Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta | 26 | 10.06.2021 | 4 |
6556-2021 (14 06 08)
Sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetetut sako- ja umpikaivolietteet ja lietteen omatoiminen käsittely vuonna 2019
Tiivistelmä:
Jätehuoltoviranomaisen on seurattava kunnan vastuulle kuuluvassa sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetettavien jätteiden määriä ja toimituspaikkoja. Kokouksessa esitellään yhteenveto sako- ja umpikaivolietteen kuljetustiedoista ja omatoimisesta käsittelystä vuodelta 2019.
Lsjhlk § 26
Suunnittelija Pirjo Rinne, 2.6.2021
Kunnan jätehuoltoviranomaisen tehtävänä on seurata kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen toteutumista jätelain edellyttämällä tavalla. Jätteen kuljettajien on annettava jätehuoltoviranomaiselle seurantaa ja kuljetusrekisteriin merkitsemistä varten tiedot kiinteistöistä, joilta jätettä on noudettu sekä jäteastioiden tyhjennyskerroista kiinteistöittäin ja jätelajeittain. Kuljettajien on lisäksi annettava viranomaiselle tiivistelmä kiinteistöiltä kerätyn jätteen kokonaismääristä ja toimituspaikoista jätelajeittain. Kiinteistöittäisessä kuljetuksessa kuljetettu jäte on toimitettava Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) osoittamiin vastaanottopaikkoihin.
Sako- ja umpikaivolietteessä sopimusperusteinen jätteenkuljetus oli vuonna 2019 Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pöytyän, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun kuntien alueella. Tällä alueella lietteitä kuljetti jätehuoltoviranomaisen saamien tietojen mukaan 39 jätteen kuljettajaa vuonna 2019. Näistä kahdella on edelleen puutteita jätehuoltoviranomaiselle annettavissa tiedoissa kiinteistöittäisestä kuljetuksesta.
Jätteen kuljettajat ovat toimittaneet lietteet pääsääntöisesti LSJH:n osoittamiin vastaanottopaikkoihin, mutta pieni osa on kuljetettu muihin vastaanottopaikkoihin. Vuonna 2019 sako- ja umpikaivolietteitä on kuljetettu Paraisten, Pöytyän ja Salon kunnallisten jätevedenpuhdistamojen ja Gasumin Turun biokaasulaitoksen lisäksi yhdeksään muuhun vastaanottopaikkaan.
Kuljettajien ilmoittamia sako- ja umpikaivolietteen määriä ei pystytä vertaamaan vastaanottopaikoilla vastaanotettuihin lietemääriin. Vastaanottopaikoilta ei ole ollut saatavilla tietoja, joissa olisi eroteltu kunnan vastuulla oleva jäte ja muut jätteet.
Lietteen omatoiminen käsittely
Asumisessa syntyvän ja muun kunnan vastuulla olevan jätevesilietteen omatoiminen käsittely on tietyin jätehuoltomääräyksissä annetuin edellytyksin mahdollista. Lietteen omatoimisesta käsittelystä ja siinä tapahtuvista muutoksista on aina tehtävä etukäteen kirjallinen ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle, joka pystyy näiden tietojen avulla seuraamaan kiinteistöjen lietesäiliöiden tyhjennyksiä. Jätehuoltoviranomainen toimittaa ilmoitukset edelleen kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka valvoo, ettei toiminnasta aiheudu haittaa tai vaaraa terveydelle tai ympäristölle. Ympäristönsuojeluviranomainen voi tarvittaessa kieltää lietteen omatoimisen käsittelyn. Lomakkeet lietteen omatoimisesta käsittelystä maataloudessa ja kompostoinnista kiinteistöllä ilmoittamiseen valmistuivat vuonna 2019.
Vuonna 2019 jätehuoltoviranomaiselle ilmoitettiin lietteen omatoimisesta käsittelystä yhdeksällä kiinteistöllä. Näistä kaksi oli kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella Kemiönsaaressa.
Sähköinen siirtoasiakirja
Kun sako- ja umpikaivoliete noudetaan kotitaloudesta, jätteen kuljettajan velvollisuutena on laatia siirtoasiakirja, jossa on valvonnan ja seurannan kannalta tarpeelliset tiedot jätteen lajista, laadusta, määrästä, alkuperästä, toimituspaikasta ja -päivämäärästä sekä kuljettajasta. Lisäksi kuljettajan on huolehdittava siitä, että siirtoasiakirja on mukana jätteen siirron aikana ja että se annetaan siirron päätyttyä jätteen vastaanottajalle. Siirtoasiakirja voi olla sähköisesti tallennettuna, jos se on luettavissa kuljetuksen aikana.
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on teettänyt yhteistyössä lietteen vastaanottopaikkojen kanssa sähköisen siirtoasiakirjan, joka on tarkoitettu käytettäväksi sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen alueella vakituisesta tai vapaa-ajan asunnosta noudettavan lietteen kuljetuksessa. Lautakunnan siirtoasiakirjan avulla jätteen kuljettajat voivat täyttää sekä velvollisuutensa laatia siirtoasiakirja että antaa tiedot jätteen kuljetuksesta jätehuoltoviranomaiselle. Siirtoasiakirja otettiin käyttöön vaiheittain vuosina 2018-2019.
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan tiedossa olevista sako- ja umpikaivolietteen kuljettajista 21 käytti lautakunnan tarjoamaa siirtoasiakirjaa vuonna 2019. Jätteen kuljettajilla voi olla käytössään myös muita siirtoasiakirjoja. Ne, jotka eivät ole käyttäneet sähköistä siirtoasiakirjaa, ovat ilmoittaneet tiedot jätteen kuljetuksista jälkikäteen kuten kiinteissä jätteissä.
Kooste sopimusperusteisessa kuljetuksessa kuljetettujen sako- ja umpikaivolietteiden määristä ja toimituspaikoista sekä lietteen omatoimisesta käsittelystä vuodelta 2019 esitetään kokouksessa.
Valvontajohtaja Leena Salmelainen
EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.