Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta4024.05.20183

4736-2018 (11 03 02)

Jätehuoltoon liittymättömät kiinteistöt kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan on jätehuollon järjestämistehtävän toteuttamiseksi seurattava kiinteistöjen liittymistä kunnan järjestämään jätehuoltoon. Kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella on 16915 asuinrakennusta, jotka sijaitsevat kiinteistöillä, jolla ei lautakunnan tietojen mukaan ole jätteenkuljetusta polttokelpoiselle jätteelle. Kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen liittymisen valvonta kuuluu kyseisen kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Lsjhlk § 40

Vs. jätehuoltoasiamies Pirjo Rinne 17.5.2018:

Jätelain (646/2011) 41 §:n mukaisesti kiinteistön haltijan tai muun jätteen haltijan on luovutettava 32 §:n mukaisesti kunnan vastuulle kuuluva jäte alueella järjestettyyn kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella liittyminen jätteenkuljetukseen tapahtuu niin, että kiinteistön haltija ottaa yhteyttä jätteenkuljettajaan. Kiinteistön haltija tekee sopimuksen jätteenkuljettajan kanssa jätteiden kuljettamisesta kiinteistöltä alueellisten jätehuoltomääräysten mukaisesti. Kaikilla kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen piiriin kuuluvilla kiinteistöillä tulee olla käytettävissään polttokelpoiselle jätteelle tarkoitettu jäteastia, joka tyhjennetään jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella tiedot kiinteistöjen jätehuoltoon liittymisestä perustuvat jätteenkuljettajien jätehuoltolautakunnalle toimittamiin jätteenkuljetustietoihin. Jätelain 39 §:n 2 momentin mukaan jätteen kuljettajan on vuosittain annettava tiedot kunnan jätehuoltoviranomaiselle kiinteistöistä, joilta jätettä on noudettu, sekä jäteastioiden tyhjennyskerroista kiinteistöittäin ja jätelajeittain. Jätteistä annetun valtioneuvoston asetuksen (179/2012) 26 §:ssä on täsmennetty ilmoitettavien tietojen sisältöä. 1.6.2017 voimaan astuneissa Lounais-Suomen jätehuoltomääräyksissä (32 §) jätehuoltoviranomainen on käyttänyt jätelain antamaa mahdollisuutta pyytää tiedot neljännesvuosittain.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on kirjallisesti pyytänyt hyväksyttyihin jätteiden vastaanottopaikkoihin vuonna 2017 jätteitä toimittaneita kuljetusyrittäjä toimittamaan lain mukaiset tiedot kuljetusrekisteriin merkitsemistä varten. Kuljetusyrittäjiä on pyydetty myös ilmoittamaan, mikäli ne eivät kuljeta kunnan vastuulle kuuluvia jätteitä kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa. Suurin osa kuljetusyrittäjistä on toimittanut tiedot, mutta osa kiinteistöjen osoite- ja/tai haltijatiedoista tai yhteisastioihin liittyneistä kiinteistöistä on ollut puutteellisia. Osa kuljetusyrittäjistä ei ole vastannut jätehuoltoviranomaisen pyyntöihin.

Kunnan jätehuoltoviranomainen on merkinnyt jätteenkuljettajien antamat tiedot jätelain 143 §:n mukaisesti ylläpitämäänsä rekisteriin jätteen kuljetuksista. Ennen järjestelmän syöttämistä tietoja on muokattu kuljetusjärjestelmäsovelluksen vaatimaan muotoon. Syötetyt tiedot on kohdistettu väestötietojärjestelmän 1.1.2017 tilanteen mukaisiin rakennus- ja asukastietoihin perustuvaan pohjarekisteriin. Rekisteriä on täydennetty myös Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä ja alueen kunnilta saaduilla tiedoilla.

Kuljetusrekisteristä on ajettu kuntakohtaiset raportit, joissa tarkastellaan kuljetustietojen löytymistä polttokelpoisen jätteen osalta niiltä kiinteistöiltä, joilla pitäisi jätehuoltomääräysten mukaan olla kiinteistöittäinen kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus. Tarkastelussa ovat mukana kaikilta kuljettajilta vuoden ensimmäisen puoliskon 1.1.–30.6.2017 kuljetustiedot ja osalta kuljettajista myös loppuvuoden (1.7.–31.12.2017) tiedot.

Raporteista on saatu kiinteistön haltijan järjestämän kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen alueella sijaitsevat asuinrakennukset, jotka sijaitsevat kiinteistöillä, joilta ei jätehuoltoviranomaisen saamien tietojen mukaan löydy tietoja kiinteistöittäisestä jätteenkuljetuksesta kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella. Tarkastelussa on mukana vain polttokelpoinen jäte. Asuinrakennusten kuntakohtaiset määrät on koottu oheiseen taulukkoon 1. Asuinrakennusten tiedot ovat oheismateriaalina 1.

Taulukko 1. Kuntakohtainen kooste asuinrakennuksista, jotka sijaitsevat kiinteistöillä, joilta ei jätehuoltoviranomaisen saamien tietojen mukaan löydy tietoja kiinteistön haltijan järjestämästä kiinteistöittäisestä jätteenkuljetuksesta polttokelpoisen jätteen osalta.

 

KuntaAsuinrakennusten määrä
Aura 203
Kaarina 1535
Lieto 722
Marttila 305
Parainen (kanta-Parainen) 808
Paimio 2166
Pöytyä 917
Rusko (Ruskon kunnanosa, ei Vahto) 217
Salo5665
Sauvo 705
Turku 3672

Kiinteistöjen ja asuinrakennusten määrään liittyy joitakin epävarmuustekijöitä, sillä kaikilta jätteenkuljettajilta ei ole saatu pyydettyjä kuljetustietoja riittävällä tasolla.

Kunnan jätehuoltoviranomaisen on jätehuollon järjestämistehtävän toteuttamiseksi seurattava kiinteistöjen liittymistä kunnan järjestämään jätehuoltoon sekä kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen järjestämistä. Jos seurannassa ilmenee tarve puuttua havaittuun laiminlyöntiin, asiassa tarvittavat valvontatoimet, kuten hallintopakon käyttö kuuluvat valvontaviranomaisen tehtäväksi.

Jätelain 24 §:n mukaisia yleisiä valvontaviranomaisia ovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Ne valvovat tämän lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista. Valvonta kuuluu kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, kun valvonnan kohteena oleva toiminta tapahtuu pääosin tai kokonaan kyseisen ympäristönsuojeluviranomaisen toimialueella (esimerkiksi yhden kunnan alueella).

Oheismateriaali 1Asuinrakennukset, jotka sijaitsevat kiinteistöillä, jotka eivät ole liittyneet kiinteistön haltijan järjestämään jätteenkuljetukseen

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää tehdä vireillepanon valvontatarpeesta ja pyytää kunnan ympäristönsuojeluviranomaista käynnistämään valvontatoimet kiinteistöistä, jotka eivät ole jätehuoltoviranomaisen tietojen mukaan liittyneet kiinteistön haltijan järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen

PäätösLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti laittaa vireille jätelain 125 §:n mukaisen valvonta-asian Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Paraisten, Paimion, Pöytyän, Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun ympäristönsuojeluviranomaisessa. Samalla lautakunta päättää pyytää mainittujen kuntien ympäristönsuojeluviranomaista käynnistämään valvontatoimet kiinteistöillä, jotka eivät ole jätehuoltoviranomaisen tietojen mukaan liittyneet kiinteistön haltijan järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvOjala Satu