Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1830.05.20244

6385-2023 (02 05 00)

Lounais-Suomen jätetaksan tarkistaminen 1.8.2024

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi päivitetty jätetaksa. Ehdotuksessa on huomioitu jätehuoltomääräysten muutosehdotus ottaa käyttöön kiinteistöittäisessä kuljetuksessa astiapalvelu 140-660 l käsin siirrettäville jäteastioille, jolloin astian tyhjennysmaksu sisältää myös jäteastian.

Lsjhlk § 18

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 23.5.2024:

Mikäli Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä jätehuoltomääräysten muutoksen siirtyä kiinteistöitäisessä jätteenkuljetuksessa astiapalveluun 140 – 660 l käsin siirrettävien jäteastioiden osalta, jätetaksaa ehdotetaan muutettavan siten, että jäteastiapalveluja koskevat maksut nykyisen taksan taulukossa 3.3.3. poistetaan. Sekajätteen, kierrätyskelpoisen jätteen ja biojätteen tyhjennysmaksuihin ehdotetaan lisättävän maininta, että 140 – 660 l käsin siirrettävien jäteastioiden tyhjennysmaksut sisältävät myös astian. Astia toimitetaan kiinteistölle maksutta. Lisäksi kiinteistönhaltija voi vaihtaa astiaa maksutta kaksi kertaa vuodessa. Jos astiavaihtoja tilataan enemmän kuin kaksi vuodessa, laskutetaan toimitusmaksu (3.3.5).

Tyhjennysmaksuja ei esitetä muutettavan. Astiapalvelun kustannukset tulee kuitenkin jatkossa sisällyttää ko. astioiden tyhjennysmaksuihin. Alustavien arvioiden mukaan astian kustannusten osuus tyhjennysmaksussa tulisi olemaan joitakin kymmeniä senttejä (0,25 – 0,40 euroa) tyhjennystä kohden. Kustannusta ei kuitenkaan ehdoteta vietäväksi tyhjennysmaksuun tänä vuonna.

Jätelain 79 §:n mukaan ”kunnan jätemaksun perusteita ovat jätteen laji, laatu, määrä ja noutokerrat. Perusteina voidaan lisäksi ottaa huomioon jätteen keräys- ja kuljetusolot kiinteistöllä ja noutoalueella, kunnan keräysvälineiden käyttö sekä kuljetusmatka kuljetettaessa jäte yksittäisenä kuljetuksena.”

Astiapalvelussa kyse on kunnan keräysvälineen käytöstä ja maksuperuste on jätelainmukainen.

Taksaan ehdotetaan tehtävän myös muita pieniä täsmennyksiä kohtaan 3.5 Lietteiden kiinteistöittäinen keräys ja määritelmäliitteen termeihin. Muutokset ovat esityslistan liitteenä olevassa taksatekstissä punaisella.

Maksutaulukkoihin on päivitetty uudet astiapesumaksut (3.3.4), jotka perustuvat viimeisimpään LSJH:n kilpailutukseen. Sadevesikaivoliete- ja viemärinpuhdistuslietemaksut poistuvat, sillä niiden vastaanotto päättyy LSJH:lla.

Liite 1​​Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.8.2024 alkaen​

Oheismateriaali 1​Saapuneet lausunnot ja kannanotot​

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen jätetaksan. Taksa tulee voimaan 1.8.2024 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Taksan maksut hyväksytään ilman arvonlisäveroa. Kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero lisätään taksanmukaiseen maksuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa esittelijä korjasi liitteen 1 kohdan 9 seuraavaksi: Tämä jätetaksa tulee voimaan 1.8.2024.

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tiedKiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry
tpvLiedon kaupunki
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvUudenkaupungin kaupunki
tpvKaupunginhallitus
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Lsjhlk § 18
Liite 1:Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.8.2024 alkaen