Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1307.04.20223

12163-2021 (02 05 00)

Jätetaksa Lounais-Suomessa, Lietteiden kuljetusmaksut

Tiivistelmä:

Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa, Raisiossa, Ruskolla sekä Korppoon Norrskatan saarella sekä kanta-Paraisilla siirrytään syksyllä 2022 kunnan järjestämään saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetukseen. Jätehuoltolautakunnalle esitetään että se hyväksyisi uusia kuljetuksia koskevat kuljetusmaksut ja niiden perusteet jätetaksassa.

Lsjhlk § 13

Luvat ja valvonta, jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen, 30.3.2022:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on 25.10.2018 päättänyt, että sen toimialueen saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetuksessa siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen vaiheittain vuoteen 2026 mennessä. Kuljetusten käytännön järjestämisestä huolehtii Lounais-Suomen jätehuolto Oy (LSJH).

Kunnan järjestämä lietteiden kuljetus alkaa 5.9.2022 Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa, Raisiossa ja Ruskolla sekä 31.10.2022 Korppoon Norrskatan saarella sekä kanta-Paraisilla.

Jätehuoltolautakunnan tehtävänä on määrätä lietteiden kuljetusmaksut ja niiden perusteet jätelain 78 ja 79 §:n mukaisesti jätetaksassa siten, että lietteiden keräyksen ja kuljetuksen järjestämisestä aiheutuvat kustannukset saadaan jätelain mukaisesti katettua.

Kuljetuskustannukset perustuvat LSJH:n järjestämien kuljetusten kilpailutusten tuloksiin sekä kuljetusten järjestämisen hallinnollisiin kustannuksiin. Ehdotus lietteiden kuljetusmaksuiksi sisältää lietteiden kuljetusmaksut ja maksujen perusteet uusille kunnan järjestämille kuljetuksille.

Ehdotuksen mukaan Paraisten kaupungin alueen saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetusmaksut määrättäisiin muutoksen yhteydessä samansuuruisisiksi koko Paraisten kaupungin alueella. Muutoksen seurauksena jo aiemmin kunnan järjestämään lietteiden kuljetukseen kuuluneiden alueiden (Nauvo, Korppoon ja Houtskarin pääsaaret) kuljetusmaksut laskevat aiempaan verrattuna noin 3,5 %. Maksujen tasaaminen on tarpeen kuntalaisten tasavertaisen kohtelun toteuttamiseksi. Jätelain 79 §:n perusteluiden mukaan saman kunnan alueella asuvilta perittävien jätemaksujen ei tulisi olla riippuvaisia etäisyydestä jätteen käsittelypaikkaan.

Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Raision ja Ruskon alueiden lietteiden kuljetusmaksut määrättäisiin samansuuruisiksi kyseisten kuntien alueilla kuntarajoista riippumatta.

Eri alueiden kuljetusolosuhteiden ja -tarpeiden erilaisuuden vuoksi LSJH:n lietekuljetuspalvelut poikkeavat jonkin verran toisistaan eri alueilla. Erot korostuvat Paraisten saaristoaluilla, missä niiden järjestämiseen vaikuttavat merkittävästi lietteiden vastaanottopaikkojen saavutettavuus ja vapaa-ajanasuntojen suuri määrä. Kuljetuspalvelutarpeiden erot perustuvat mm. asiakkaiden esittämiin toivomuksiin ja kuljetusyrittäjien kanssa käytyihin markkinavuoropuheluihin.

Muutoksen yhteydessä taksasta poistuvat tarpeettomaksi osoittautuneen viikonlopun pikatyhjennyspalvelun maksut Kemiönsaaren ja Paraisten alueilta.

Vaikutusmahdollisuuksien varaaminen

Lietteiden kuljetusmaksuja koskevan taksan vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksien varaamisesta on ilmoitettu kuuluttamalla Turun kaupungin tietoverkossa 3.-23.3.2022, jolloin myös taksaluonnos sekä selvitys muutosesityksistä ovat olleet nähtävänä. Vaikutusmahdollisuuksien varaamisesta on ilmoitettu myös jätehuoltoviranomaisen verkkosivuilla. Lisäksi asian vireilläoloa koskeva ilmoitus on julkaistu lehdissä, jotka ilmestyvät alueilla, joita päätös koskee.

Asiassa saatiin yksi lausunto Paraisten kaupungilta. Lausunnossa pidettiin hyvänä luonnoksen linjausta, jossa taksa olisi yhtenäinen koko Paraisten kaupungin alueella. Lausunto on oheismateriaalina.

Liite 1Lounais-Suomen jätetaksa lietteiden kuljetusmaksujen osalta 1.5.2022 alkaen.

Oheismateriaali 1Paraisten kaupungin lausunto

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen lietteiden kuljetusmaksutaksan. Taksaa sovelletaan 1.5.2022 alkaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvUudenkaupungin kaupunki
tpvKaupunginhallitus
tiedXXXXX


Liitteet:

Lsjhlk § 13
Liite 1:Lounais-Suomen jätetaksa lietteiden kuljetusmaksujen osalta 1.5.2022 alkaen.