Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta616.02.20176

11385-2015 (032, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / Jätemaksutaksa 1.1.2017 alkaen Lounais-Suomessa

Tiivistelmä:

Kaarinan kaupunki ja Nousiaisten kunta ovat valittaneet Turun hallinto-oikeuteen jätehuoltolautakunnan taksapäätöksestä. Hallinto-oikeus on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa valituksista. Lausuntoehdotuksen mukaisesti valitukset tulee hylätä.

Lsjhlk § 6

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 9.2.2017:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti 1.12.2016 (§ 82) toimialueensa jätemaksutaksasta. Päätöksestä ovat Turun hallinto-oikeuteen valittaneet Kaarinan kaupunki ja Nousiaisten kunta.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt valituksista Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan lausuntoa. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa siten, että se on toimitettava hallinto-oikeudelle 17.2.2017 mennessä.

Valitusten sisältö

Molemmissa valituksissa on yllä mainitun taksapäätöksen kumoamista. Kaarinan kaupunki on lisäksi vaatinut jätehuoltolautakunnan päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä. Valituksissa on otettu kantaa taksapäätökseen siltä osin kuin se koskee jätehuollon perusmaksua.

Asiassa tehdyt valitukset ovat sisällöltään pääosin yhteneviä. Seuraavassa on esitetty yhteenveto valituksessa esitetyistä asioista. Valitukset ovat kokonaisuudessaan oheismateriaalina:

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Valitukset on hylättävä.

Jätelain 78 §:n mukaisesti kunnan on perittävä ko. lain mukaan järjestämästään jätehuollosta jätemaksua, jolla katetaan sille tehtävän hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Jätemaksu, jolla katetaan jäteneuvonnasta, rekisterin ylläpidosta ja muista vastaavista jätehuollon järjestämiseen liittyvistä tehtävistä aiheutuvat kustannukset, voidaan periä erillisenä perusmaksuna. Perusmaksulla voidaan kattaa myös vaarallisen jätteen ja muun jätteen alueellisten vastaanottopaikkojen perustamisesta ja ylläpidosta kunnalle aiheutuvat kustannukset.

Perusmaksun perusteista on säädetty jätelain 79 &.n 2 momentissa. Lisäksi 79 §:n 3 momentissa on säädetty, että jätemaksun perusteista määrätään tarkemmin kunnan hyväksymässä jätetaksassa.

Perusmaksun periminen on siis jätelain mukainen hyväksyttävä tapa kattaa tiettyjä kunnan jätelain mukaisten tehtävien järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia. Perusmaksun käyttöön ottamiselle ei ole jätelaissa asetettu mitään erityisiä oikeudellisia edellytyksiä, joten sitä koskevat kunnan jätemaksulle jätelaissa yleisesti asetetut vaatimukset. Näin ollen jätehuoltolautakunta on voinut päättää perusmaksun käytöstä oman tarkoituksenmukaisuusharkintansa perusteella.

Seuraavassa on vielä esitetty lyhyet vastineet valituksissa esiin tulleisiin keskeisiin asioihin:

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden lausuntopyyntö Nousiaisten kunnan ja Kaarinan kaupungin valituksesta jätemaksutaksa 1.1.2017 alkaen Lounais-Suomessa

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää antaa Turun Hallinto-oikeudelle asiassa edellä esitetyn ehdotuksen mukaisen lausunnon. Lisäksi lautakunta päättää, että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 6-3, 3 tyhjää, 3 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Björklöf, Elomaa, Havia, Heinonen, Roos ja Virtanen.

Paateron Koskivaaran kannattamana tekemän lausuntoehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Mäkinen.

Iho, Lassila ja Vähä-Rahka äänestivät tyhjää.

Ahola, Hanka ja Kiukainen olivat poissa kokouksesta.

Mäkisen ehdotus, jonka mukaan lautakunta yhtyy valituksiin, raukesi kannattamattomana.

Paateron ehdotus oli seuraava:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta harkitsee perusmaksun poistoa, koska sen tuotot tuskin peittävät perimiskuluja eikä kohtele oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti 17 kunnan alueen asukkaita.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus