Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1513.02.20202

12602-2018 (02 05 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös jätetaksaa 2019 koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt 11.2.2020 päätöksellään valitukset, jotka koskivat Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan 4.12.2018 tekemää päätöstä jätetaksasta. Hallinto-oikeuden päätös tuodaan Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle tiedoksi.

Lsjhlk § 15

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 11.2.2020:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan vuoden 2019 jätetaksaa koskevasta päätöksestä valittivat yksityinen yritys asiakumppaneineen ja Salon kaupunki.

Valituksissa päätöstä vaadittiin kumottavaksi ja palautettavaksi uudelleen käsittelyyn lietteiden vastaanottomaksujen alueellisen tasaamisen vuoksi. Valitusten perusteina oli muun muassa, että lietteen vastaanottomaksut nousevat salolaisille kohtuuttomasti, maksuilla kerättäisiin kohtuuttoman suurta tuottoa, maksut eivät ohjaa jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen ja lisäksi, että päätös on valmisteltu puutteellisesti ja että se on lainvastainen. Myös Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n oikeudesta laskuttaa lietteen käsittelymaksuja valitettiin.

Hallinto-oikeus totesi, että päätöksessä on määrätty jätelain edellyttämällä tavalla jätemaksujen määräytymisestä. Jätehuoltolautakunta ei ole ylittänyt toimivaltaansa päättäessään lietteiden vastaanottomaksuista. Valmistelu on ollut riittävää ja lautakunta on voinut sen perusteella tehdä päätöksen. Jätehuoltolautakunta on voinut harkintansa mukaan päättää, että koko lautakunnan toiminta-alueelle määrätty samansuuruinen maksu lietteelle turvaa sen, että maksu koko alueella vastaa kunnan tarjoamaa palvelutasoa.

Hallinto-oikeus katsoi, että vaikka jätetaksassa määrätty lietteen käsittelymaksu on selvästi korkeampi kuin Salon kaupungin liikelaitoksen Salon Veden jätevedenpuhdistamon lietteestä perimä käsittelymaksu, taksapäätöstä ei ole pidettävä jätelain vastaisena Salon kaupunkilaisille aiheutuvan maksujen nousun perusteella. Asiassa ei myöskään hallinto-oikeuden mukaan ilmennyt perusteita sille, että maksuihin sisältyisi väitettyä ylikatetta, kun huomioidaan koko toiminta-alueen lakisääteisten velvollisuuksien hoitaminen.

Laskutuksen siirtyminen päätöksen seurauksena Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle ei tee hallinto-oikeuden mukaan päätöksestä lainvastaista. Yhteistyökunnat ovat sopineet jätetaksassa määrättyjen maksujen laskuttamisen kuuluvan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tehtäviin.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 11.2.2020 (20/0009/1)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä jätehuoltoasiamies Satu Ojala.