Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta3303.10.20243

6459-2024 (02 02 00, 00 01 02)

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma vuosille 2025. Luvat ja valvonta -palvelualueen palvelusuunnitelmaan 2025 sisältyy Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan palvelusuunnitelma vuodelle 2025 sekä talousarvio vuodelle 2025

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle tuodaan kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma vuodelle 2025 ja luvat ja valvonta palvelualueen palvelusuunnitelma vuodelle 2025 liitteineen. Toimintasuunnitelma ja palvelusuunnitelma hyväksytään vain Lounais-Suomen jätehuoltolautakuntaa koskevilta osilta.

Lsjhlk § 33

Luvat ja valvonta -palvelualue, valvontajohtaja Leena Salmelainen ja konsernihallinto, talouspalvelut, controller Tomi Ekman 19.09.2024:

Toimintasuunnitelmat laaditaan palvelukokonaisuuksittain ja ne sisältävät toimielimen kaupunginvaltuustoon nähden sitovan talousarvion ja -suunnitelman. Vastaavasti palvelusuunnitelmissa tavoitteet asetetaan palvelualueittain ja ne hyväksytään lautakunnissa. Palvelukokonaisuuden toiminnasta päättävät lautakunnat käsittelevät ja hyväksyvät toimintasuunnitelman kukin omalta osaltaan. Toimintasuunnitelma (oheismateriaali 1) ja palvelusuunnitelma (oheismateriaali 2) hyväksytään vain Lounais-Suomen jätehuoltolautakuntaa koskevilta osilta.

Suunnittelulukujen valmistelu alkoi keväällä ja kansliapäällikkö hyväksyi 30.5.2024 § 107 suunnitteluluvut käyttötalouden ja investointien osalta. Suunnittelulukujen pohjalta on valmisteltu viranhaltijaesitys, joka on koottu kansliapäällikön talousarvioluonnokseksi (oheismateriaali 5).

Lautakuntien tulee 27.9.2024 mennessä antaa esityksenä palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelmasta ja palvelusuunnitelmista talousarviovuodelle 2025. Lautakunnille valmisteltu toimintasuunnitelma perustuu kansliapäällikön talousarvioluonnokseen (oheismateriaali 5).

Kaupunginhallituksen on määrä käsitellä toimintasuunnitelmaa 4.11.2024 ja kaupunginvaltuusto 11.11.2024. Toimintasuunnitelmien ja palvelusuunnitelmien toimeenpano on lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa joulukuussa 2024.​

Kaupunkiympäristön toimintasuunnitelma 2025

Kuvaus toiminnasta -osiossa on kuvattu palvelukokonaisuuden tehtävät, palvelualueiden vastuulla olevat tehtävät ja miten se niitä tuottaa sekä​ palvelukokonaisuuden toimintaan liittyvät lautakunnat.

Toimintaympäristön muutokset -osiossa kuvataan palvelualueen odotettavissa olevat ja merkittävät muutokset palvelujen tuottamiseen. Analyysi palvelujen tarpeen muutoksesta on perusteluna resurssien tarpeelle. Tarpeet voivat muuttua esimerkiksi lainsäädännön, väestön tai rakennetun ympäristön vuoksi. Lisäksi pääministeri Orpon hallitusohjelma sisältää useita kirjauksia, jotka toteutuessaan vaikuttavat merkittävästi kaupunkiympäristön toimintaympäristöön.

Toiminnan kehittämissuunnitelma ja strategiset painopisteet -osiossa kuvataan palvelukokonaisuuden toiminnan kehittämisen suunta, mikä toimii kokoavana linjauksena suunnitelman yksilöidyille tavoitteille. Toiminnan kehittämissuunnitelma ja strategiset painopisteet on johdettu kaupunginvaltuuston 23.8.2021 hyväksymästä pormestariohjelmasta vuosille 2021–2025 ja kaupunginvaltuuston 14.2.2022 § 20 hyväksymästä kaupunkistrategiasta. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus toteuttaa seuraavia pormestariohjelman teemoja, painopisteen ollessa neljässä ensimmäisessä:

Vuoden 2025 toimintasuunnitelmassa kaupunkiympäristön toteutusvastuulla on 27 pormestariohjelman tavoitetta ja niihin vastataan 32 toimenpiteellä. Toimintasuunnitelmassa (oheismateriaali 1) on esitetty vuoden 2025 toimenpiteet.

Toimintasuunnitelmassa on myös esitetty kaupunkiympäristön käyttötalouden ja investointien määrärahat ja tuloerät, käyttötalouden ja investointien määrärahat lautakunnittain ja kaupunginhallituksen palvelutilaus kaupunkiympäristölle. Kh:n palvelutilaus sisältää maaomaisuuden, infraomaisuuden ja tilaomaisuuden talousarviomäärärahan kohdistamisen kaupunginhallituksen omaisuudenhallinnan tulosyksiköiltä infrainvestointien ja tilainvestointien toteutusta ja maanhankintaa varten. Toimintasuunnitelmassa on lisäksi kaupunginhallituksen palvelutilaus pysyvien vastaavien luovutustuloista saatavista myyntivoitoista, joka kohdistuu palvelutilaukseen.

Luvat ja valvonta -palvelualueen palvelusuunnitelma vuodelle 2025

Luvat ja valvonta -palvelualueen palvelusuunnitelma (oheismateriaali 2) sisältää​ kuvauksen vastuualueiden toiminnasta, toimintaympäristön muutokset ja kehittämissuunnitelman.

Palvelusuunnitelmassa on esitetty erilaisia tunnuslukuja ja mittareita. Tavoitteellisella tunnusluvulla tarkoitetaan palvelualueen jatkuvaa toimintaa mittaavia mittareita, joille on asetettu tavoitearvo ja joista on olemassa trenditietoa tai sitä syntyy tulevina vuosina.

Toimenpiteissä on lueteltu konkreettisia pormestariohjelmasta ja palvelukokonaisuuden kehittämisen painopisteistä johdettuja tehtäviä, joiden toteutumista seurataan/ arvioidaan toiminnan toteutumisen mittareiden avulla. Toimenpiteet ovat vastuutettu palvelualueille.

Luvat ja valvonta -palvelualueen palvelusuunnitelman hyväksyy rakennus- ja lupalautakunta.

Taloudelliset tavoitteet

Kansliapäällikön talousarvioluonnoksessa lautakunnille annetut talouden luvut sisältävät ulkoiset toimintatulot ja -menot, sitova toimintakate sekä bruttositovat investointimenot, rahoitusosuudet ja pysyvien vastaavien luovutustulot. Lisäksi luonnos sisältää esitykset talouden tavoitteiden jatkovalmistelua varten eli toimenpiteet, joilla annettuihin taloudellisiin tavoitteisiin päästään.

Kansliapäällikön talousarvioluonnoksen virkaesitys kaupunkiympäristölautakunnan toimintakatteeksi vuodelle 2025 on -15,742 milj. euroa, nettomenot kasvavat vuoden 2023 tilinpäätökseen verrattuna 21,2 % (TP23 -12,993 milj. euroa), mutta alenevat vuoden 2024 talousarvioon verrattuna 3,4 % (TAM24 -16,298 milj. euroa).

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden omat investoinnit vuonna 2025 ovat yhteensä 0,8 milj. euroa. Kaupunkiympäristölautakunnan alaiset investoinnit ovat yhteensä 0,4 milj. euroa (kehittämis- ja it-investoinnit) ja joukkoliikennelautakunnan investoinnit 0,7 milj. euroa (maksu- ja informaatiojärjestelmän kehittäminen), rahoitusosuudet 0,3 milj. euroa.

Talousarvio

Luvat ja valvonta palvelualue talousarvio 2025 (oheismateriaali 3).​

Kesäkuussa 2024 Luvat ja valvonta -palvelualueelle pysäköintiyksikköön siirtyivät katulupiin liittyvät työtehtävät Kaupunkirakentamisen palvelualueelta kaupunkiympäristön kunnossapitoyksiköstä. Katuluvista saatavat tulot on budjetoitu ensimmäistä kertaa Luvat ja valvonta -palvelualueen vuoden 2025 talousarviossa. Vuositasolla tuloja kertyy noin 1,83 milj. euroa.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta talousarvio 2025 (oheismateriaali 4).

Oheismateriaali 1​Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2025​

Oheismateriaali 2​Luvat ja valvonta -palvelualueen palvelusuunnitelma 2025​

Oheismateriaali 3​Luvat ja valvonta palvelualue talousarvio 2025

Oheismateriaali 4​​Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta talousarvio 2025

Oheismateriaali 5​Kansliapäällikön talousarvioluonnos 2025

Oheismateriaali 6​​Talousarvion noudattamista koskevat määräykset

​Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​​Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut