Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta | 17 | 15.05.2025 | 5 |
12245-2022 (00 01 01, 11.00)
Bio- ja pakkausjätteen keräysvelvoitteen laajentaminen jätehuoltomääräyksillä
Tiivistelmä:
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ehdottaa jätehuoltolautakunnalle jätehuoltomääräysten erilliskeräysvelvoitteiden laajentamista siten, että bio- ja pakkausjätteiden kiinteistökohtainen keräysvelvoite koskisi kaikkia taajamissa sijaitsevia asuntoja. LSJH:n edustajat kertovat ehdotuksesta jäte-huoltolautakunnalle kokouksessa.
Lsjhlk § 17
Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 6.5.2025:
Lounais-Suomen jätehuoltomääräykset ovat tällä hetkellä yhteneväiset jäteasetuksen (978/2021) bio- ja pakkausjätteiden kiinteistöittäisten keräysvelvoitteiden kanssa. Asetuksen mukaan pakkausjätteet ja biojätteet on kerättävä kiinteistöittäisellä keräyksellä viiden tai useamman asunnon kiinteistöiltä kaikissa taajamissa. Yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteet on kerättävä kiinteistöittäisellä keräyksellä jokaiselta asunnolta. Biojätteen kiinteistöittäisen keräyksen vaihtoehtona on biojätteen kompostointi kiinteistöllä. Biojätteellä tarkoitetaan elintarvikeperäistä biojätettä (ei puutarhajätettä) ja pakkausjätteellä lasi-, kartonki-, muovi- ja metallipakkauksia sekä pienmetallia, joka kerätään samaan jäteastiaan kuin metallipakkaukset.
Myös kaikkia kiinteistöittäisen keräysvelvoitteen ulkopuolella olevia asukkaita koskee velvollisuus lajitella pakkausjäte. Tällä hetkellä heitä palvelee Rinki ekopisteet ja LSJH:n ekopisteet, joissa on keräysastiat lähtökohtaisesti kaikille pakkausjätemateriaaleille sekä lisäksi usein myös astia keräyspaperille.
LSJH:n järjestämään pakkausjätteiden ja biojätteiden kiinteistöittäiseen keräykseen voi liittyä vapaaehtoisesti koko toimialueella, lukuun ottamatta niitä saariston alueita, jotka ovat erikseen jätehuoltomääräyksissä lueteltu.
Voimassa olevat jätehuoltomääräykset ja niiden karttaliite ovat luettavissa jätehuoltolautakunnan verkkosivuilla Jätehuoltomääräykset | Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta.
Ehdotus kiinteistöittäisen keräyksen laajentamisesta
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ehdottaa, että jätehuoltomääräysten 15 § ”Asumisessa syntyvien jätteiden lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet” päivitetään niin, että velvoite bio- ja pakkausjätteiden erillisistä jäteastioista kiinteistöllä laajennetaan koskemaan kaikkia taajama-alueilla sijaitsevia kiinteistöjä. Toisin sanoen nykyisen keräyksen lisäksi pakkausjätettä kerättäisiin taajamissa myös 1 – 4 asunnon kiinteistöiltä ja biojätettä kerättäisiin kaiken kokoisissa taajamissa jokaiselta kiinteistöltä. Biojätteen kompostointi olisi edelleen kiinteistöittäisen biojätekeräyksen vaihtoehtona. Vapaaehtoiseen kiinteistöittäiseen bio- tai pakkausjätteen keräykseen voisi liittyä taajaman ulkopuolella vain taajamiin johtavien pääteiden varrella, jossa keräysauto muutenkin liikkuu.
Tärkeimmät LSJH:n perustelut ehdotukselle ovat alueellisen jätehuolto-ohjelman tavoite vähentää sekajätteen määrää Lounais-Suomessa sekä valtakunnalliset kierrätystavoitteet, joita lähemmäs päästäisiin paremmalla lajittelulla ja tehokkaammalla materiaalin talteenotolla.
Ehdotukseen sisältyy kuvaus laajennetun kiinteistöittäisen keräyksen järjestämistavasta ja siirtymäajoista. Keräyksen järjestämisessä keskeistä on kiinteistönhaltijoiden mahdollisuus valita käyttöönsä joustavasti erilaisia keräysastiavaihtoehtoja, kuten kaksi- ja nelilokeroastioita. Astiat kuuluisivat LSJH:n astiapalveluun, kuten jätehuoltomääräysten 6 §:ssä määrätään. Asunto-osakeyhtiöiden jätteenkeräykseen laajennus ei toisi juurikaan muutosta, sillä kiinteistöittäiset bio- ja pakkausjätteen keräysvelvoitteet koskevat jo nyt viiden tai useamman asunnon kiinteistöjä kaikissa taajamissa.
LSJH:n edustajat esittelevät jätehuoltolautakunnalle kiinteistöittäisen erilliskeräyksen laajentamismahdollisuutta kokouksessa. Ehdotus on myös esityslistan oheismateriaalina.
Asian valmistelu jätehuoltoviranomaisessa
Alueellisten jätehuoltomääräysten laatiminen ja hyväksyminen kuuluvat jätehuoltoviranomaisen toimivaltaan. Jätehuoltomääräysten tarkoitus on täydentää lainsäädäntöä paikalliset olosuhteet huomioiden. Jätehuoltoviranomaisen on mahdollista alueellisilla jätehuoltomääräyksillä mm. laajentaa kiinteistöittäistä erilliskeräystä jäteasetusta kattavammaksi, jos se on tarpeen etusijajärjestyksen toteuttamiseksi (Jätelaki § 91.3, § 15.1). Etusijajärjestyksellä tarkoitetaan sitä, että ensisijaisesti olisi ehkäistävä jätteen syntyä. Jos jätettä syntyy, se on valmisteltava uudelleenkäyttöä varten tai uudelleenkäytettävä. Ellei uudelleenkäyttö ole mahdollista, jäte on hyödynnettävä ensisijaisesti aineena (kierrätettävä) ja toissijaisesti energiana. Kaatopaikoille jäte voidaan sijoittaa vain, jos sen hyödyntäminen ei ole teknisesti tai taloudellisesti mahdollista.
Jätehuoltomääräysten muuttaminen edellyttää mm. yleisen vaikutusmahdollisuuden varaamista, jonka aikana kuntalaiset ja muut asianosaiset voivat jättää asiasta kirjallisen mielipiteensä jätehuoltoviranomaiselle. Yleinen kuuleminen voidaan aikataulullisesti järjestää aikaisintaan elokuun 2025 aikana. Kuulemisen yhteydessä pyydetään lausuntoja myös osakaskunnilta ja muilta asiaan liittyviltä sidosryhmiltä. Näin ollen muutosehdotus voitaisiin tuoda jätehuoltoviranomaisen päätöksentekoon aikaisintaan syksyn 2025 aikana.
Oheismateriaali 1Ehdotus jätehuoltomääräysten päivittämiseksi
Valvontajohtaja Leena Salmelainen:
EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n varatoimitusjohtaja Jaana Turpeinen ja palvelujohtaja Cati Huhta esittelivät asiaa kokouksessa. He poistuivat kokouksesta esittelyn jälkeen.