Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2710.06.20215

3714-2020 (11 03 02, 00 04 01)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / Lounais-Suomen kiinteisten jätteiden kuljetusjärjestelmää koskeva päätös

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on päättänyt, että alueilla joilla on nykyisin käytössä vanhan jätelain mukainen sopimusperustainen jätteenkuljetusjärjestelmä, siirrytään ns. kiinteiden jätteiden osalta kiinteistönhaltijan järjestämään jätteenkuljetukseen. Päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt valituksista lautakunnan lausuntoa.

Lsjhlk § 27

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on 18.3.2021 § 11 päättänyt, että ns. kiinteiden jätteiden osalta kunnan järjestämisvastuulla oleva kiinteistöittäinen jätteenkuljetus järjestetään kiinteistönhaltijan järjestämänä niiden lautakunnan toimialueen kuntien alueilla, joilla nykyisin on käytössä vanhan jätelain mukainen sopimusperustainen jätteenkuljetusjärjestelmä. Päätöksestä on tehty kolme valitusta Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 30.7.2021 mennessä. Lausuntopyyntö ja valitukset ovat oheismateriaalina.

Lausuntoehdotus 

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta toimittaa asian käsittelyn yhteydessä kertyneet tai siihen liittyvät asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Asian valmistelussa ja päätöksenteossa on ollut käytössä useita lautakunnan alaisuudessa toimivien viranhaltijoiden ja ulkopuolisten tekemiä selvityksiä. Kuntalaisille ja muilla tahoille on varattu jätelain edellyttämällä tavalla mahdollisuus esittää mielipiteensä selvityksistä ja vaikuttaa asian käsittelyyn. Lautakunnan näkemyksen mukaan selvitykset ovat olleet riittäviä asian ratkaisemiseksi.

Lisätietoja asiassa antaa tarvittaessa jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen, puh. 040-1807657, s-posti veli-matti.suhonen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden lausuntopyyntö

Oheismateriaali 2Valitus 1

Oheismateriaali 3Valitus 2

Oheismateriaali 4Valitus 3

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää antaa asiassa Turun hallinto-oikeudelle edellä esitetyn lausuntoehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 8-6, 1 poissa.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä vastakkain olivat Rautasen Suomisen kannattamana tekemä muutosehdotus sekä Havian Kivelän kannattamana tekemä muutosehdotus.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Rautasen Suomisen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Jormakka, Ratilainen, Salminen ja Tuovinen.

Havian Kivelän kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Kallio, Kälviäinen, Seikola, Tammi, Vähä-Rahka ja Ylhäinen.

Havian muutosehdotus voitti äänin 8-6.

Salovius-Laurén oli poissa kokouksesta.

2. äänestys

Toisessa äänestyksessä vastakkain olivat esittelijän päätösehdotus ja Havian Kivelän kannattamana tekemä muutosehdotus.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Jormakka, Kallio, Kälviäinen, Ratilainen, Rautanen, Salminen, Suominen ja Tuovinen.

Havian Kivelän kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Seikola, Tammi, Vähä-Rahka ja Ylhäinen.

Esittelijä päätösehdotus voitti äänin 8-6.

Salovius-Laurén oli poissa kokouksesta.

Muutosehdotukset:

Rautasen muutosehdotus oli seuraava:

”Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta toimittaa asian käsittelyn yhteydessä kertyneet tai siihen liittyvät asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Asian valmistelussa ja päätöksenteossa on ollut käytössä useita lautakunnan alaisuudessa toimivien viranhaltijoiden ja ulkopuolisten tekemiä selvityksiä. Kuntalaisille ja muilla tahoille on varattu jätelain edellyttämällä tavalla mahdollisuus esittää mielipiteensä selvityksistä ja vaikuttaa asian käsittelyyn. Lautakunnan näkemyksen mukaan selvitykset ovat olleet riittäviä asian ratkaisemiseksi.

Jätehuoltolautakunta teki vuonna 2017 vastaavanlaisen päätöksen. Silloin sitä perusteltiin näin: “

”Nykyoloissa jätehuoltoviranomainen ei pysty huolehtimaan sille laissa annettujen seurantavelvoitteiden hoitamisesta, koska se ei saa toimintaansa varten kaikkia välttämättömiä tietoja kuten hintatietoja ja kuljetustietoja kuljetusten suorittajilta.”

Vuoden 2017 ja nykyisistä selvityksistä käy ilmi, että kiinteistön haltijan jätteenkuljetuksessa lain vaatimukset eivät täyty. Ilmiselvä näyttö siitä on se, että jätehuoltoviranomaisen jätteenkuljetusrekisteristä puuttuvat tiedot jätteenkuljetuksesta suurelta määrältä kiinteistöjä.

Erikseen todetaan, että jätedirektiivin hierarkiavaatimusten toteuttaminen valtakunnallisen jätesuunnitelman esittämällä tavalla vaikeutuu olennaisesti kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa.

Kiertotalous edellyttää uusien jätevirtojen hallintamenettelyjä, joita kunnan järjestämä jätteenkuljetus mahdollistaa jätelain 32§:n mukaan kunnan vastuulla olevan jätteen ja samassa toiminnassa syntyvän erilliskerätyn pakkausjätteen osalta.

Viittaamme myös jätelain 78§:n ja 85§:n mahdollistamiin maksuihin, joiden tasapuolisuuden varmistaminen ja hallinta on vaikeaa kiinteistön haltijan tilaamassa jätteenkuljetuksessa. Päätöksestä tehdyt valitukset ovat aiheellisia eikä jätehuoltolautakunnan tekemä päätös siten täytä jätelain vaatimuksia.”

Havian muutosehdotus oli seuraava:

”Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää antaa asiassa Turun hallinto-oikeudelle edellä esitetyn lausuntoehdotuksen mukaisen lausunnon.

Lautakunta katsoo, ettei valituksissa ole esitetty mitään sellaista seikkaa, jonka johdosta ratkaisua tulisi arvioida uudelleen. Valitukset tulee hylätä.”

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus