Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1413.02.20201

4669-2018 (14.06, 14 06 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös sako- ja umpikaivolietteiden kuljetusjärjestelmää koskevassa asiassa

Tiivistelmä: -

Lsjhlk § 14

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 11.2.2020:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on 25.10.2018 päättänyt, että sen toimialueella siirrytään sako- ja umpikaivolietteiden kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen vaiheittain vuosina 2021-2026. Päätöksestä tehtiin useita valituksia Turun hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus on päätöksellään hylännyt valitukset.

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelut

Hallinto-oikeus on päätöksessään arvioinut erikseen jätehuoltoviranomaisen toimivaltaan, päätöksentekoon ja asian valmisteluun osallistuneiden henkilöiden esteellisyyteen sekä äänestysmenettelyyn liittyvät valistusperusteet. Lisäksi päätöksessä on arvioitu mm. päätöksenteon tukena olleiden selvitysten, asian valmistelun sekä päätöksen perusteluiden riittävyyttä.

Päätöksen mukaan asiassa on kysymys jätelain mukaisesta jätteenkuljetusjärjestelmää koskevasta asiasta, johon jätelain perusteella haetaan muutosta kunnallisvalituksella. Kunnallisvalituksen voi kuntalain mukaan tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen. Hallinto-oikeus ei voi kunnallisvalitusasiassa arvioida valituksenalaisen päätöksen tarkoituksenmukaisuutta.

Jätehuoltolautakunnan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, lautakunta ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muillakaan valituksissa esitetyillä perusteilla lainvastainen, joten sen kumoamiseen ei ole syytä. Pääasiaratkaisu huomioon ottaen asiassa ei ole ilmennyt syytä kieltää päätöksen täytäntöönpanoa. Hallinto-oikeuden päätös on kokonaisuudessaan oheismateriaalina.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 11.2.2020 (20/0008/1)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä jätehuoltoasiamies Satu Ojala.