Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta516.01.20205

3283-2017 (231)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös kiinteiden jätteiden kuljetusjärjestelmäasiassa

Tiivistelmä: -

Lsjhlk § 5

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 7.1.2020:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on 23.5.2017 (§ 31) tehnyt päätöksen kunnan vastuulle kuuluvien kiinteiden jätteiden kuljettamisesta kiinteistönhaltijan kuljetusjärjestelmässä. Lautakunnan päätöksestä valitettiin Turun hallinto-oikeudelle, joka kumosi lautakunnan päätöksen ja palautti asian uudelleen käsiteltäväksi. Turun hallinto-oikeuden päätöksestä tehtiin edelleen kaksi valitusta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka on päätöksellään hylännyt valitukset. Näin ollen Turun hallinto-oikeuden päätös jää voimaan ja asia on käsiteltävä uudelleen. KHO:n päätös on oheismateriaalina.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen perustelut

KHO:n perusteluiden mukaan lautakunnan päätöksenteossa käytössä olleet selvitykset ovat sisältäneet tietoja, joita on voitu käyttää kuljetusjärjestelmästä päättämisen perusteena ja niitä voidaan pitää asiantuntevasti laadittuina. Koska jätehuoltolautakunnan selvityksissä ja kuljetusyrittäjien teettämässä Ramboll Oy:n selvityksessä on kuitenkin päädytty vastakkaisiin johtopäätöksiin jätelaissa asetettujen vaatimusten täyttymisestä, edellyttää kuljetusjärjestelmästä päättäminen näiden selvitysten vertaamista ja uusien päätelmien tekemistä.

Lautakunta on päätöksessään viitannut yleisesti kuljetusyrittäjien lausunnon liitteenä toimitettuun konsulttiselvitykseen, mutta ei ole yksityiskohtaisesti esittänyt, millä perusteella se on päätynyt pitämään kyseistä selvitystä luotettavampana kuin muita käytössään olleita selvityksiä.

Päätöksen kohteena oleva alue on asukasmäärältään suuri ja maantieteellisesti laaja, ja se kattaa jätteenkuljetuksen ja kuljetusolojen kannalta hyvin eri tyyppisiä alueita. Nämä olosuhteet korostavat tarvetta arvioida tarkemmin, mistä erot selvityksissä ja niiden johtopäätöksissä johtuvat ja miltä osin ristiriidat mahdollisesti johtuvat tekijöistä, joiden painotus kokonaisarvioinnissa kuuluu lautakunnan harkintavaltaan.

Lisäksi perusteluissa on todettu, että koska lautakunnan päätös on perustunut ensisijaisesti kuljetusyrittäjien teettämään konsulttiselvitykseen, olisi myös tästä selvityksestä tai sen perusteella tehdyistä päätelmistä tullut varata jätelain 38 §:n tarkoittamalla tavalla mahdollisuudet tiedon saamiseen ja mieliteiden esittämiseen ennen päätöksentekoa.

Kun lisäksi otetaan huomioon Turun hallinto-oikeuden päätöksen perustelut ja niissä mainitut oikeusohjeet sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa esitetyt vaatimukset ja asiassa saatu selvitys, ei hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen ole KHO:n mukaan ollut perusteita.

Oheismateriaali 1KHO:n päätös 31.12.2019

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.