Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta318.02.20213

11254-2020 (02 05 00)

Sako- ja umpikaivolietteen kuljetusmaksut Paraisten Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaarilla ja Kemiönsaaren kunnassa 1.4. alkaen

Tiivistelmä:

Sako- ja umpikaivolietteiden kuljetus kunnan järjestämänä palveluna alkaa Paraisten Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaarilla 1.4.2021. Kuntien yhteinen jätehuoltoyhtiö Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on kilpailuttanut alueen kuljetukset ja laskenut kilpailutuksen perusteella kuljetusmaksut. Maksuja esitetään jätehuoltolautakunnan hyväksyttäväksi ja liitettäväksi kunnalliseen jätetaksaan 1.4.2021 alkaen. Samalla päivitetään myös Kemiönsaaren lietteenkuljetuksen maksut.

Lsjhlk § 3

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 10.2.2021:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on päättänyt kokouksessaan 25.10.2018, että koko toimialueella siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen sako- ja umpikaivolietteiden kuljetuksissa vuosien 2021 – 2026 aikana. Päätöksestä valitettiin ja tällä hetkellä valitusprosessissa odotetaan Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua valitusluvasta.

Koska jätehuoltolautakunnan päätös ei ole vielä lainvoimainen, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ei ole ryhtynyt kuljetusten kilpailutuksiin, lukuun ottamatta Paraisten kaupungin Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaaria.

Paraisten kaupunginhallituksen teknisten tukipalvelujen jaostossa on käsitelty lietteen vastaanottoa ja kunnan järjestämien kuljetusten aloittamisen kiirehtimistä 4.12.2019, 12.2.2020, 7.4.2020 ja 27.5.2020, sillä sako- ja umpikaivolietteiden vastaanotto on jouduttu lakkauttamaan Korppoon puhdistamolla 31.12.2019. Vastaanoton lakkauttamisen syynä oli, etteivät puhdistamon ympäristöluvan ehdot täyttyneet mm. lietteen vastaanoton takia. Saarten lietteet kuljetetaan nyt Paraisten Norrbyn jätevedenpuhdistamolle tai toissijaisesti Topinojalle Gasum Oyj:n vastaanottopisteeseen, mikäli Norrbyn kapasiteetti ei riittäisi. Paraisten kaupunginhallituksen teknisten tukipalvelujen jaosto on päätöksentekoprosessissaan pyytänyt Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:tä kiirehtimään kuljetusten järjestämisessä saaristoon (7.4.2020), jotta kiinteistön ja vastaanottopaikkojen välinen kuljetusketju toimisi luotettavasti, tarkoituksenmukaisesti sekä kustannustehokkaasti.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kilpailutti Paraisten kaupungin em. pyynnön johdosta loppuvuonna 2020 nopealla aikataululla ne saariston alueet, joilla asiakaskunta on kiinteistökohtaisen jätehuollon järjestämisen kautta tiedossa. Kuljetusten järjestäminen edellytti myös lietteiden siirtokuormausaseman perustamista Korppooseen. Muun alueen kuljetusten kilpailuttaminen tapahtuu vasta, kun jätehuoltolautakunnan päätös sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmästä on saanut lain voiman.

Taksa lietteenkuljetukselle

Lietteenkuljetusta koskeva taksa ja maksut ehdotetaan lisättäväksi voimassa olevaan jätetaksaan kohdaksi 2.6. Euromääräiset maksut ehdotetaan lisättävän taksan maksutaulukko -liitteeseen taulukoiksi 2.6. Esityslistan liitteessä 1 ehdotetut muutokset on lisätty voimassa olevaan taksaan punaisella värillä. Maksut perustuvat kilpailutuksessa yrittäjiltä saatuihin hintoihin. Maksut sisältävät myös Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n hallintokustannukset, joita syntyy asiakaspalvelusta, ajojärjestelyistä, tiedotuksesta ja laskutuksesta.

Taksanmukainen kuljetusmaksu Paraisten Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarilla on 177,89 euroa (sis. alv 24 %) ja Kemiönsaarella 76,21 euroa (sis. alv 24 %). Kuljetusmaksu koskee yhden asuinrakennuksen tai vapaa-ajan asuinrakennuksen tai julkisen palvelun rakennuksen ja näihin olennaisesti liittyvien samalla paikalla sijaitsevien muiden rakennusten, kuten pihasaunojen jätevesijärjestelmien lietetilojen tyhjennystä yhdellä käyntikerralla.

Kuljetuskaluston säiliötilavuus asettaa rajan yhdellä kuljetusmaksulla tyhjennettävän lietteen määrään. Kemiönsaarella yhdellä tyhjennyskäynnillä voidaan ottaa kyytiin alle viisi kuutiota lietettä, Houtskarilla kuusi kuutiota ja Korppoossa ja Nauvossa 13 kuutiota lietettä. Kemiönsaarella viiden kuution ylittävästä lietemäärästä laskutetaan lisämaksuna 30 % kuljetusmaksun määrästä. Maksulla katetaan kuluja, joita aiheutuu siitä, ettei reitille suunniteltujen muiden kohteiden lietteet enää mahdu kyytiin, jolloin kuljetukset on suunniteltava uudelleen ja ajomatka ja -aika kasvavat.

Jos lieteauton kuljettaja joutuu tekemään paikan päällä ylimääräistä työtä saadakseen lietesäiliöt tyhjennettyä, laskutetaan taksanmukaisia lisämaksuja riippuen toimenpiteestä. Hukkanoutomaksu laskutetaan, jos säiliö on tyhjä eikä tyhjennyskäyntiä ei ole peruutettu ennalta. Täsmä- ja pikatyhjennysmaksut laskutetaan, jos säiliöt on tyhjennettävä tyhjennysaikataulusta poiketen juuri tiettynä ajankohtana tai heti.

Kemiönsaaren kuljetusmaksut poikkeavat Paraisten alueen maksuista siten, että täsmä- tai pikatyhjennysmaksuja ei ole Kemiönsaarella käytössä. Sen sijaan Kemiönsaarella on käytössä tilaustyhjennysmaksu neljän päivän sisällä tehtäville erikseen tilatuille tyhjennyksille. Erot taksassa johtuvat eroista urakkasopimuksissa.

Kuljetusmaksun ja mahdollisten lisämaksujen lisäksi tyhjennyskäynnistä laskutetaan lietteen käsittely- ja vastaanottomaksu tyhjennetyn lietteen laadun ja tilavuuden perusteella.

Vaikutusmahdollisuuden varaaminen

Lietteenkuljetuksen taksaluonnos pidetään yleisesti nähtävillä 27.1. – 16.2.2021, jolloin taksasta voi jättää kirjallisia kannanottoja tai lausuntoja jätehuoltolautakunnalle.

Esityslistan laatimiseen mennessä saapuneet kannanotot ovat esityslistan oheismateriaalina. Muut määräaikaan mennessä saapuneet kannanotot liitetään esityslistaan. Kuulemisajan päättyessä saapuneista kannanotoista tehdään yhteenveto esityslistan oheismateriaaliksi ja tarkistetaan kannanottojen vaikutus päätösesitykseen. Esityslistaa päivitetään ennen kokousta tarpeen mukaan.

16.2.2021: Taksaluonnoksesta on saapunut kannanottoja 13 kpl.  Niissä tuodaan esiin mm. seuraavia seikkoja

Lisäksi Paraisten kaupunginhallitus on osoittanut taksaluonnoksesta myös yksityiskohtaisia muutostarpeita. Nämä lausunnossa mainitut kohdat on tarkistettu esitykseen 16.2.2021. Myös kuljetusmaksun peruste kohdassa 2.6.1. on tarkistettu luonnoksen nähtäville asettamisen jälkeen.

Paraisten Nauvon, Korppoon ja Houtskarin viikonlopuksi tilattujen tyhjennysten maksuja (2.6.5. ja 2.6.6.) on tarkistettu 18.2.

 

Liite 1Jätetaksa 1.1.2021 alkaen Lounais-Suomessa

Oheismateriaali 1Kannanotot lietteenkuljetuksen taksaan

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset lisäykset jätetaksaan lietteenkuljetuksen taksaksi Paraisten Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaarille sekä Kemiönsaaren kuntaan.

Maksut tulevat voimaan 1.4.2021 ja niitä sovelletaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvKaupunginhallitus
tiedXXXXX


Liitteet:

Lsjhlk § 3
Liite 1:Jätetaksa 1.1.2021 alkaen Lounais-Suomessa