Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta5703.12.20203

11254-2020 (02 05 00)

Sako- ja umpikaivolietteen vastaanottomaksut 1.3.2021 alkaen

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunnalle on valmisteltu 19.11.2020 päätöksen mukaan lietteen vastaanottoa ja käsittelyä koskevat maksut, joihin on tehty muuttunutta kustannustasoa vastaavat korjaukset sekä tuotu uusi kolmas maksuluokka lisää. Esitetyt maksut ovat samat kuin 19.11.2020 taksaluonnoksessa. Maksut esitetään tulevaksi voimaan koko toimialueella 1.3.2021 alkaen

Lsjhlk § 57

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 26.11.2020:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta hyväksyi kokouksessaan 19.11.2020 alueelle jätetaksan 1.1.2021 alkaen muilta osin, paitsi lietteen vastaanottoa ja käsittelyä koskevien maksujen osalta. Näiltä osin asia palautettiin valmisteluun. Jätehuoltolautakunnalle on valmisteltu erikseen taksan maksutaulukoon 4.1.4. maksut, joita ehdotetaan noudatettaviksi kunnan vastuulle jätelain 32 §:n mukaan kuuluvien jätevesilietteiden vastaanotossa ja käsittelyssä 1.3.2021 alkaen. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy laskuttaa taksanmukaiset maksut lietettä vastaanottopisteisiin tuovilta kuljetusyrityksiltä. Kemiönsaaressa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy laskuttaa sekä kuljetusmaksut että vastaanotto- ja käsittelymaksut suoraan kotitalouksilta, sillä lietteiden kuljetus on siellä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n järjestämää.

Uusi maksuluokka; umpisäiliöjätevesi

Umpisäiliöjätevedellä tarkoitetaan lietettä, joka on peräisin umpisäiliöstä, johon johdetaan kaikki kiinteistön jätevedet. Nykyinen umpisäiliöliete tarkoittaisi siis vastaisuudessa vain wc-vesille tarkoitetun umpisäiliön lietettä. Sakokaivo-, saostussäiliö- tai pienpuhdistamolietteellä tarkoitetaan edelleen jäteveden kiinteää ainesta, joka laskeutetaan tyhjennettävän säiliön pohjalle jäteveden kulkiessa säiliön lävitse.

Kolmannen maksuluokan tarkoituksena olisi huomioida nykyistä paremmin ne kotitaloudet, jotka joutuvat tyhjentämään jätevesisäiliötään huomattavasti muita haja-asutuksen kotitalouksia useammin, vaikka eivät tuottaisi liettä määrällisesti enempää kuin muualla asuvat.

Uutta umpisäiliöjätevesien maksuluokkaa sovellettaisiin kaikille toimialueen kiinteistöille, joilla kaikki jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Käytännössä näin tapahtuu lähinnä kiinteistöillä, jotka sijaitsevat pohjavesi- tai ranta-alueilla.

Maksut ja subventointi maksuluokkien välillä

Maksut perustuvat vastaanottopaikkojen käsittelyhintoihin vuodelle 2021. Vastaanottopaikkoina toimisivat Gasum Oy:n Turun biokaasulaitos, Paraisten kaupungin vesihuoltolaitoksen vastaanottopaikat, Pöytyän Kyrön jätevedenpuhdistamo, Liikelaitos Salon Veden keskusjätevedenpuhdistamo ja Kemiönsaaren Vesi. Maksuissa on mukana Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n hallinnointikustannus 0,40 €/m3.

Umpisäiliöjäteveden huomattavasti muita maksuluokkia edullisempi taso (6,20 e/m3) perustuisi siihen, että maksua subventoitaisiin kahden muun maksuluokan eli saostuskaivolietteen (21,11 e/m3) ja umpisäiliölietteen (17,36 e/m3) maksuissa. Maksujen riittävyys alueen lietteenkäsittelyn kustannusten kattamiseen on arvioitu alueen kiinteistöjen lukumäärien, sijaintien sekä vastaanotettujen lietemäärien perusteella.

Jätelain 78 §:ssä määrätään kunnan jätemaksujen perusteista. Sen mukaan maksujen on vastattava tarjolla olevaa palvelutasoa, kannustettava jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen sekä etusijajärjestyksen mukaiseen jätehuoltoon. Jätelain 78 §:n perustelujen mukaan maksujen tulisi olla palvelutasoon nähden tasapuolisia ja kohtuullisia niin, ettei eri asiakkaita, asiakasryhmiä tai kunnan eri alueita aseteta perusteettomasti toisistaan poikkeavaan asemaan. Lisäksi maksuissa on vältettävä perusteetonta ristiin subventointia eri jätejakeiden välillä ja huolehdittava siitä, että eri jätejakeiden käsittelystä jätteen tuottajalta perittävä kokonaishinta kattaa kustannukset täysimääräisesti.

Sakokaivoista ja umpinaisista säiliöistä tyhjennetty liete on jätelain näkökulmasta yhtä ja samaa jätejaetta. Jäteasetuksessa sekä sakokaivolietteelle että umpisäiliölietteelle käytetään samaa luokitusta ”sako- ja umpikaivoliete” (EWC koodi 200304). Erilaisista jätevesijärjestelmistä tyhjennettyjen lietteiden maksuluokkien välisissä subventoinneissa ei siis olisi kyse eri jätejakeiden välisestä ristiin subventoinnista, joka olisi perusteltavissa vain jätteen määrään tai haitallisuuden vähentämisellä. Lietteiden eri maksuluokissa kyse olisi ns. jätejakeen sisällä tapahtuvasta maksujen tasaamisesta, jonka perusteena olisi maksujen säilyttäminen mahdollisimman kohtuullisina ja tasapuolisina kaikille asukkaille, asuinpaikasta riippumatta.

Kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla on vuosia ollut käytäntönä laskuttaa umpisäiliöistä peräisin olevista lietteistä pienempää maksua kuin sakokaivolietteistä, huolimatta siitä, että kuljetuksen aikana sekoittuneita lietteitä ei voi enää puhdistamoilla erottaa toisistaan. Tämän vuoksi vastaanottomaksujen määrääminen on tapahtunut puhdistamoilla laskennallisen arvoin mukaan eikä lietteen pitoisuuden mittaamisen perusteella. Kuormitus puhdistamolle on pitkällä aikavälillä tasainen, vaikka yksittäisissä kuormissa voi olla selviä pitoisuuseroja. Alueen tällä hetkellä ainoalla yksityisellä vastaanottopisteellä on ollut käytössä vain yksi maksu kaikelle vastaanotettavalle sako- ja umpikaivolietteelle.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti 5.12.2019, että alueella sovelletaan kahden lietelaadun maksuja. Päätöksen perusteena tuolloin oli ympäristönsuojelulliset syyt ja tahto keventää niiden kotitalouksien maksutaakkaa, jotka joutuvat tyhjennyttämään umpinaista jätevesisäiliötään huomattavasti useammin kuin taloudet, joilla on sakokaivo, mistä jätevesi ja siihen liuenneet aineet siirtyvät eteenpäin joko pienpuhdistamoon tai suoraan maastoon.

Esityksen mukainen uusi maksuluokka umpisäiliöjätevesille noudattaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan 5.12.2019 päätöksen periaatetta huomioida paljon tyhjennyksiä vaativien kiinteistöjen olosuhteet sekä vesiensuojelu vielä tarkemmin jakamalla umpisäiliöön kerättävän lietteen maksuluokka vielä kahteen eri maksuun.

Taulukko saostus- ja umpisäiliölietteiden ehdotetuista käsittelymaksuista 1.3.2021 alkaen. Nykyiset maksut ovat suluissa:

4.1.4 Saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelymaksut

1.3.2021 alkaen

€ alv 0 % € alv24%yksikkö
Sakokaivo- tai saostussäiliöliete, pienpuhdistamoliete 17,03 (17,43) 21, 11 (21,61) m 3
Sakokaivo- tai saostussäiliöliete, pienpuhdistamoliete 17,89 (18,31) 22, 18 (22,70) t
Umpisäiliöliete 14,00 (13,91) 17, 36 (17,25) m 3
Umpisäiliöliete 14,71 (14,62) 18, 23 (18,13) t
Umpisäiliöjätevesi 5,00 6,20 m 3
Umpisäiliöjätevesi 5,25 6,51 t

Esityksen oheismateriaalina on vertailun vuoksi esitetty myös vaihtoehto, jossa on laskettu kustannustason muutos ensi vuodelle, jos käytössä on edelleen kaksi lietemaksuluokkaa, kuten tällä hetkellä on.

Voimaantulo

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on sopinut lietteen vastaanotosta muun toimialueen osalta, paitsi Liikelaitos Salon Veden keskusjätevedenpuhdistamon kanssa. Lietteen vastaanottomaksut ehdotetaan tulevan voimaan 1.3.2021 alkaen, jotta lietteen vastaanottoa ja laskutusta koskevat järjestelyt saadaan Salossa valmiiksi ja lietteen vastaanottoa olisi mahdollista alkaa toteuttaa uuden taksan mukaisesti samanaikaisesti koko toimialueella.

Toimivalta

Jätehuoltolautakunnan tehtävänä on oman toimivaltansa nojalla määrätä jätetaksassa kunnan jätemaksujen perusteista jätelain 79 §:n asettamissa puitteissa.

Esitetyllä päätöksellä ei ratkaista saostus- ja umpisäiliölietteiden vastaanoton ja käsittelyn järjestämistä. Jätteen käsittelyn järjestäminen on jätelain 43 §:n mukainen kunnan jätehuollon palvelutehtävä, jonka alueen kunnat ovat siirtäneet Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n vastuulle.

Liite 1Saostus- ja umpisäiliölietteiden maksut 1.3.2021 alkaen

Oheismateriaali 1Kaksi maksuluokkaa lietteelle

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset maksut sako- ja umpisäiliölietteiden vastaanottomaksuiksi koko toimialueellaan 1.3.2021 alkaen. Maksuja sovelletaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että lietelaaduissa on kaksi laatua oheismateriaali 1:n mukaisesti.

Päätös asiassa tehtiin äänin 5-4, 1 tyhjä, 5 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Rautasen Ratilaisen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Jormakka, Salminen ja Salovius-Laurén. Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Suominen, Vähä-Rahka ja Ylhäinen.

Havia äänesti tyhjää.

Kivelä, Kälviäinen, Seikola, Tuovinen ja Tammi olivat poissa kokouksesta.

Liite 2Saostus- ja umpisäiliölietteiden maksut 1.3.2021 alkaen muutettu 3.12.2020 (Lsjhlk § 57)

Käsittelyn aikana Havia teki seuraavan palautusehdotuksen:

Esitän, että lietetaksa palautetaan uudelleen valmisteltavaksi puhdistamokohtaiseen malliin perustuvaksi, Salon kaupunginhallituksen 9.11.2020 asiasta antama lausunto huomioiden.

Havian palautusehdotus raukesi kannattamattomana.

Havia ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvKaupunginhallitus
tiedXXXXX


Liitteet:

Lsjhlk § 57
Liite 1:Saostus- ja umpisäiliölietteiden maksut 1.3.2021 alkaen
Liite 2:Saostus- ja umpisäiliölietteiden maksut 1.3.2021 alkaen muutettu 3.12.2020 (Lsjhlk § 57)