Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta5019.11.20203

11254-2020 (02 05 00)

Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2021 alkaen

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan tehtävänä on hyväksyä toimialueensa jätetaksa. Jätetaksa sisältää voimassa olevat kunnan jätemaksut ja niiden perusteet sekä euromääräiset jätemaksut. Taksan mukaisilla jätemaksuilla katetaan jätehuoltopalveluiden aiheuttamat kustannukset yhteistyökuntien alueella.

Lsjhlk § 50

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala ja jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 12.11.2020:

Polttokelpoisen jätteen vastaanotto- ja käsittelymaksujen ehdotetaan säilyvän ennallaan vielä vuoden vaihteessa, sillä vastaanoton- ja käsittelyn kustannukset eivät ole muuttuneet vuoden aikana merkittävästi. Polttokelpoisen jätteen vastaanoton ja käsittelyn maksu on tällä hetkellä 160 euroa/tonni (alv% 0). Maksua varaudutaan tarkistamaan ensi vuoden aikana, sillä polttokelpoisen jätteen käsittelyn kustannusten odotetaan laskevan vuoden 2021 aikana Salon Korvenmäkeen valmistuvan Ekovoimalaitoksen käyttöönoton johdosta. Tällä hetkellä polttokelpoista jätettä paalataan odottamaan voimalaitoksen käynnistymistä. Aiemmin jätettä on jouduttu paikallisen käsittelyratkaisun puuttuessa kuljettamaan muihin kotimaisiin sekä ulkomaisiin voimalaitoksiin.

Biojätteen vastaanoton ja käsittelyn maksua esitetään alennettavan reilusti. Ehdotettava biojätteen vastaanoton maksu on 51 euroa/tonni, kun se tällä hetkellä on 80 euroa/tonnilta (alv% 0). Biojätteen vastaanottomaksun alentamisella pyritään tehostamaan biojätteen talteen saantia polttokelpoisen jätteen joukosta sekä kannustamaan biojätteen erilliskeräyksen aloittamiseen. Maksun alentaminen on mahdollista, sillä viime kesänä tehty biojätteen hyödyntämiskilpailutus alensi biojätteen käsittelykustannuksia sekä siksi, että polttokelpoisen jätteen käsittelyn kustannusten odotetaan pienentyvän merkittävästi ensi vuoden aikana. Kunnan toissijaisen jätehuoltovastuun piiriin kuuluvan biojätteen vastaanottohintaa ei kuitenkaan muutettaisi. Se säilyy ehdotuksen mukaan 120 eurossa/tonni.

Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen maksuja tarkistetaan kuljetusurakoissa tapahtuneiden muutosten mukaisesti.

Sako- ja umpikaivolietteen vastaanottomaksut

Taksaan on valmistelu myös sako- ja umpikaivolietteen vastaanotolle maksut muuttuneen kustannustason mukaan.

Lisäksi lietteen vastaanottomaksuihin on valmisteltu Salon kaupungin ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n aloitteesta uusi kolmas maksuluokka umpisäiliöjätevedelle. Sillä tarkoitetaan lietettä, joka on peräisin umpisäiliöstä, johon johdetaan kaikki kiinteistön jätevedet tai pelkät pesuvedet. Nykyinen umpisäiliöliete tarkoittaisi siis vastaisuudessa vain wc-vesille tarkoitetun umpisäiliön lietettä. Sakokaivo-, saostussäiliölietteellä tai pienpuhdistamolietteellä tarkoitetaan edelleen jäteveden kiinteää ainesta, joka laskeutetaan tyhjennettävän säiliön pohjalle jäteveden kulkiessa säiliön lävitse.

Kolmannen maksuluokan tarkoituksena olisi huomioida nykyistä paremmin ne kotitaloudet, jotka joutuvat tyhjentämään jätevesisäiliötään huomattavasti useammin kuin muut haja-asutuksen kotitaloudet, vaikka eivät tuottaisi liettä määrällisesti enempää kuin muualla asuvat. Kaikki jätevedet johdetaan umpisäiliöön vesiensuojelullisesti kaikkein herkimmillä alueilla.

Umpisäiliöjäteveden huomattavasti muita maksuluokkia edullisempi taso (6,20 e/m3) perustuisi siihen, että maksua subventoitaisiin kahden muun maksuluokan eli saostuskaivolietteen (21,11 e/m3) ja umpisäiliölietteen (17,36 e/m3) maksuissa. Uutta umpisäiliöjätevesien maksuluokkaa arvioidaan sovellettavan lähinnä niiden kiinteistöjen jätevesille, jotka sijaitsevat pohjavesi- tai ranta-alueilla.

Taulukko 4.1.4. saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelymaksuista taksaehdotuksessa 1.1.2021 alkaen:

4.1.4 Saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelymaksut

1.3.2021 alkaen

€ alv 0 %

€ alv

24 %

yksikkö
Sakokaivo- tai saostussäiliöliete, pienpuhdistamoliete17,03 21, 11m 3
Sakokaivo- tai saostussäiliöliete, pienpuhdistamoliete17,89 22, 18t
Umpisäiliöliete14,00 17, 36m 3
Umpisäiliöliete14,71 18, 23t
Umpisäiliöjätevesi5,00 6,20m 3
Umpisäiliöjätevesi5,25 6,51t

Erillisen maksuluokan luominen umpisäiliöjätevesille taksaan edistäisi myös vaikean neuvottelutilanteen ratkaisemista Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja Salon Vesi Oy:n keskusjätevedenpuhdistamon välillä. Lietteen vastaanotosta sopimista on vaikeuttanut se, että koko alueen yhteistä vastaanottotaksaa sovellettaessa vastaanottomaksut nousevat Salossa huomattavan paljon. Korotus tuntuu erityisesti niiden kotitalouksien kohdalla, joiden kaikki jätevedet johdetaan umpisäiliöön.

Lietteen vastaanottomaksut ehdotetaan tulevan voimaan 1.3.2021 alkaen, jotta lietteen vastaanottoa ja laskutusta koskevat järjestelyt saadaan Salossa valmiiksi ja lietteen vastaanottoa olisi mahdollista alkaa toteuttaa uuden taksan mukaisesti myös Salossa samaan aikaan kuin muualla toimialueella.

Palvelutaso

Jätehuollon palvelutarjontaan ei ole tulossa merkittäviä muutoksia ensi vuonna. Palvelutasokuvaus vuodelle 2021 on esityslistan liitteenä 2.

Vaikutusmahdollisuuden varaaminen

Taksan muutoksille on varattu yleinen vaikutusmahdollisuus 3.–17.11.2020 ajalle, jolloin taksasta on voinut jättää kirjallisia mielipiteitä tai kommentteja Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle.

Määräaikaan mennessä saapuneet kirjalliset mielipiteet ja kommentit tuodaan jätehuoltolautakunnan kokoukseen.

Liite 1Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2021 alkaen

Liite 2Palvelutasokuvaus vuodelle 2021

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen jätetaksan.

Sako- ja umpikaivolietteen vastaanottomaksut tulevat voimaan 1.3.2021, kuten taksassa määrätään. 28.2.2021 saakka noudatetaan 1.1.2020 voimaan tulleen jätetaksan mukaisia lietteen vastaanotto- ja käsittelymaksuja.

Taksaa sovelletaan 1.1.2021 alkaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi lietehuollon osalta.

Päätös asiassa tehtiin Rautasen Kivelän kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Liite 3Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2021 alkaen muutettu 19.11.2020 (Lsjhlk § 50)

Rautasen ehdotus oli seuraava:

Esitän, että asia palautetaan uuteen valmisteluun lietehuollon osalta.

Valmistelun aikana on selvitettävä ja tuotava uudessa esittelyssä haja-asutuksen jätelietteen hinnoittelun ja taksaluokittelun osalta esiin seuraavia seikkoja: 

Kaksi taksaluokkaa

Taksavalmistelussa on luotu jätelietteelle kolme taksaluokkaa aiemman kahden tilalle. Uudessa esittelyssä on tuotava taksaehdotus, jossa on vertailuna kaksi käytössä olevaa luokkaa sakokaivo- tai saostuskaivoliete sekä umpisäiliöliete. 

Vaihtoehtoinen esitys kaikkine laskelmineen tulee olla vertailukelpoinen nyt asiakohdassa esitetyn laskelman kanssa. 

Tasapuolinen kohtelu

Esityslistalta käy ilmi, että on luotu kolmas taksaluokka umpisäiliöjätevesi. Lisäksi todetaan, että tämän taksan alhaista hintaa tuetaan korottamalla kahta muuta hintaluokkaa. 

On perusteltava, minkä jätelain kohdan mukaan tämä subventio noudattaa kansalaisten tasavertaista kohtelua. 

Sijaintiperuste

Asian esittelyssä tuodaan ilmi, että kolmas muiden luokkien korkeammalla hinnalla tukema merkittävästi hinnaltaan alhaisempi maksuluokka umpiosäiliövesi koskee niitä kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai vesistöjen äärellä. 

Kiinteistön rakennuslupaa haettaessa ja valittaessa on ollut tiedossa lain tiukemmat jätevesimääräykset. Vanhojen kiinteistöjen osalta on aina ollut selvää, että kyseisillä alueilla on vältettävä vesien pilaamista. 

Onko sijaintiperuste sellainen, että jätelain mukaan se on kiinteistön omistajalle sellainen rasite, joka muiden toimialueen asiakkaiden on subventoitava maksamalla korkeampaa hintaa? 

Neuvottelu

Jätehuoltolautakunta ei neuvottele yksittäisen toimialueen kunnan kanssa taksoista, vaan lausunto pyydetään aina tasapuolisesti kaikilta osakaskunnilta. 

Lautakunnan tehtäviin ei kuulu lietteen vastaanotosta sopiminen eikä neuvottelu. Siksi sellaista ei tule listalla esittää, koska lautakunnan lain antamaa tehtävää ei voi ohjata tai painostaa tuomalla yksittäisiä asioita esityslistalle, jotka eivät lautakunnan toimivaltaan kuulu. 

Palautuksessa tulee valmistella uuteen esittelyyn selkeä ja jätelakiin perustuva teksti tässä mainituista toimivaltaan liittyvistä kysymyksistä. 

Taksojen voimaantulo

Lietteen vastaanottomaksut ehdotetaan tulevan voimaan 1.3.2021. Peruste on, että Salo ehtii mukaan taksamuutokseen. 

Palautuksen yhteydessä on perusteltava, miksi taksojen käyttöönottoa viivästettäisiin sillä perusteella, että Salo on lainvastaisesti jättänyt noudattamatta vuosi sitten tehtyä taksapäätöstä valvontaviranomaisten puuttumatta.

Kun lautakunnan aiempi taksapäätös on hallinto-oikeudenkin mukaan todettu lainmukaiseksi, on uudessa esittelyssä perusteltava, miksei jätelietteen osalta taksoja voida ottaa käyttöön 1.2.2021. 

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvKaupunginhallitus
tiedXXXXX


Liitteet:

Lsjhlk § 50
Liite 1:Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2021 alkaen
Liite 2:Palvelutasokuvaus vuodelle 2021
Liite 3:Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2021 alkaen muutettu 19.11.2020 (Lsjhlk § 50)