Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta7330.11.20175

6766-2016 (032, 231)

Turun hallinto-oikeuden päätös jätemaksuja koskevasta valituksesta 18.10.2017

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunnalle tuodaan tiedoksi Turun hallinto-oikeuden ratkaisut, jotka koskevat jätehuoltolautakunnalta viranhaltijoille delegoituja päätöksiä. Viranhaltijapäätöksiin voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuteen päätyneet valitusasiat ovat koskeneet pääsääntöisesti jätemaksuista tehtyjä muistutuksia, kuten nyt tiedoksi tuotava hallinto-oikeuden 18.10.17 ratkaisema valitus.

Lsjhlk § 73

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 22.11.2017:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski jätehuoltoasiamiehen hylkäävää päätöstä (28.6.2017) jätehuollon aluekeräysmaksujen ja perusmaksujen kohtuullistamista koskevaan hakemukseen. Valitus koski valittajan vakituista asuntoa ja kahdeksaa vapaa-ajan asuntoa Kemiönsaaren saaristossa.

Valittaja ilmoitti kiinteistöjen olevan maatilansa vuokramökkejä, jotka eivät ole kaikki vuokrattuja ja eivätkä tästä syystä tuota jätettä. Vuokramökkien osalta jätemaksut kuuluisivat valittajan mukaan osoittaa maatilayritykselle. Valittaja ei ollut kuitenkaan pyynnöistä huolimatta antanut oikeaksi katsomaansa yhteystietoa laskutusosoitteeksi. Valittaja katsoi maatilansa yritykseksi, joka voi hoitaa jätehuoltonsa omatoimisesti.

Lisäksi valittaja piti kohtuuttomana, että joutuisi talvikaudella käyttämään usean tunnin yhteysalusmatkan päässä sijaitsevaa Kasnäsin jätepistettä, koska kiinteistöjä lähinnä sijaitsevaa Vänön aluekeräyspistettä tyhjennetään vain kesäisin.

Hallinto-oikeus katsoi, että valittaja on velvollinen maksamaan jätetaksanmukaiset jätemaksut, sillä on kiinteistörekisterin mukaan kiinteistöjen haltija. Hallinto-oikeus katsoi, että jätehuollon palvelutaso on kohtuullinen ottaen huomioon saariston olosuhteet eikä jätemaksun kohtuullistamiselle ole näin ollen palvelutasoonkaan liittyvää perustetta.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös jätemaksupäätöstä 28.6.2016 § 45 koskevaan valitukseen

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta merkitsee päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.