Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta7115.12.20223

14534-2022 (14 06 06)

Kompostointitietojen rekisteröinti Lounais-Suomessa

Tiivistelmä:

Valtioneuvoston asetuksen jätteistä (978/2021) 43 §:n mukaan jätteen haltijan on annettava jätehuoltoviranomaiselle kiinteistöllä tapahtuvasta biojätteen pienimuotoisesta käsittelystä tietyt em. asetuksessa luetellut tiedot. Jätehuoltoviranomaisen on merkittävä tiedot jätelain 143 §:n nojalla ylläpitämäänsä rekisteriin ja raportoitava ne pyydettäessä valtion viranomaiselle. Tiedonkeruun tarkoituksena on mm. saada omatoimisesti hyödynnetyn biojätteen määrä mukaan koko Suomea koskevaan tilastointiin jätteiden kierrätysasteesta. Lounais-Suomessa ilmoituksia kerätään sähköisellä ilmoituskaavakkeella. Jätehuoltolautakunnalle esitellään kokouksessa kompostointi-ilmoitusmenettelyä.

Lsjhlk § 71

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 8.12.2022:

Lounais-Suomen jätehuoltoviranomainen on kerännyt marraskuun alusta alkaen jätteen haltijoilta tietoa biojätteen omatoimisesta käsittelystä sähköisen ilmoituskaavakkeen avulla. Mediatiedote asiasta julkaistiin 17.11.22. Ilmoitusvelvollisuudesta viestitään kuntalaisille kompostointi-ilmoituksena, koska biojätteen omatoiminen käsittely kiinteistöllä voi käytännössä tarkoittaa vain kompostointia. Muu biojätteen omatoiminen käsittely ei ole jätehuoltomääräysten mukaan sallittua. Kompostointia voi kuitenkin edeltää jokin biojätteen esikäsittely, kuten esimerkiksi fermentointi bokashissa.

Ilmoitus kompostoinnista kiinteistöllä on täytettävä ensisijaisesti sähköisenä nettisivujen kautta, jotta automaatiota voidaan käyttää apuna mahdollisimman pitkälle tietojen tuomisessa rekisteriin. Ilmoituspalveluun pääsee jätehuoltolautakunnan etusivulta (turku.fi/jatehuoltolautakunta). Palveluun on kirjauduttava Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n asiakasnumeron ja laskun numeron avulla, jotta ilmoitus kohdistuu oikeaan kiinteistöön rekisterissä. Kirjautumiseen tarvittavat tiedot löytyvät Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n perusmaksulaskusta tai muuta kiinteistöittäistä jätehuoltoa koskevasta Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n laskusta. Laskunumero ei tarvitse olla uusimmasta laskusta, vaan aiempienkin laskujen laskunumerot käyvät. Nettisivuilla on saatavilla ilman kirjautumista myös pdf ilmoitus, jonka voi tarvittaessa täyttää ja palauttaa sähköpostilla tai tulostaa, täyttää ja palauttaa paperisena. Apua ja neuvoja ilmoittamiseen tarjotaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n asiakaspalvelusta ja jätehuoltoviranomaisesta.

Ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan elintarvikejätettä. Haravointi-, risu- tai muun puutarhajätteen kompostoinnista ei tule tehdä ilmoitusta.

Ilmoitus biojätteen omatoimisesta käsittelystä kiinteistöllä tulee jäteasetuksen mukaan tehdä vähintään kahden kuukauden kuluttua käsittelytoiminnan aloittamisesta ja se tulee uusia viiden vuoden välein. Käsittelyn lopettamisesta on ilmoitettava viimeistään kahden kuukauden kuluessa lopetuksesta.

Kompostointi-ilmoituksia Lounais-Suomessa on 7.12.22 mennessä tehty joitain satoja. Ilmoituksia odotetaan saatavan jatkossa merkittävä määrä lisää, koska kompostointi on melko tavallista omakotikiinteistöillä ja vapaa-ajan asunnoilla, joita alueella on yhteensä yli 100​000. Myös useamman asunnon asuintaloissa kompostointi on entistä tavallisempaa. Tietojen kerääminen rekisteriin edellyttää aktiivista tiedottamista ilmoitusvelvollisuudesta.

Kompostointitiedon keruun pääasiallinen tarkoitus on saada tietoa biojätteen todellisesta hyötykäyttöasteesta valtakunnan tasolla, kun huomioon otetaan myös kiinteistöittäinen omatoiminen käsittely. Kiinteistöittäinen kompostointitieto tulee olemaan avuksi myös laissa määrättyjen erilliskeräysvelvoitteiden mukaisten kuljetusten järjestämisessä. Kunnan järjestämän kiinteistöittäisen keräyksen kilpailuttaa ja järjestää kuntien puolesta Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Siirtymä kunnan järjestämään biojätteen kiinteistöittäiseen kuljetukseen tapahtuu aikavälillä 19.7.2023 – 19.7.2024. Biojätteen kiinteistöittäinen erilliskeräysvelvoite koskee tiettyjä taajamissa sijaitsevia kiinteistöjä. Erilliskeräykseen ei kuitenkaan ole tarve liittää kiinteistöjä, joilla biojäte kompostoidaan asianmukaisesti.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle esitellään kokouksessa ilmoitusmenettelyä ja kompostointitiedon keruuta jätelain 143 §:n mukaiseen rekisteriin jätteidenkuljetuksesta ja biojätteen käsittelystä kiinteistöllä.

Valvontajohtaja Leena Salmelainen

Ehdotus​Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.