Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1912.05.20213

5683-2021 (14 06 00)

Sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetettujen jätteiden määrät vuonna 2019

Tiivistelmä:

Jätehuoltoviranomaisen on seurattava kunnan vastuulle kuuluvassa sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetettavien jätteiden määriä ja toimituspaikkoja. Kokouksessa esitellään yhteenveto kuljetustiedoista vuodelta 2019.

Lsjhlk § 19

Suunnittelija Pirjo Rinne, 5.5.2021:

Kunnan jätehuoltoviranomaisen tehtävänä on seurata kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen toteutumista jätelain edellyttämällä tavalla. Jätteen kuljettajien on annettava jätehuoltoviranomaiselle seurantaa ja kuljetusrekisteriin merkitsemistä varten tiedot kiinteistöistä, joilta jätettä on noudettu sekä jäteastioiden tyhjennyskerroista kiinteistöittäin ja jätelajeittain. Kuljettajien on lisäksi annettava viranomaiselle tiivistelmä kiinteistöiltä kerätyn jätteen kokonaismääristä ja toimituspaikoista jätelajeittain. Kiinteistöittäisessä kuljetuksessa kuljetettu jäte on toimitettava Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) osoittamiin vastaanottopaikkoihin. Jätehuoltoviranomainen saa LSJH:lta tiedot yhtiön vuosittain vastaanottamista jätemääristä.

Seurannan haasteena ovat kuljetustietojen saamisen viiveet ja puutteet. Jätehuoltoviranomainen joutuu säännöllisesti turvautumaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen valvonta-apuun tarvittavien tietojen saamiseksi jätteen kuljettajilta. Vuodelta 2019 kuljetustietoja puuttuu edelleen kahdelta kiinteitä jätteitä kuljettaneelta kuljetusyritykseltä ja kahdelta lietteenkuljettajalta. Yhteensä jätehuoltoviranomaisen tiedossa on 59 sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa vuonna 2019 toiminutta jätteenkuljettajaa, joista 29 on kuljettanut kiinteitä jätteitä ja 38 lietteitä.

Jätteenkuljettajat ovat toimittaneet jätteet pääsääntöisesti LSJH:n osoittamiin vastaanottopaikkoihin, mutta myös ns. jätteen ohivientiä muihin vastaanottopaikkoihin on tapahtunut. Vuonna 2019 polttokelpoista jätettä on kuljetettu LSJH:n Korvenmäen ja Topinojan jätekeskusten lisäksi kahteen muuhun vastaanottopaikkaan ja pienmetallia ja metallipakkauksia kahteen muuhun vastaanottopaikkaan.

Kuljettajien antamat tiedot LSJH:n osoittamiin vastaanottopaikkoihin kuljetetuista polttokelpoisen jätteen ja biojätteen määristä ovat hieman pienempiä kuin LSJH:n vastaanottamat jätemäärät. Polttokelpoisessa jätteessä kuljettajien ilmoittama määrä on 97 % LSJH:n vastaanottamasta määrästä. Biojätteessä kuljettajien ilmoittamien jätemäärien osuus on 95 % LSJH:n vastaanottamasta määrästä.

Sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa LSJH:n vastaanottamissa jätemäärissä on tapahtunut viime vuosina pieniä muutoksia. Polttokelpoisen jätteen määrä oli vuonna 2019 kolme prosenttia pienempi kuin vuonna 2016 ja biojätteen määrä puolestaan oli kasvanut 29 prosenttia. Muutosten taustalla on ainakin osittain jätehuoltomääräysten 1.6.2018 kiristyneet velvoitteet erilliskerätä kierrätettäviä jätteitä.

Tuottajavastuun piiriin kuuluvien sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetettujen pakkausjätteiden määrien seuranta on vaikeaa. Kuljettajat kyllä ilmoittavat kuljettamiensa jätteiden määrät ja vastaanottopaikat, mutta vastaanottopaikat eivät välttämättä pysty erittelemään sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetettuja jätteitä muista jätteistä. Näin ollen kuljetettujen ja vastaanotettujen jätemäärien vertailu ei ole mahdollista. Pakkausjätteet kuljetetaan pääosin suoraan kiinteistöiltä tuottajien terminaaleihin, mutta samoissa kuormissa voi olla mukana alueellisissa vastaanottopaikoissa kerättyjä jätteitä. Vastaanottoterminaalissa ei välttämättä ole tietoa, mitkä jätteet tulevat kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen tai sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen alueilta tai Rinki-ekopisteitä täydentävistä LSJH:n alueellisista kierrätyspisteistä.

Kooste sopimusperusteisessa kuljetuksessa kuljetettujen jätteiden määristä ja toimituspaikoista vuodelta 2019 esitetään kokouksessa.

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.