Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Monikulttuurisuusneuvosto3413.10.20226

5554-2022 (05.11, 00 01 05)

Turun kaupungin kotouttamisohjelma

Tiivistelmä: -

Monikune § 34

Palvelujohtaja Mika Helva:

Olemme tekemässä Turun kaupungin kotouttamisohjelmaa vuosille 2022-2025. Aika on haastava, kun ensi vuoden alussa käynnistyy hyvinvointialueiden toiminta ja sinne siirtyy myös Turun kaupungilta maahanmuuton osaamista tehtävistä, joiden vastuu jää kaupungille. Lisäksi syntyy uusi yhdyspinta kaupungin ja hyvinvointialueen välille kotoutumisen onnistumiseksi.

Ensi vuonna tilapäisen suojelupäätöksen saaneiden Ukrainasta Venäjän hyökkäyssotaa paenneille tulee mahdollisuus hakea kotikuntaa. Tällöin Turku voi saada jopa 1000 uutta asukasta, joille kaupungin on tuetettava palvelut.

Vuoden 2025 alussa eduskunnan käsittelyyn juuri annettu hallituksen esitys kotoutumislain kokonaisuudistuksesta astuu voimaan. Siinä yhteydessä uusilla toimilla pyritään nopeuttamaan kotoutumista ja kaupungille tulee kokonaisvastuu kotoutumisen järjestämisestä (muun muassa kaikkien kotoutumissuunnitelmien laadinta ja toimeenpano, alkukartoitus, monikielinen yhteiskuntaorientaatio, kotokoulutusten hankinta tai toteuttaminen omana toimintana sekä ohjaus- ja neuvontapalvelujen toteuttaminen).

Koko tarkasteluajanjaksona Turun kaupungin väestökasvu perustuu vain muunkielisen väestön kasvuun eli ei ole yhdentekevää, tuleeko heistä kaupungin kasvun moottori tai ankkuri. Näissä haasteissa Turun kaupunki ei pärjää yksin. Tarvitsemme tiivistä yhteistyötä edellä mainitun hyvinvointialueen lisäksi valtion eri toimijoiden kanssa (ministeriöt, ELY-keskus, TE-toimisto, KELA, Migri ja DVV), Varsinais-Suomen muiden kuntien, oppilaitosten sekä kolmannen sektorin (maahanmuuttajayhdistykset, muut yhdistykset sekä säätiöt) kanssa. Turun uuden kotouttamisohjelman on tarkoitus olla kaupungin kaikille toimijoille karttakirja, jonka avulla kaupunki pystyy navigoimaan uudistusten ja uusien haasteiden keskellä kohti kasvua, jossa muunkielisen väestön palvelutarpeet tulevat tyydytetyksi niin, että he kokevat kuuluvansa Turun yhteisöön.

Työ käynnistettiin hakemalla monikulttuurisuusneuvostollekin esitellyn hyvinvointikyselyn avulla tietoa muunkielisten hyvinvoinnista Stiglitzin eri hyvinvoinnin osa-alueiden mukaisesti. Tästä Yhteiskuntatieteiden tohtori Petri Rekonen tekee analyysin, jonka tueksi Gofore Oy on tehnyt klusterianalyysin. Lisäksi olemme tilanneet työperusteisen maahanmuuton asettautumispalvelututkimuksen Innolink Oy:ltä. Kotouttamisohjelman tekemistä fasilitoi Turun ammattikorkeakoulun ja Novian kansainvälisen palvelumuotoilukoulutuksen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon palvelumuotoiluopiskelijat. Heidän järjestämiin Workshopeihin toivotaan monikulttuurisuusneuvoston ja sen varajäsenten osallistuvan. Kaksi Workshopeista on 20.10. kello 8.15-9.45 ja 10.00-11.30 Linnankatu 31 sekä yksi sitä seuraavalla viikolla illalla todennäköisesti verkkopohjaisena.

Ohjelmaa varten on asetettu painopisteet, jotka ovat:

1) Health / Terveys 

- Promotion of health (incl. exercise, culture and other hobbies / Terveyden edistäminen (sisältää liikunta, kulttuuri ja muut harrastukset)

- Well-being services county reform / Hyvinvointialueuudistus

2) Well-being / Aineellinen hyvinvointi

- Material well-being / Aineellinen elintaso

3) Learning / Osaaminen

- Intergration promoting education and Finnish learning / Koto-koulutus ja muut suomen kielen koulutukset

- International students / Kv. opiskelijat

-  The lifespans of learning, from day care to higher education and from baby to senior citizen / Oppimisen elinkaaret päivähoidosta korkeakoulutukseen ja vauvasta vaariin

- Studying segregation / Opiskelun segregaatio

4) Working and worklife / Työnteko ja työelämä

- Facilitating work-related immigration / Työperäisen maahanmuuton helpottaminen

- Promoting the employment of non-native speakers / Muunkielisten työllisyyden edistäminen

- Promotion of work-related immigration / Työperäisen maahanmuuton edistäminen

- Labor supply for companies / Yritysten työvoiman saannin turvaaminen

5) Living environment / Elinympäristö

- Housing / Asuminen

- Residential segregation / Asuinalueiden segregaatio

6) Social well-being / Sosiaalinen hyvinvointi ja sosiaaliset suhteet

-  Cultural activities, physical exercise, and socially shared free time / Kulttuuri, liikunta ja yhdessä vietetty vapaa-aika

- Finnish friends / Suomalaiset ystävät

- Loneliness / Yksinäisyys

7) Security / Turvallisuus

- General security / Yleinen turvallisuus

- Prevention of marginalization / Syrjäytymisen ehkäisy

- Dismantling regional segregation / Alueellisen segregaation purkaminen

- Anti-racism / Rasismin vastainen toiminta

8) Own voice in society / Äänen saaminen kuuluville

- Social inclusion / Yhteiskunnallinen osallisuus

- Political influence / Poliittinen vaikuttaminen

EhdotusMonikulttuurisuusneuvosto merkitsee asian tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sovittiin, että tämä asia otetaan myös seuraavaan kokoukseen käsiteltäväksi, jolloin esitellään kotouttamisohjelman sen hetkinen versio. Turun kaupungin kotouttamisohjelma menee valtuuston joulukuun 2022 kokoukseen käsiteltäväksi.