Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta6522.11.20184

3283-2017 (231)

Turun hallinto-oikeuden päätös jätteenkuljetusjärjestelmää koskevista valituksista

Tiivistelmä: -

Lsjhlk § 65

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 13.11.2018:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on 23.5.2017 tehnyt päätöksen kiinteiden jätteiden kuljettamisesta kiinteistönhaltijan kuljetusjärjestelmässä. Lautakunnan päätöksestä valitettiin Turun hallinto-oikeudelle, joka on päätöksellään kumonnut lautakunnan päätöksen ja palauttanut asian uudelleen käsiteltäväksi. Hallinto-oikeuden päätös on oheismateriaalina.

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelut

Turun hallinto-oikeus on päätöksessään katsonut, että asiassa tehdyt selvitykset eivät osoita jätelain 37 §:n edellytysten täyttyvän koko tarkastelualueella eikä edellytyksiä kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen valinnalle näin ollen ole olemassa. Kuljetusjärjestelmäpäätös ei voi perustua kunnan arvioon sopimusperusteisen jätteenkuljetusjärjestelmän toimivuudesta tai siihen, mikä muutoin on kunnan kanta jätteenkuljetusjärjestelmän valintaan.

Vaikka koko alueella on tehtyjen selvitysten mukaan periaatteessa saatavilla kuljetuspalveluita, toimii joillakin alueilla kuitenkin käytännössä ainoastaan yksi kuljetusyrittäjä. Tätä ei voida hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan pitää myönteisenä seikkana kotitalouksien kannalta, koska se antaa kuljetusyrittäjälle mahdollisuuden määrätä palvelun hinta.

Kuljetuspalveluiden hintojen vaihtelu on ollut sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen alueella melko suurta ja lisäksi sopimusperusteisen kuljetuksen hinnat ovat korkeampia kuin kunnan järjestämän kuljetuksen hinnat. Selvitysten perusteella ei ole hallinto-oikeuden mukaan ollut mahdollista varmistua siitä, että koko alueella on jätteen kuljetuspalveluja tarjolla kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.

Koska kiinteistöjä on sopimusperusteisen kuljetusjärjestelmän ulkopuolella suuri määrä, on riskinä se, että jätteitä käsitellään hallitsemattomasti tai hylätään ympäristöön. 

Hallinto-oikeus on todennut, että kahden eri kuljetusjärjestelmän ylläpito vaikeuttaa jätehuollon alueellisen kehityksen edistämistä ja alueellisen jätehuoltoyhteistyön toteuttamista. Kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen ei voida katsoa edistävän jätehuollon yleistä toimivuutta kunnassa tai tukevan jätehuollon alueellista kehittämistä.

Lisäksi hallinto-oikeus toteaa, että valvonnan puutteet aiheuttavat epätasa-arvoisen tilanteen niin kuntalaisten kuin kuljetusyritystenkin välillä, koska viranomaiset eivät pysty tehokkaasti puuttumaan jätelain vastaisiin menettelyihin.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 7.11.2018

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Havia ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.