Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1318.03.20215

2731-2020 (02 02 02)

Kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2020 tilinpäätös

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle esitetään omalta osaltaan hyväksyttäväksi ja edelleen Turun kaupunginhallitukselle lähetettäväksi kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2020 tilinpäätös. Kaupunkiympäristötoimialan tulos oli 3,1 milj. euroa talousarviota parempi. Talouden toteumaa paransivat merkittävästi joukkoliikenteen valtiolta saamat koronaan liittyvät tuet. Kaupunginhallituksen omaisuusyksikköön siirrettyjen kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen investoinnit alittivat talousarvion 26,5 milj. eurolla.

Lsjhlk § 13

Kaupunkiympäristötoimiala, toimialajohtaja Christina Hovi, Yhteiset palvelut, talouspalvelut, vs. kiinteistötalouspäällikkö Salla Lindström ja valvontajohtaja Leena Salmelainen 10.3.2021:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2020 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen 1.1.–31.12.2020. Tilinpäätöksessä raportoidaan myös kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat/lausekkeet. Lisäksi tilinpäätöksen yhteydessä raportoidaan kaupunginhallitukselle toimialojen strategisissa sopimuksissa vahvistettujen tavoitteiden toteutuminen ja tiedoksi annettavat tunnusluvut.

Sopeuttamistoimenpiteet

Talousarvion hyväksymisen yhteydessä kaupunginvaltuusto hyväksyi sopeuttamisohjelman toimenpiteet, joiden avulla pyritään tasapainottamaan taloudellista asemaa taloussuunnitelmakauden aikana. Kaupunkiympäristötoimialan 13 toimenpiteellä haetaan 6,2 milj. euron sopeuttamista vuosina 2020-2023. Kaupunkiympäristötoimiala on edistänyt sopeuttamistoimenpiteitä aktiivisesti, mutta kaikkien toimenpiteiden osalta euromääräisiä tavoittaita ei todennäköisesti saavuteta tai tavoitteiden saavuttamiseen liittyy epävarmuuksia. Koronatilanne on aiheuttanut sopeuttamistoimenpiteitä joukkoliikenteen tarjonnassa ja merkittäviä menetyksiä lipputuloissa. Myös pysäköinnin muutosten toteutuksessa on huomioitu koronatilanne.

Toimenpiteiden tilanteesta on raportoitu oheismateriaalissa 3.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen

Tämän hetkinen Lounais-Suomen jätehuoltopoliittinen ohjelma on tehty vuosiksi 2017-2022 ja sen toteutumisesta raportoidaan vuosittain lautakunnalle. Vuoden 2020 raportti valmistuu kuitenkin vasta huhtikuussa 2021, jolloin asia tuodaan lautakunnan käsittelyyn.

Lietteenkuljetusjärjestelmästä ja lietehuollon yhtenäisestä taksasta tehdyt päätökset ovat tavoitteiden mukaisesti lainvoimaisia. Sen sijaan jätehuollon sähköisen asioinnin kehittäminen on vasta selvittelyvaiheessa. Sähköisen asioinnin kehittämistä jatketaan vuoden 2021 aikana.

Kaupunkiympäristötoimialan käyttötalous

Kaupunkiympäristötoimialan toimintakate vuonna 2020 oli -24,9 milj. euroa (TAM -28,0), mikä tarkoittaa 3,1 milj. euroa annettua suunnittelutasoa parempaa tulosta. Talouden toteumaa paransivat kaupungin säästötavoitelinjausten (kaupunginhallitus 14.9.2020 § 384) noudattaminen, mikä näkyi muun muassa palvelujen ostojen ja henkilöstökulujen vähenemisestä kertyneillä säästöillä. Lisäksi merkittävänä talouden toteumaa parantavana tekijänä olivat liikenne- ja viestintäministeriö Traficomilta saadut koronatilanteesta johtuvat joukkoliikenteeseen kohdistuvat tuet, joita saatiin Turun liikennöinnin osalta 4,56 milj. euroa sekä joukkoliikenteen toteuttamat koronatilanteesta johtuvat sopeutustoimenpiteet liikenteen karsintoihin liittyen.

Kaupunkiympäristötoimialan toimintatuotot olivat 75,9 milj. euroa ja alitusta talousarvioon nähden oli 3,2 milj. euroa (TAM 79,1).

Valmistus omaan käyttöön oli 1,4 milj. euroa (TAM 1,6 milj. euroa), mikä heikensi toimintakatetta 0,2 milj. euroa.

Kaupunkiympäristötoimialan toimintamenot olivat 102,2 milj. euroa ja alittivat talousarvion 6,5 milj. eurolla (TAM 108,7).

Palvelualuekohtaisesti talous toteutui vuonna 2020 seuraavasti:

Vuonna 2020 astui voimaan velvollisuus kirjanpidon eriyttämiseen kilpailulain 30 d§:n mukaisesti. Kilpailuneutraliteettisääntelyllä pyritään turvaamaan tasapuoliset kilpailuedellytykset yksityisen ja julkisen sektorin välille. Kaupunkiympäristötoimialan osalta eriytettäväksi toiminnoksi tunnistettiin venepaikkavuokraus, jossa toiminnan tulos oli noin 0,07 milj. euroa.

Kaupunkiympäristötoimialan työvoiman käyttö vuonna 2020 oli 314,7 henkilötyövuotta, mikä alitti talousarviossa määritellyn tason 10,3 henkiötyövuodella (TAM 325 htv). Palkkojen ja palkkioiden toteuma oli 13,571 milj. euroa, mikä alitti talousarvion (TAM 13,916 milj. euroa) 0,345 milj. eurolla. Työvoiman vähäisempi käyttö selittyy pidetyillä talkoovapailla, harkinnalla sijaisten käytössä, rakennusvalvonnan henkilöstövajauksella sekä rekrytointien viivästymisillä.

Lautakuntakohtaiset suunnittelulukujen toteumat ovat seuraavat:

Kaupunkiympäristötoimialan talouden ja toiminnan toteutuminen sekä työvoiman käyttö on raportoitu oheismateriaalissa 1 ”Kaupunkiympäristötoimialan toiminnan ja talouden seurantaraportti 2020” ja oheismateriaalissa 2 ”Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan operatiivinen sopimus 2020 seuranta 31.12”.

Yhteenveto

Kaupunkiympäristötoimiala saavutti vuonna 2020 sille asetetun sitovan suunnittelulukutavoitteen toteuman muodostuessa 3,1 milj. euroa talousarviossa määriteltyä tasoa paremmaksi. Lopputulosta paransivat merkittävästi valtiolta saadut joukkoliikenteeseen kohdistuvat koronaan liittyvät tuet.

Myyntitavoitteiden ja investointien osalta tavoitteita (kh-omaisuusyksikkö) ei täysin saavutettu. Kaupunkiympäristötoimialan omat investoinnit alittivat talousarvion 1,1 milj. eurolla (TAM 2,2 milj. euroa). Maankäyttösopimuskorvauksia toteutui 4,5 milj. euroa talousarviota enemmän (TAM 5,0 milj. euroa).

Ilmastotavoitteet ovat edenneet suotuisasti lukuun ottamatta kestävien liikkumisen kulkumuoto-osuustavoitteita. Koronapandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten, etätöiden ja etäopetuksen myötä liikkuminen on vähentynyt. Liikenneturvallisuus on parantunut.

Luovutuskelpoisia asuinkerrostalo- ja elinkeinotontteja on tällä hetkellä 3 vuoden tarpeisiin. Sen sijaan pien- ja rivitalojen tonttireservi on niukka, eikä näiden tonttien kaavavarantoa kyetty kasvattamaan tavoitteen mukaisesti vuonna 2020.

Kärkihankkeiden kaupunkiympäristötoimialan toimenpiteet etenevät, joskin osin tavoiteltua hitaammin.

Oheismateriaali 1Kaupunkiympäristötoimialan toiminnan ja talouden seurantaraportti 2020

Oheismateriaali 2Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan operatiivinen sopimus seuranta 31.12.2020

Oheismateriaali 3Sopeuttamisohjelman toimenpiteiden seuranta TP2020 kaupunkiympäristötoimiala

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous