Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja10028.05.2024 

4052-2024 (00 01 01, 03 06 02)

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen muuttaminen

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi 27.5.2024:

Hallintosäännön 47 §:n 1. momentin 7 kohdan mukaan palvelujohtaja päättää palvelukokonaisuuden organisoinnista.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen päivittämiseksi on ilmennyt tarvetta koskien seuraavia organisaatiomuutoksia erityisesti Kaupunkirakentamisen palvelualueella:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelun organisaation muuttaminen

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Kaupunkiympäristön kunnossapidon organisaation muuttaminen ja toimintojen siirtäminen kaupunkirakentamisen ja luvat ja valvonta -palvelualueiden välillä

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Toimitilojen rakennuttamisen organisaation muuttaminen

Organisaatiomuutosten taustalla on se, että vastuualueet ovat nykyisellään kasvaneet liian suuriksi yhden päällikön vastattavaksi. Sekä henkilöstömäärä, että palvelutarve on laajentunut merkittävästi. Organisaatiomuutoksella tavoitellaan päälliköiden työkuorman säätämistä kestävälle tasolle ja lähijohtajatyön vahvistamista ja sitä kautta lisäresursointia lähijohtajatukeen ja yhteistyön kehittämiseen. Organisaatiomuutoksia on esitelty henkilöstölle työpaikkakokouksissa ja käsitelty palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä.

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelun organisaation muuttaminen

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelun vastuualue jaetaan kahdeksi vastuualueeksi. Hankesuunnittelua varten perustetaan uusi, kaupunkiympäristön hankesuunnittelu ja taitorakenteet -vastuualue. Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu jatkaa edelleen samannimisenä vastuualueena, mutta osia siitä siirtyy perustettavaan uuteen vastuualueeseen.

Hankesuunnittelun tarve ja merkitys keväällä 2023 hyväksytyn infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen päivityksen jälkeen. Taustalla on myös viime vuosina hyväksyttyjen kehittämisohjelmien suuri määrä.

Hankesuunnittelun vahvistamiseen on varauduttu myös henkilöstösuunnitelmassa, jossa lisäresurssina nykyiseen organisaatioon nähden on varauduttu hankesuunnittelupäällikön ja kahden hankesuunnittelijan vakansseihin.

Kaupunkiympäristön kunnossapidon organisaation muuttaminen ja toimintojen siirtäminen kaupunkirakentamisen ja luvat ja valvonta -palvelualueiden välillä

Kaupunkiympäristön kunnossapidon vastuualue jaetaan kahdeksi vastuualueeksi: Katuympäristön kunnossapito ja kaupunkivedet sekä Viherympäristön kunnossapito.

Samassa yhteydessä Kuparikadun varastotoiminnot siirretään pysäköinninvalvonta- ja ajoneuvonsiirrot -vastuualueelta viherympäristön kunnossapidon vastuualueelle. Samassa yhteydessä siirretään kaivuu- ja aitaamislupayksikkö viranomaispalveluja tuottavan luvat ja valvonta -palvelualueen pysäköinninvalvonta ja ajoneuvonsiirrot -vastuualueelle. Katulupatoiminto on luonteeltaan viranomaistoimintaan rinnastettavaa toimintaa ja sopii siksi paremmin luvat ja valvonta -palvelualueelle. Vastaavasti varastotoiminta siirretään viherympäristön kunnossapidon vastuualueelle, koska Kuparikadun varastolla varastoidaan pääasiassa kaupunkirakentamisen kunnossapidon vastuualueen käytössä olevaa materiaalia, jolloin on luonnollista, että sama taho huolehtii jatkossa tästä osuudesta varastotoimintoja. Muutos ei koske ajoneuvovarastointia, joka jää edelleen pysäköinninvalvonnan vastuulle. Kaikista muutoksista on neuvoteltu palvelualueiden kesken ja keskusteltu henkilöstön kanssa molemmilla palvelualueilla.

Kunnossapidon organisaatiomuutos ei tällä hetkellä vaadi henkilöstösuunnitelmamuutoksia.

Toimitilojen rakennuttamisen organisaation muuttaminen

Toimitilojen rakennuttamisen vastuualueelle perustetaan erillinen yksikkö, joka keskittyy erityisesti talotekniikkaan liittyviin suunnitteluttamisen ja rakennuttamisen osakokonaisuuksiin. Talotekniset ratkaisut, energiatehokkuuden korostuminen ja automatiikan monimutkaistuminen edellyttää tilaajaorganisaatiolta entistä suurempaa ja laajempaa ammattitaitoa ja yhteistyötä. Merkittävässä kasvussa oleva kaupungin mittava investointiohjelma on mahdollista toteuttaa vain, jos organisaatio on riittävästi resursoitu ja osaamisen kehittämisen mahdollisuudet ovat varmistettu. Henkilöstösuunnitelmassa on varauduttu talotekniikkapäällikön vakanssiin, joka sijoittuu toimitilojen rakennuttamispäällikön alaisuuteen.

Muut hallinnonjärjestämispäätökseen tehdyt muutokset

Lisäksi hallinnonjärjestämispäätökseen on tehty seuraavia muutoksia:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden asiakaspalvelu siirretään väliaikaisesti Paikkatieto ja kaupunkimittaus -palvelualueen palvelualuejohtajan alaisuuteen. Asiakaspalvelupäällikkö on siirtynyt toisiin tehtäviin. Asiakaspalvelu on tarkoitus siirtää hallintopäällikön alaisuuteen, kun uusi hallintopäällikkö aloittaa.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Uuden Turun mukainen kaupunkiympäristön johtoryhmä on korvannut maankäytön ja liikkumisen johtoryhmän, jonka vuoksi se on poistettu

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kehittämisryhmä poistetaan tarpeettomana. Tehtävät ovat siirtyneet pääosin palvelukokonaisuuden johtoryhmään.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Henkilöstö- ja nimikemuutoksen vuoksi myös allekirjoitusoikeudet omaavien henkilöiden luettelo on päivitetty.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Lisäksi toimivaltoihin on tehty täsmentäviä ja selventäviä kirjauksia.

Tämä hallinnonjärjestämispäätös korvaa kokonaisuudessaan voimassa olevan Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnonjärjestämispäätöksen (edellinen päivitys 1.10.2022 lukien kaupunkiympäristöjohtajan päätöspöytäkirjalla 13.9.2022 § 290).

Liite 1​Kaupunkiympäristön hallinnonjärjestämispäätös 1.6.2024 alkaen

Oheismateriaali 1​Kaupunkiympäristön hallinnonjärjestämispäätös 1.6.2024 alkaen, muutokset näkyvissä

Päätös​Päätin hyväksyä liitteen 1 mukaisen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätökseen 1.6.2024 alkaen. Hallinnonjärjestämispäätös korvaa kokonaisuudessaan 1.10.2022 voimaan tullen hallinnon järjestämispäätöksen (kaupunkiympäristöjohtajan päätöspöytäkirja 13.9.2022 § 290).

Christina Hovi

kaupunkiympäristöjohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö, seudullinen joukkoliikenne
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKonsernihallinto, yhteiset palvelut
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHovi Christina
tiedKorte Sirpa
tiedLappi Jyrki
tiedSalmelainen Leena
tiedSuomela Sari
tiedSuonpää Kimmo
tiedSuurjärvi Laura


Liitteet:

Kypa § 100
Liite 1:Kaupunkiympäristön hallinnonjärjestämispäätös 1.6.2024 alkaen
Oheismateriaali 1:Kaupunkiympäristön hallinnonjärjestämispäätös 1.6.2024 alkaen, muutokset näkyvissä