Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta310.02.20223

12163-2021 (02 05 00)

Jätetaksa Lounais-Suomessa, lietteiden käsittelymaksut

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta palautti kokouksessaan 18.11.2021 jätetaksaa koskevan asian uudelleen valmisteltavaksi lietteiden käsittelymaksujen osalta. Uusi ehdotus lietteiden käsittelymaksutaksaksi on laadittu siten, että taksaan lisättäisiin lautakunnan päätöksen mukaisesti uusi kolmas lietejae käsittelymaksuineen.

Lsjhlk § 3

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 1.2.2022:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti kokouksessaan 18.11.2021 palauttaa jätetaksan uudelleen valmisteltavaksi lietteiden käsittelymaksujen osalta. Taksaan päätettiin lisätä vuoden 2021 jätetaksan luonnoksessa mukana ollut kolmas lietejae ”umpisäiliöjätevesi” kuutio- ja tonnikohtaisine hintoineen.

Lautakunnan päätöksen mukaan umpisäiliöjäteveden ja sen käsittelymaksujen lisääminen jätetaksaan parantaisi tilannetta niillä kiinteistöillä, joilla ei ole muita vaihtoehtoja jäteveden käsittelyyn kuin ohjata se kokonaisuudessaan umpisäiliöön.

Lietteiden käsittelymaksut voimassa olevassa taksassa

Nykyisessä taksassa lietteiden käsittelymaksut on määritelty erikseen kahdelle eri lietelaadulle eli saostussäiliölietteille ja umpisäiliölietteille alla olevan taulukon 1. mukaisesti. Maksut perustuvat kummankin lietelaadun osalta niiden käsittelyn järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin.

Taulukko 1.Nykyiset lietteiden käsittelymaksut

Saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelymaksut € alv 0 % € alv 24 %Yksikkö
Sakokaivo- tai saostussäiliöliete, pienpuhdistamoliete16,6 20,59m3
Sakokaivo- tai saostussäiliöliete, pienpuhdistamoliete17,44 21,62t
Umpisäiliöliete13,57 16,83m3
Umpisäiliöliete14,25 17,68t

Uuden ehdotuksen mukaiset lietteiden käsittelymaksut

Uuden ehdotuksen mukaan umpisäiliölietteestä eriytetyn umpisäiliöjäteveden käsittelymaksua tuettaisiin merkittävästi laskemalla umpisäiliölietteen maksua tasolle 5 €/m3 (alv 0 %). Ehdotettu maksu umpisäiliöjätevedelle on vuoden 2021 taksaluonnoksen mukainen. Vastaavasti muiden lietelaatujen käsittelymaksuja nostettaisiin, jotta lietteiden käsittelyn kokonaiskustannukset saadaan katettua. Muutoksella pääosa umpisäiliöjäteveden käsittelykustannuksista siirretään siis katettavaksi muiden lietelaatujen käsittelymaksuilla.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) tekemä uuden ehdotuksen mukaisten maksujen laskenta perustuu lietteiden vastaanottopaikkojen ilmoittamiin vuoden 2022 käsittelykustannuksiin ja lietemääriin. Umpisäiliöjäteveden osalta laskenta perustuu arvioon, koska tarkkaa tietoa alueella syntyvän umpisäiliöjäteveden määrästä ei ole. Umpisäiliöjätevettä on toimialueella aiemmin pidetty umpisäiliölietteestä erillisenä lietelaatuna ainoastaan Salossa.

Muutetun ehdotuksen mukaiset lietteiden käsittelyhinnat on esitetty alla olevassa taulukossa 2:

Taulukko 2. Muutosehdotuksen mukaiset lietteiden käsittelymaksut

Saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelymaksut € alv 0 % € alv 24 %Yksikkö
Saostussäiliöliete 18,83 23,35m3
Saostussäiliöliete 19,78 24,52t
Umpisäiliöliete15,42 19,12m3
Umpisäiliöliete16,2 20,08t
Umpisäiliöjätevesi5 6,2m3
Umpisäiliöjätevesi5,25 6,51t

Samanlaisiin umpisäiliöihin kerättävän umpisäiliölietteen ja umpisäiliöjäteveden erottamiseksi toisistaan on lietelajit määriteltävä taksassa. Ehdotuksen mukaan taksa-asiakirjan Määritelmät-liitteeseen lisätään seuraavat lietelajien määritelmät:

Umpisäiliöliete: WC-jätevesille tarkoitettuun umpisäiliöön kerääntyvä liete.

Umpisäiliöjätevesi: Pesuvesille tai kaikille talousjätevesille, myös WC-vesille, tarkoitettuun umpisäiliöön kerääntyvä liete.

Maksujen kustannusvastaavuus

Yllä esitetyn mukaisesti uuden ehdotuksen mukaiset eri lietelaatujen käsittelymaksut eivät perustu niiden todellisiin käsittelykustannuksiin, vaan siihen kuinka paljon umpisäiliöjäteveden käsittelyä tuetaan muiden lietelaatujen käsittelymaksuilla. Alla olevassa taulukossa 3. on esitetty kunkin lietelaadun todelliset käsittelykustannukset:

Taulukko 3.Muutosehdotuksen mukaisten lietelaatujen käsittelykustannukset

Saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelykustannukset € alv 0 % € alv 24 %Yksikkö
Saostussäiliöliete 18 22,32 m3
Saostussäiliöliete 18,91 23,45 t
Umpisäiliöliete 14,59 18,09 m3
Umpisäiliöliete 15,33 19 t
Umpisäiliöjätevesi 12,66 15,7 m3
Umpisäiliöjätevesi 13,3 16,49 t

Uusien maksujen voimaantulo

LSJH on ehdottanut, että uudet lietteiden käsittelymaksut tulisivat voimaan vasta 1.5.2022. Uuden lietelaadun käyttöönotosta on tiedotettava sekä asukkaita että kuljetusyrityksiä. Uusi lietelaatu on myös lisättävä sekä lietettä vastaanottavien tahojen tietojärjestelmiin että LSJH:n laskutus- ja raportointijärjestelmiin. Lisäksi on selvitettävä, miten uuden lietelaadun kuljetuksia saadaan seurattua kuljetusyrittäjien laatimissa jätteensiirtoasiakirjoissa siten, että tieto kuljetetun lietteen laadusta päätyy vastaanottajalle.

Vaikutusmahdollisuuksien varaaminen

Lietteiden käsittelymaksuja koskevan taksan vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksien varaamisesta on ilmoitettu kuuluttamalla 5.-31.1.2022, jolloin myös taksaluonnos sekä selvitys muutosesityksistä ovat olleet nähtävänä Turun kaupungin tietoverkossa. Asiassa saatiin yksi mielipide yksityiseltä henkilöltä. Mielipiteessä vastustetaan taksan korottamista ja esitetään, että lietteiden käsittelykulut laskutettaisiin puhdistamokohtaisesti.

Liite 1Lounais-Suomen jätetaksa lietteiden käsittelymaksujen osalta 1.5.2022 alkaen

Oheismateriaali 1Mielipide taksaluonnokseen

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen lietteiden käsittelymaksutaksan ja lisätä taksan Määritelmät -liitteeseen esittelyosassa mainitut umpisäiliölietteen ja umpisäiliöjäteveden määritelmät.

Taksaa sovelletaan 1.5.2022 alkaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti, että saostus- ja umpisäiliöjätelietteiden käsittelymaksussa on kaksi maksuluokkaa: "sakokaivo- tai saostussäiliöliete, pienpuhdistamoliete" ja "umpisäiliöliete". Hinnat maksuluokille lasketaan liitteen 2 mukaisesti.

Päätös asiassa tehtiin äänestyksen jälkeen äänin 7-6, 3 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Hannulan Rautionahon kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Agge, Engblom, Korimäki, Nevavuori ja Riikonen.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Breilin, Nieminen, Palomäki, Rantanen, Seikola ja Vainio.

Taksaa sovelletaan 1.5.2022 alkaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Liite 2Lounais-Suomen jätetaksa lietteiden käsittelymaksujen osalta 1.5.2022 alkaen muutettu 10.2.2022 (Lsjhlk § 3)

Hannulan ehdotuksen perustelut olivat seuraavat:

Jätehuoltolautakunnan tehtävänä on toimia ympäristösuojelua edistävästi. Ympäristönsuojelua on tässä tapauksessa esimerkiksi se, että kannustetaan jätteen käsittelyyn sen syntypaikalla, ei kuljeteta käsiteltäväksi muualla. Kiinteistön sijainti ei ole tullut rakennuslupaa haettaessa tai kiinteistöä ostettaessa yllätyksenä, kiinteistöiltä on vaadittu nykyisen lainsäädännön mukaista jätevesien puhdistamista vuodesta 2004 alkaen. Kiinteistön haltijalla ja jätteen aiheuttajalla on vastuu jätevesien käsittelystä. Maksujen subventoinnin tulee perustua jätelakiin ja sillä voidaan kannustaa esim. jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen. Umpisäiliöjäteveden alemmalla maksuluokalla toimittaisiin päinvastoin ja rangaistaisiin suuremmilla maksuilla niitä, jotka ovat asianmukaisesti investoineet suodatusjärjestelmiin. Subventointi on perusteeton ja epätasavertainen. Jätevesijärjestelmän tiedot ilmoitetaan sähköisesti eikä niiden valvontaan ole resursseja. Kuljetuksen jälkeen lietteen alkuperää ei voida jäljittää. Alempaa maksuluokkaa on mahdollista väärinkäyttää, mikä nostaisi hintoja kaikille.

Ahlbeck, Hiltunen ja Silander olivat poissa kokouksesta.

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvUudenkaupungin kaupunki
tpvKaupunginhallitus
tiedXXXXX


Liitteet:

Lsjhlk § 3
Liite 1:Lounais-Suomen jätetaksa lietteiden käsittelymaksujen osalta 1.5.2022 alkaen
Liite 2:Lounais-Suomen jätetaksa lietteiden käsittelymaksujen osalta 1.5.2022 alkaen muutettu 10.2.2022 (Lsjhlk § 3)