Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta | 52 | 05.12.2019 | 3 |
11836-2019 (02 05 00)
Sako- ja umpikaivolietteen vastaanotto- ja käsittelymaksut Lounais-Suomessa
Tiivistelmä:
Sako- ja umpikaivolietteen vastaanotto- ja käsittelymaksut Lounais-Suomessa on valmisteltu jätehuoltolautakunnan hyväksyttäväksi. Maksut ehdotetaan tulevan voimaan 1.3.2020 koko toimialueella.
Lsjhlk § 52
Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 28.11.2019:
Sako- ja umpikaivolietteen vastaanotto- ja käsittelymaksut ehdotetaan liitettäväksi jätetaksaan liitteen 1 mukaisesti. Muutokset ovat taksan kohdissa "2.6.2. Lietteen käsittely Kemiönsaaressa 29.2.2020 saakka" ja "4.1.4. Sako- ja umpikaivolietteiden käsittelymaksut 1.3.2020 alkaen" sekä näihin kohtiin liittyvissä maksutaulukoissa.
Ehdotetut maksut on valmisteltu jätehuoltolautakunnan aiemman päätöksen (4.12.2018 § 70) mukaisesti siten, että maksut ovat koko alueella saman suuruiset. Maksuissa huomioidaan vastaanoton ja käsittelyn kustannusten muutos vuodelle 2020. Lietteen vastaanotolle on lisäksi määritelty myös erillinen painoyksikköhinta (t) joka vastaa tilavuusyksikköhintaa (m3).
Sako- ja umpikaivolietteelle ehdotetaan edellisestä päätöksestä (4.12.2018 § 70) poiketen vain yhtä maksuluokkaa, eli vastaanottomaksu on ehdotuksen mukaan sama sakokaivolietteelle, pienpuhdistamoiden lietteelle ja umpisäiliöiden jätevesilietteelle.
Peruste kahdelle maksuluokalle on ollut sakokaivolietteen ja umpikaivolietteen laadullinen ero. Lietteiden laadullinen ero johtuu siitä, että sakokaivoon kerääntyy sen läpi kulkevasta jätevedestä laskeutunut kiinteä aines, kun taas umpisäiliöön kerääntyy kaikki sinne johdettu jätevesi ja liete. Sakokaivoliete on tästä syystä sakeampaa ja vaatii enemmän puhdistusprosessilta kuin umpikaivoliete, joka sisältää tyypillisesti paljon vettä. Kiinteistökohtaisten pienpuhdistamoiden lietetilojen lietteet katsotaan vastaavan laadultaan lähinnä sakokaivolietteitä ja ne ovat olleet siksi samassa maksuluokassa sakokaivolietteiden kanssa.
Sako- ja umpikaivolietteet sekä pienpuhdistamojen lietteet päätyvät usein kuljetuksen aikana samaan imuauton säiliöön, jolloin lietelaadut sekoittuvat ja niiden erilaiset pitoisuudet tasoittuvat ennen vastaanottopaikkaan purkua. Silloin kun vastaanotto- ja käsittelymaksut ovat lietelaaduille erilaiset, kuljettajan ja vastaanottopaikan on ylläpidettävä järjestelmää, jolla kiinteistöiltä kerätyt erilaiset lietelaadut tulevat huomioiduksi laskutuksessa.
Toimialueen vastaanottopaikoissa on tällä hetkellä käytössä sekä eri lietelaadut huomioivia vastaanottohintoja (kuntien jätevedenpuhdistamot) että vain yhden hinnan mukainen vastaanotto molemmille lietelaaduille (Gasum Turku). Valmistelussa on päädytty ehdottamaan yhtä vastaanottomaksua, koska kahden eri lietelaadun maksujen ero ei muodostunut niin suureksi, että siitä seuraisi umpisäiliön tyhjennyksiä usein tarvitseville kotitalouksille erityisen kohtuullistavaa vaikutusta verraten tilanteeseen jossa maksuluokkia olisi yksi. Maksut on esitetty oheismateriaalissa 1.
Laskutus yhden lietelaadun mukaan poistaa kuljettajalta ja vastaanottopaikalta lietelaatuihin liittyvän seurantajärjestelmän tarpeen. Jätteen siirtoasiakirjassa on jätteen laatu ilmoitettava jäteasetuksen jäteluettelon mukaisesti. Sakokaivoliete, pienpuhdistamoliete ja umpikaivoliete luokitellaan samaksi jätteeksi jäteluettelossa, eli näiden jäteluettelon mukainen jätekoodi on sama (EWC koodi 200304).
Maksut ehdotetaan otettavaksi käyttöön noin kahden kuukauden siirtymäajalla, jotta maksujen soveltamisen käytännöt ehditään sopimaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n, lietteiden kuljettajien ja vastaanottopaikkojen kesken.
Kannanotot
Sako- ja umpikaivolietteen maksuihin on otettu kantaa jätetaksan yleisessä kuulemisessa 4. - 18.11.2019.
Salon kaupunginhallitus toisti 18.11.2019 edellisen asiasta antamansa lausunnon (7.5.2018), jossa se edellyttää alueelle vastaanottopaikkakohtaisia lietemaksuja nykyisen käytännön mukaisesti. Perusteena on mm. se, että tasamaksut aiheuttavat Salon alueelle kohtuuttomaksi koetun nousun vastaanottomaksuissa, mikä voi vähentää lietteen tuottajien halua toimittaa liete viralliseen vastaanottopisteeseen.
Lisäksi kuulemisen johdosta saapui myös kahden yksityishenkilön kannanotto lietteenvastaanottomaksuista. Kannanotossa taksaesitystä pidetään täysin kohtuuttomana huomattavan suurten hinnannousujen vuoksi Salossa. Kannanotossa edellytetään, että jokainen kunta voisi määritellä jätevesilietteiden puhdistuksesta perityt maksut itse.
Periaatteellinen kysymys lietteiden vastaanotto- ja käsittelymaksujen tasaamisesta koko alueella on ratkaistu Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnassa 4.12.2018. Valmistelussa ei ole enää tässä vaiheessa huomioitu maksujen alueellista tasaamista koskevia kannanottoja.
Kuulemisen johdosta saapuneet kannanotot on esitetty jätehuoltolautakunnalle 21.11.2019 kokouksessa. Lietemaksuihin kohdistuneet kannanotot ovat nyt myös uudelleen oheismateriaalina.
Liite 1Jätetaksa Lounais-Suomessa, lietemaksut 1.3.2020 alkaen
Oheismateriaali 1Maksut yhden tai kahden lietelaadun mukaisesti
Oheismateriaali 2Salon kaupunginhallituksen päätös 18.11.2019 § 449, lausunto Lounais-Suomen jätetaksasta 1.1.2020 lähtien
Oheismateriaali 3Mielipide Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan luonnoksesta jätetaksaksi vuodelle 2020
Oheismateriaali 4Salon kaupunginhallituksen päätös 2.12.2019 § 470, Asumisessa syntyneiden lietteiden vastaanotto- ja käsittelysopimus
Valvontajohtaja Leena Salmelainen:
EhdotusLounais-Suomen Jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen lisäyksen jätetaksaan sako- ja umpikaivolietteen vastaanotto- ja käsittelymaksuiksi Lounais-Suomessa. Lietteen vastaanotto ja käsittelymaksut tulevat voimaan 1.3.2020 alkaen koko toimialueella mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.
Tällä päätöksellä kumotaan lautakunnan päätös 4.12.2018 § 70 lietetaksan osalta siltä osin, kuin päätös on koskenut lietetaksan voimaantuloa.
Samalla Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää, että Kemiönsaarta koskevat sako- ja umpikaivolietteen vastaanottomaksut taksan kohdassa 2.6.2 lakkaavat olemasta voimassa samalla kun koko alueen vastaanottomaksut taksan kohdassa 4.1.4 tulevat voimaan.
PäätösEhdotus hyväksyttiin muutoin esityksen mukaan, mutta sako- ja umpikaivolietteelle päätettiin asettaa eri käsittelymaksut. Jos lietteen laatua ei voida varmistaa vastaanottopaikassa, määrätään käsittelymaksu sakokaivo-, saostussäiliö- ja pienpuhdistamolietteen mukaan.
Liite 2Jätetaksa Lounais-Suomessa, lietemaksut 1.3.2020 alkaen, muutettu 5.12.2019 (Lsjhlk § 52)
Päätöksenteko
Äänestykset
Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.
1. äänestys
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Rautasen Salmisen kannattamana tekemän päätökseksi tulleen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Ahlgren, Elomaa, Jormakka, Kälviäinen, Ratilainen, Salovius-Laurén ja Tuovinen.
Havian Tammen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Kivelä, Seikola, Vähä-Rahka ja Ylhäinen.
Tässä vaiheessa päätös asiassa tehtiin äänin 9-6.
Havian ehdotus perusteluineen oli seuraava:
Esitän, että Lounais-Suomen Jätehuoltolautakunta päättää määrätä umpi- ja sakokaivolietteiden taksan toimialueellaan puhdistamokohtaiseen hinnoitteluun perustuen siten, että puhdistamoittaiseen hintaan lisätään Lounais-Suomen Jätehuolto OY:n laskutuksesta aiheutuva kustannus 0,43 €/m3. Että taksa tulee näiltä osin voimaan 1.3.2020 alkaen ja että lautakunta kumoaa 4.12.2018 tekemänsä päätöksen lietetaksan ja sen voimaantulon osalta (pl. Kemiönsaari).
Perustelen esitystä mm. seuraavasti:
Tällä tavoin vältetään lietteen kuljetustarve Salosta Turkuun maanteitse ja siitä aiheutuva ajosuorite (arviolta 200 000 km/a), kustannus (arviolta yli 500 000 €/a) ja päästöt (arviolta yli 300 tn/a CO2 ekv). EU direktiivin implementoinnin vaikutukset kansalliseen lainsäädäntöön ja toimialaan olisivat tiedossa nykyistä paremmin. Salon kaupungin, yhdessä muiden toimijoiden kanssa hakeman 6,5 miljoonan euron EU-hankerahoituksen lietekäsittelyn kehittämiseksi kohtalo tiedettäisiin paremmin. LSJH oy on useaan otteeseen todennut Lautakunnalle ja Salon Kaupunginhallitukselle, sekä julkisuudessa (mm. Jaana Turpeinen, SSS xx.10.2019), että puhdistamokohtainen taksa sopii heille toteutettavaksi. Salon kaupunki on ilmoittanut hyväksyvänsä vastaanotto- ja käsittelysopimuksen puhdistamokohtaisen hinnoittelun edellytyksellä. Lisäksi pienennetään riskiä lietteen päätymisestä ympäristöön.
2. äänestys
Lautakunnan päätökseksi tulleen Rautasen Salmisen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Ahlgren, Jormakka, Kivelä, Kälviäinen, Ratilainen, Salovius-Laurén, Seikola, Tammi, Tuovinen, Vähä-Rahka ja Ylhäinen.
Esittelijän edotus ei saanut ääniä.
Elomaa ja Havia äänestivät tyhjää.
Lautakunnan lopullinen päätös asiassa tehtiin äänin 13-0, 2 tyhjää.
Havia ilmoitti pöytäkirjaan esityksensä mukaisen eriävän mielipiteen.
Jakelu
tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvKaupunginhallitus
tiedSuomela Sari
Liitteet:
Lsjhlk § 52
Liite 1:Jätetaksa Lounais-Suomessa, lietemaksut 1.3.2020 alkaen
Liite 2:Jätetaksa Lounais-Suomessa, lietemaksut 1.3.2020 alkaen, muutettu 5.12.2019 (Lsjhlk § 52)