Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta716.02.20177

11385-2015 (032, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / Jätetaksojen rakenteiden yhtenäistäminen

Tiivistelmä:

Kaarinan kaupunki sekä Liedon, Maskun ja Nousiaisten kunnat ovat valittaneet Turun hallinto-oikeuteen jätetaksojen yhtenäistämistä koskevasta Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan päätöksestä. Hallinto-oikeus on pyytänyt valituksista lautakunnan lausuntoa. Lausuntoehdotuksen mukaan valitukset tulee hylätä.

Lsjhlk § 7

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 9.2.2017:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti 13.10.2016 (§ 69) toimialueensa jätetaksojen rakenteiden yhtenäistämisestä siten, että koko lautakunnan toimialueella otettaisiin jatkossa käyttöön jätehuollon perusmaksu. Päätöksestä ovat Turun hallinto-oikeuteen valittaneet Kaarinan kaupunki sekä Liedon, Maskun ja Nousiaisten kunnat.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt valituksista Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan lausuntoa. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa siten, että se on toimitettava hallinto-oikeudelle 17.2.2017 mennessä.

Valitusten sisältö

Asiassa tehdyt valitukset ovat sisällöltään pääosin yhteneviä. Seuraavassa on esitetty yhteenveto valituksessa esitetyistä asioista. Valitukset ovat kokonaisuudessaan oheismateriaalina:

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Valitukset on hylättävä.        

Ensisijaisesti valitukset on hylättävä siksi, että valituksenalainen päätös ei ole valituskelpoinen. Valituksenalaiseen päätökseen liitetty valitusosoitus on ollut virheellinen. Päätöksessä ei tehdä lopullista ratkaisua kunnan jätetaksasta, eikä näin ollen määrätä kunnan jätemaksujen perusteista, perusmaksun suuruudesta eikä muistakaan perusmaksun yksityiskohdista. Kyseessä on kunnan jätetaksan valmisteluun liittyvä päätös, jossa ratkaistaan jätetaksaa koskevan päätöksen jatkovalmistelun linjaus eli se, tullaanko taksapäätös valmistelemaan perusteiltaan sellaisena, että se sisältää perusmaksun vai että se ei sisällä perusmaksua. Varsinainen jätetaksan hyväksymistä koskeva taksapäätös, jossa määrätään jätelain 79 §:n mukaisesti jätemaksujen perusteista ja maksujen suuruudesta on tehty jätelautakunnassa 1.12.2016 § 82.

Mikäli hallinto-oikeus kuitenkin katsoo, että valituksenalainen päätös on valituskelpoinen, on valitukset hylättävä toissijaisesti siksi, että perusmaksun periminen on jätelain mukainen hyväksyttävä tapa kattaa tiettyjä kunnan jätelain mukaisten tehtävien järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia. Perusmaksun perusteista on säädetty jätelain 79 &.n 2 momentissa. Lisäksi 79 §:n 3 momentissa on säädetty, että jätemaksun perusteista määrätään tarkemmin kunnan hyväksymässä jätetaksassa. Perusmaksun käyttöön ottamiselle ei ole jätelaissa asetettu mitään erityisiä oikeudellisia edellytyksiä, joten sitä koskevat kunnan jätemaksulle jätelaissa yleisesti asetetut vaatimukset. Näin ollen jätehuoltolautakunta on voinut päättää perusmaksun käytöstä oman tarkoituksenmukaisuusharkintansa perusteella.

Seuraavassa on vielä esitetty lyhyet vastineet valituksissa esiin tulleisiin keskeisiin asioihin:

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö Liedon kunnan, Maskun kunnan, Kaarinan kaupungin ja Nousiaisten kunnan valituksiin koskien jätetaksan rakenteiden yhtenäistämistä

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää antaa hallinto-oikeudelle edellä esitetyn ehdotuksen mukaisen lausunnon. Lisäksi lautakunta päättää, että pöytäkirja tarkistetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 6-3, 2 tyhjää, 4 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Björklöf, Elomaa, Havia, Heinonen, Roos ja Virtanen.

Paateron Koskivaaran kannattamana tekemän lausuntoehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Mäkinen.

Iho ja Vähä-Rahka äänestivät tyhjää.

Ahola, Hanka, Kiukainen ja Lassila olivat poissa kokouksesta.

Mäkisen ehdotus, jonka mukaan lautakunta yhtyy valituksiin, raukesi kannattamattomana.

Paateron ehdotus oli seuraava:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta harkitsee perusmaksun poistoa, koska sen tuotot tuskin peittävät perimiskuluja eikä kohtele oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti 17 kunnan alueen asukkaita.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus