Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1616.03.20173

1496-2017 (015, 030, 002)

Jätehuoltolautakunnan ja Lounais-Suomen jätehuolto Oy:n yhteisen rahoitustyöryhmän perustaminen

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunnan on tarkoitus valita keskuudestaan edustajat jätehuollon rahoitustyöryhmään, jossa selvitetään jätehuollon rahoitusrakennetta Lounais-Suomessa ensi vuoden jätetaksapäätöksen valmistelua varten.

Lsjhlk § 16

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 9.3.2017:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on ehdottanut jätehuoltolautakunnalle yhteisen rahoitustyöryhmän perustamista. Rahoitustyöryhmän on tarkoitus laatia selvitys kunnan jätehuoltopalveluiden rahoituksen rakenteesta ja rakenteeseen vaikuttavista tekijöistä. Selvitystä käytetään vuoden 2018 jätetaksaa valmisteltaessa ja taksasta päätettäessä. Selvityksen avulla voidaan arvioida millaisia mahdollisuuksia jätehuollon ohjaamiseen on jätemaksujen kautta ja miten jätemaksuja voitaisiin käyttää alueen jätehuoltopolitiikan tavoitteiden saavuttamiseksi. Rahoitustyöryhmä voi selvityksensä lisäksi esittää toimenpide-ehdotuksen talouden tasapainon säilyttämiseksi jatkossa, mutta ratkaisun jätetaksasta ja maksuista tekee kuitenkin jätehuoltolautakunta.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on pitänyt rahoitustyöryhmän perustamista tärkeänä. Rahoitustyöryhmään tulisi valita jätehuoltolautakunnan edustajat. Jätehuoltolautakunta on pitänyt myös tärkeänä sitä, että työryhmän koko olisi mahdollisimman pieni tehokkaan työskentelyn takaamiseksi.

Valittujen luottamushenkilöiden lisäksi ryhmässä on tarpeellista olla läsnä 1 - 2 jätehuoltolautakunnan viranhaltijaa ja Lounais-Suomen jätehuolto Oy:n henkilöstöä, jotta ryhmälle voidaan työskentelytilanteessa antaa kaikki tarpeellinen tieto jätehuollon rahoituksesta ja siitä miten rahoituksen rakenteen muutokset vaikuttaisivat käytännön jätehuollon toteuttamiseen kuten eri jätejakeita koskeviin maksuihin, käytäntöihin lajitteluasemilla ja jätekeskuksissa tai asukkaiden palvelutasoon yleensä.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on valinnut rahoitustyöryhmään yhtiön hallituksen varapuheenjohtajan Jaakko Halkilahden Salosta ja hallituksen jäsenen Timo Ilolan Paimiosta.

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää valita keskuudestaan kaksi jäsentä lautakunnan ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n yhteiseen rahoitustyöryhmään.

PäätösLounais-Suomen jätehuoltolauta päätti valita Jaakko Paateron ja Pasi Aholan lautakunnan ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n yhteiseen rahoitustyöryhmään.

Päätös asiassa tehtiin Havian tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa Mäkinen teki muutosehdotuksen. Muutosehdotus raukesi kannattamattomana.

Mäkinen ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Mäkisen muutosehdotus ja eriävä mielipide oli seuraava:

Jätehuoltolautakunta nimeää jokaisesta lautakunnan jäsenenä olevasta puolueesta yhden jäsenen kustakin. Näin toteutuu kaikkien edustettujen puolueiden demokraattinen oikeus kaikkeen LSJH Oy:n taloustietoon ja hallintaan. Kuten kokouksessa joulukuussa 2016 keskusteltiin ja tammikuussa 2017 jatkettiin, jätehuoltolautakunta on juridisesti vastuussa kaikista taksoista ja kustannuksista ja näillä instrumenteilla ohjaa LSJH Oy:n toimintaa. LSJH Oy ei saa osakeyhtiölain kikkailuilla estää lautakuntaa saamasta kaikkea sitä tietoa LSJH:n toiminnasta, mikä on ehdottoman tärkeää veronmaksajien jätehuoltokustannusten minimoimiseksi. Lautakunnan päätöksien tulee aina nojautua luotettavaan tietoon yhtiön tilasta. LSJH Oy:n henkilöstön edustusta ei tarvita kuin yksi henkilö, joka tuntee yhtiön kustannus- ja rahoitustilanteen. Jätehuoltolautakunnasta tarvitaan vain yksi viranhaltija.

Pieni ryhmäkoko on edustettujen puolueiden demokraattisen päätöksenteon ideologian vastainen, tällöin vain suuret puolueet saavat edustajansa tähän rahoitusryhmään. Mitä muut puolueet sitten tekevät jätehuoltolautakunnassa? Vastaan itse, toimivat kumileimasimena keskellä tietämättömyyttä tosiasioista.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedKemiönsaaren kunta
tiedLiedon kunta
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedMarttilan kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedPaimion kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSalon kaupunki
tiedSauvon kunta
tiedKaupunginhallitus
tpvSuhonen Veli-Matti