huomiota ohjelman sanastoon sekä kotoutumisen edistämisestä käytettävään kieleen. Kielenkäytön tulisi edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaupungin kaikkien asukasryhmien välillä.

Termiä kotouttaminen ei suositella käytettäväksi, koska se ilmaisee, ettei maahan muuttaneella ole aktiivista roolia kotoutumisprosessissa. TEM julkaisu vuodelta 2021 Kotoutumisen sanasto suosittelee, että sana ”kotouttaminen” korvataan termillä ”kotoutumisen edistäminen”.

EhdotusMonikulttuurisuusneuvosto hyväksyy omaksi lausunnokseen kotouttamisohjelmaan työryhmän esittämän edellä olevan lausunnon.​​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.