Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta416.01.20204

11836-2019 (02 05 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle jätetaksaa koskevista valituksista

Tiivistelmä:

Salon kaupunki ja Salon yrittäjät ovat jättäneet Turun hallinto-oikeuteen valituksen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan päätöksestä 5.12.2019 § 52, joka koskee sako- ja umpikaivolietteen vastaanotto- ja käsittelymaksuja 1.3.2020 lähtien. Turun hallinto-oikeus pyytää valitusten johdosta jätehuoltolautakunnalta lausuntoa

Lsjhlk § 4

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala, jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 15.1.2020:

Salon kaupunki pitää Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan päätöstä (5.12.2019 § 52) lietteiden vastaanotto- ja käsittelymaksuista lainvastaisena ja viittaa kuntalain 135 §:ään. Kuntalain 135 §:n mukaan valituksen voi tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.Myös Salon Yrittäjät ry pitää päätöstä lainvastaisena ja vaatii päätökselle täytäntöönpanokieltoa.

Turun hallinto-oikeus pyytää Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalta Salon kaupungin valituksen johdosta lausuntoa 7.2.2020 mennessä ja Salon Yrittäjien valituksen johdosta 13.2.2020 mennessä . Lausunnoksi valituksiin on valmisteltu seuraavaa:

Valituksenalainen päätös on valmisteltu ja tehty lainmukaisesti. Asian vireillä olosta ja hallintolain § 41 mukaisesta vaikutusmahdollisuudesta kuulutettiin kuntien ilmoitustauluilla, nettisivuilla sekä julkaistiin ilmoitus useissa alueen lehdissä. Kuulemisen johdosta saapuneet kannanotot on huomioitu asian valmistelussa ja ne on tuotu päätöksentekijöiden tietoon ennen päätöstä. Kokouskutsussa ja kokouksen kulussa noudatettiin lakia. Päätöspöytäkirjat muutoksenhakuohjeineen ovat olleet nähtävillä ja ne on jaettu tiedoksi jäsenkuntiin ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta ei ole ylittänyt toimivaltaansa päättäessään sako- ja umpikaivolietteen vastaanottomaksuista. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta toimii jätelain 23 § mukaisena jätehuoltoviranomaisena 17 kunnan alueella, jotka ovat sopineet jätehuollon palvelutehtävien siirtämisestä jätelain 43 §:n mukaisesti Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle. Jätetaksasta ja – maksuista päättäminen kuuluu jätehuoltoviranomaisen eli Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan toimivaltaan.

Valituksenalainen päätös ei ole muutoinkaan lainvastainen. Jätelain 78 §:n mukaan kunnan on perittävä järjestämästään jätehuollosta jätemaksua, jolla katetaan sille tehtävän hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n osoittamia sako- ja umpikaivolietteen vastaanottopaikkoja ovat Pöytyän Kyrön jätevedenpuhdistamo, Gasumin vastaanottopiste Turun Topinojalla sekä Paraisten Norrbyn jätevedenpuhdistamo. 5.12.2019 hyväksytyt sako- ja umpikaivolietteiden vastaanottomaksut perustuvat kustannuksiin, jotka aiheutuvat lietteen vastaanotosta ja käsittelystä edellä mainituissa vastaanottopaikoissa.

Valituksenalaisessa päätöksessä ei päätetä sitä, mihin lietteet toimitetaan käsiteltäväksi. Kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden käsittelyn järjestäminen on Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle kuuluva palvelutehtävä ja jätteet tulee jätehuoltomääräysten mukaan kuljettaa sen osoittamiin vastaanottopaikkoihin. Salossa ei ole tällä hetkellä jätehuoltomääräysten mukaista lietteen vastaanottoa, sillä Liikelaitos Salon Veden keskusjätevedenpuhdistamo ei ole tehnyt lietteiden vastaanotosta sopimusta Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa.

Valituksissa esitetään, että lietteen vastaanottomaksujen tulisi perustua kunkin vastaanottopaikan maksuihin. Valitusten lähtökohtana on ilmeisesti se, että Liikelaitos Salon Veden keskusjätevedenpuhdistamo olisi jätehuoltomääräysten mukainen vastaanottopaikka Salon alueella syntyvälle sako- ja umpikaivolietteelle. Salon kaupunki on pitänyt ehtona lietteen vastaanottoa koskevalle sopimukselle, että jätehuoltolautakunta päättää jätetaksassa sako- ja umpikaivolietteen maksut vastaanottopaikkakohtaisesti (Salon kaupunginhallitus 2.12.2019 § 470). Jätehuoltolautakunta ei ole voinut pitää Salon kaupungin asettamaa ehtoa myös 16 muuta kuntaa koskevan päätöksentekonsa perusteena.

Valituksissa ei ole lainkaan huomioitu jätehuollon alueellista yhteistyötä, jossa Salon kaupunki on mukana. Maksujen alueellisen tasaamisen vuoksi joillakin alueella maksut ovat korkeampia ja toisilla alueilla edullisempia verraten siihen, jos maksut olisi määrätty vastaanottopaikkakohtaisesti. Jätehuoltolautakunta on tehnyt 4.12.2018 § 70 päätöksen, että sako- ja umpikaivolietteen maksut ovat yhtä suuret koko toimialueella. Tästä päätöksestä on jätetty valituksia Turun hallinto-oikeuteen ja kysymys tasamaksujen lainmukaisuudesta on näin ollen jo arvioitavana Turun hallinto-oikeudessa.

Lietteen vastaanoton ja käsittelyn tekniikka ja kustannukset sekä muut käytännön seikat ovat Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja kunkin vastaanottopaikan välisiä sopimuskysymyksiä. Jätehuoltolautakunnan tehtäviin ei kuulu selvittää taksaa valmistellessaan jätteen vastaanottopaikkojen tekniikkaa tai maksuja, kuten Salon kaupungin valituksessa on edellytetty tehtävän (valituksen perustelut kohta 2).

Sako ja umpikaivolietteet ovat jätelain 32 §:n mukaan kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvaa jätettä toisin kuin viemäriverkostoon johdettavat jätevedet. Jätehuoltoviranomaisella ei ole toimivaltaa päättää jätevesien käsittelymaksuista eikä niiden taso voi olla perusteena lietteiden käsittelymaksuja määrättäessä.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö Turun hallinto-oikeus 7.1.2020

Oheismateriaali 2Salon kaupungin valitus 23.12.2019

Oheismateriaali 3Lausuntopyyntö Turun hallinto-oikeus 14.1.2020

Oheismateriaali 4Salon Yrittäjät ry valitus 9.1.2020

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä esitetyn ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus