Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2912.04.20185

3824-2018 (11 03 02)

Jätteenkeräystempaukset yhdistysten varainhankinnassa

Tiivistelmä:

Jätteiden keräystempaukset yhdistysten ja muiden vapaaehtoisvoimin toimivien tahojen varainkeruussa ovat ajankohtaisia. Keräystempausten suunnittelua ja toteutusta ohjeistetaan yhteistyössä valvontaviranomaisten kanssa, jotta jätelakia ja jätehuoltomääräyksiä noudatettaisiin sekä mahdolliset riskit tulisivat huomioitua ja ennakoitua keräyksissä.

Lsjhlk § 29

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 5.4.2018:

Koulujen oppilas- ja vanhempainyhdistykset, urheiluseurat sekä muut vapaaehtoisin voimin toimivat tahot ovat varoja kerätäkseen järjestäneet erilaisia jätteenkeräystempauksia yhteistyössä yksittäisten yritysten kanssa. Tavallisesti keräykset ovat suunnattu kotitalouksille, jolloin kerätty jäte on kunnan jätehuoltovastuulle tai tuottajavastuulle kuuluvaa jätettä. Keräyksiä on järjestetty eri puolilla toimialuetta jo vuosia. Joissain tapauksissa keräyksistä on tullut vuosittain toistuva tapahtuma tai keräys on jatkuvaa.

Varainhankintaan jätteidenkeräystempausten avulla on suhtauduttu jätehuoltoviranomaisen, valvontaviranomaisten ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n puolelta myönteisesti. Jätehuoltoasiamiehet ja kunnan valvontaviranomaiset ovat mahdollisuuksiensa mukaan ohjeistaneet yksittäisiä keräysten järjestäjiä, jotta jätehuoltomääräykset, jätteiden omistajuus, vastuut sekä vahinkotapauksiin varautuminen tulisivat huomioiduksi tempauksissa.

Keräystempaukset ovat olleet ajankohtaisia myös kuluvana keväänä. Kouluja, sekä mahdollisuuksien mukaan urheiluseuroja muistutetaan jätehuoltoasiamiehen ja valvontaviranomaisten yhteisellä kirjeellä asioista, jotka pitää huomioida keräystempauksia suunniteltaessa.

Kunnan jätehuoltovastuusta säädetään jätelain (646/2011) 32 §:ssä. Tuottajien ensisijaisesta oikeudesta järjestää jätehuolto säädetään jätelain 47 §:ssä. Muu toimija ei voi ottaa em. jätteen jätehuoltotehtäviä itselleen ilman sopimuksia tuottajien tai kunnan kanssa.

Yritystoiminnassa syntyneen jätteen jätehuollon järjestämisvastuu kuuluu jätelain 28 §:n mukaan jätteen haltijalle. Jätteen haltijan on toimitettava jäte luvalliseen vastaanottoon ja käsittelyyn.

Jätehuollon tiukasta vastuunjaosta huolimatta yhdistysten on mahdollista tehdä varainkeruuta jätteiden keräystempausten avulla, kunhan se tehdään jätehuoltomääräysten ja lakien puitteissa.

Jos tempauksessa otetaan vastaan kuntavastuun piiriin kuuluvaa jätettä, on tempaus järjestettävä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa yhteistyössä.  Kunnan jätehuoltovastuun piiriin kuuluville jätteille on olemassa kilpailutetut ja sopimuksin sovitut vastaanottajat, joiden kautta jätemateriaalit päätyvät turvallisesti valvottuihin ja luvallisiin käsittelylaitoksiin sekä tulevat tilastoiduksi. Jos jätteen joukossa on merkittävästi muuta kuin kunnan vastuulle kuuluvaa eli asumisesta syntynyttä jätettä, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy sopii tältä osin jätteen käsittelystä vastuussa olevien tahojen, kuten tuottajayhteisöjen, kanssa. Jätekuorma raportoidaan valtakunnalliseen jätetilastoon sen mukaan, mitä jätettä se suurimmaksi osaksi sisältää.

Jos tempauksessa kerätään vain yritysjätettä, olisi se paras toteuttaa muutoin kuin avoimena keräyspisteenä ja suunnata tiedotus ainoastaan yritystoimijoille.

Oheismateriaali 1Kirje jätteiden keräystempausten suunnittelijoille, kevät 2018

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.