Sopimus eräistä jätelain mukaisista tehtävistä

 

1.Sopimuksen osapuolet

 

Tämän sopimuksen osapuolina ovat Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta (jäljempänä "Lautakunta") ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (jäljempänä "Yhtiö").

 

2.Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Turun Seudun Jätehuolto Oy ja Rouskis Oy ovat fuusioituneet keskenään 1.9.2015 alkaen Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ksi, jonka omistavat seuraavat kunnat (osakaskunnat):

 

 

Auran kunta

Kemiönsaaren kunta

Marttilan kunta

Mynämäen kunta

Nousiaisten kunta

Paraisten kaupunki

Raision kaupunki

Salon kaupunki

Turun kaupunki

Kaarinan kaupunki

Liedon kunta

Maskun kunta

Naantalin kaupunki

Paimion kunta

Pöytyän kunta

Ruskon kunta

Sauvon kunta

 

 

Kunnan jätehuollon palvelutehtävien siirtämisestä on sovittu Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n osakassopimuksessa (21.8.2015) osakaskuntien ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kesken. Kunnan jätehuoltoviranomaisesta on sovittu kuntien kesken sopimuksessa yhteisestä jätehuoltolautakunnasta (21.8.2015) ja Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan johtosäännössä. Sopimusta on tarkennettu 1.1.2018 voimaan tulleen Turun kaupungin organisaatiomuutoksen ja 1.6.2017 voimaan tulleen uuden kuntalain edellyttämien säännöstömuutosten vuoksi. Samassa yhteydessä on kumottu jätehuoltolautakunnan johtosääntö. Tämän sopimuksen ollessa ristiriidassa osakassopimuksen tai jätehuoltolautakuntaa koskevan sopimuksen kanssa, jälkimmäisiä sovelletaan ensisijaisesti.

 

Kunnat ovat osakassopimuksella siirtäneet kunnan jätehuollon järjestämisen palvelutehtävät kuntien omistamassa yhtiössä. Tämän vuoksi kunnan jätehuoltoviranomaisena kaikkien kuntien alueella toimii yhteistoiminta-alueen kuntien yhteinen toimielin (Jätelaki 43 §, Kunnan jätehuoltotehtävien siirtäminen kuntien omistamalle yhtiölle). Kunnat ovat yhteistä jätehuoltolautakuntaa koskevalla sopimuksella perustaneet Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan, joka toimii Turun kaupungin (ns. vastuukunta) organisaatiossa (Jätelaki 23 §, Kunnan jätehuoltoviranomainen).

 

Tämän sopimuksen tarkoituksena on sopia jätelain mukaisten tehtävien tarkemmasta työnjaosta osapuolten kesken. Koska yhteistä jätehuoltolautakuntaa koskevaa sopimusta on päivitetty, on tämän sopimuksen päivittäminen myös tarpeen. Lautakunnan ja Yhtiön välinen sopimus on alun perin allekirjoitettu 22.3.2016.

 

Tämän sopimuksen mukaisista lakisääteisistä jätehuollon tehtävistä aiheutuvat kustannukset katetaan jätetaksan mukaisilla jätemaksuilla. Muut mahdolliset Yhtiölle aiheutuvat kustannukset Yhtiö kattaa muilla tuloilla.

 

3.Yhtiölle tämän sopimuksen perusteella kuuluvat tehtävät

 

3.1.Jätehuollon palvelutasomäärittelyn valmistelussa tarvittavan tietoaineiston kerääminen (jätelaki 34 §, Kunnan jätehuoltopalveluja koskevat laatuvaatimukset)

 

3.2.Jätemaksujen perusteena olevan jätetaksan aineiston tuottaminen Lautakunnalle (jätelaki 79 §, Kunnan jätemaksun perusteet)

 

3.3.Jätemaksujen laskuttaminen lautakunnan maksuunpanopäätösten perusteella (jätelaki 78 §, Kunnan jätemaksu ja 80 §, Velvollisuus suorittaa kunnan jätemaksu)

3.4.Liikaa maksetun jätemaksun palauttaminen viranomaisen päätöksen mukaisesti (jätelaki 83 §, Kunnan jätemaksun suorittaminen ja palauttaminen)

 

3.5.Jätehuoltomääräysten valmistelua koskevan aineiston tuottaminen ja lausunnon antaminen Lautakunnalle (jätelaki 91 §, Kunnan jätehuoltomääräykset ja 92 §, Menettely kunnan jätehuoltomääräyksiä annettaessa)

 

3.6.Tiedottaminen tietoverkossa jätetaksan mukaisten maksujen kertymästä ja sen käytöstä (jätelaki 79 §)

 

3.7.Lautakunta ylläpitää jätteenkuljetuksista pidettävää rekisteriä ja vastaa rekisterin ylläpitoon liittyvien velvoitteiden noudattamisesta (jätelaki 143 §, Rekisteri jätteen kuljetuksista). Rekisterin ylläpitämiseksi Yhtiö avustaa Lautakuntaa tarpeellisen tietoaineiston keräämisessä, siirtämisessä ja järjestämisessä sähköiseen rekisteriohjelmaan. Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan valvontajohtaja ja Yhtiö voivat tämän sopimuksen perusteella erikseen sopia avustamisen yksityiskohdista.

 

Tämän sopimuksen mukaisissa hankinnoissa noudatetaan Julkisten hankintojen yleisiä sopimusehtoja palveluhankinnoissa (JYSE 2014 PALVELUT).

 

4.Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan, kun osapuolet ovat sen hyväksyneet ja sopimus on allekirjoitettu. Sopimus on voimassa toistaiseksi.

 

5.Sopimuksen irtisanominen

 

Tämä sopimus voidaan irtisanoa ilmoittamalla siitä kirjallisesti toiselle osapuolelle. lrtisanomisilmoitus on annettava tiedoksi viimeistään 30.6., jotta irtisanominen astuisi voimaan irtisanomista seuraavan vuoden alussa. Mikäli irtisanomisilmoitus annetaan tiedoksi vasta 30.6. jälkeen, tulee irtisanominen voimaan vasta irtisanomista seuraavan vuoden lopussa.

 

6.Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tätä sopimusta koskevat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan Yhtiön ja Lautakunnan keskinäisin neuvotteluin. Tarvittaessa neuvottelujen pohjaksi pyydetään Suomen Kuntaliiton asiantuntijalausunto. Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, erimielisyydet ratkaistaan hallintoriita-asiana, ensimmäisenä oikeusasteena Turun hallinto-oikeudessa.

 

Turussa xx.xx.2018

 

 

 

Leena Salmelainen Jaana Turpeinen

valvontajohtaja palvelujohtaja

Turun kaupunki Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

Kaupunkiympäristötoimiala