Ohje jätemaksuja koskevien hakemusten käsittelyyn

 

Jätehuoltoasiamiehet noudattavat viranhaltijapäätöksissään tämän ohjeen mukaista linjaa. Jätehuoltolautakunta tarkistaa ja päivittää ohjeen tarpeen mukaan.

KOTITALOUDEN JÄTEMAKSUJA KOSKEVAT KOHTUULLISTAMISET

 

 

Jäteastian tyhjennysmaksuja ei kohtuullisteta tai poisteta jälkikäteen, jos tyhjennykset ovat tapahtuneet laskutuksen mukaisesti. Kimppa-astiaan kuuluvan kiinteistön osuutta jäteastian tyhjennysmaksussa ei kohtuullisteta tai poisteta jälkikäteen, jos tyhjennykset ovat tapahtuneet laskutuksen mukaisesti ja laskutus on tapahtunut jäterekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella. (Virheelliset laskutukset voidaan korjata ilman viranhaltijapäätöstäkin, JL 86 §)

 

 

Asuinrakennuksen aluekeräys- tai jäteasemamaksuja voidaan kohtuullistaa vapaa-ajan asunnon maksuluokkaan, jos asuinrakennus on tilapäisesti täysin asumatta ja käyttämättä laskutusvuoden aikana (asukas on hoitolaitoksessa, työkomennus ulkomailla tai merellä tms.). Maksuja voidaan kohtuullistaa tai poistaa, jos aluekeräyspisteeseen on olosuhteet huomioiden kohtuuttoman pitkä ja erityisen hankala matka ja jos kiinteistönhaltija on järjestänyt jätehuollon muulla tavalla jätehuoltomääräysten mukaisesti.

 

Kohtuullistaminen tehdään pääasiassa vuodeksi kerrallaan, mutta mikäli pidempi kohtuullistaminen on tarkoituksenmukaista, voi kohtuullistaminen koskea korkeintaan kolmea vuotta kerrallaan.

 

Maksuja ei kohtuullisteta esim. vähäisen käytön, asukasmäärän tai lomamatkojen perusteella. Käytön määrää on mahdoton valvoa kiinteistökohtaisesti ja maksu perustuu ylläpidon kustannuksiin.

 

 

Vapaa-ajan asunnon aluekeräys- ja jäteasemamaksuja voidaan kohtuullistaa jos vapaa-ajan asunto on täysin käyttämätön ja käyttämättömyys johtuu vapaa-ajan asunnon käyttökelvottomasta kunnosta (tulipalo, myrskytuho tms.) tai muusta erityisestä ja perustellusta syystä (vakava sairastuminen, ulkomaan työkomennus, vapaa-ajan asunto on myynnissä tms.). Maksuja voidaan kohtuullistaa tai poistaa myös, jos aluekeräyspisteeseen on olosuhteet huomioiden kohtuuttoman pitkä ja erityisen hankala matka ja jos kiinteistönhaltija on järjestänyt jätehuollon muulla tavalla jätehuoltomääräysten mukaisesti.

 

Kiinteistön, jolla sijaitsee useampi kuin yksi vapaa-ajan asunto, jätemaksuja voidaan kohtuullistaa niin, että em. jätemaksut peritään vain yhden vapaa-ajan asunnon mukaan, jos vapaa-ajan asunnot sijaitsevat toistensa välittömässä läheisyydessä samassa pihapiirissä ja ovat saman talouden käytössä.

 

Maksuja voidaan kohtuullistaa tai poistaa hakemuksen perusteella pääsääntöisesti vuodeksi, mutta maksimissaan kolmeksi vuodeksi. Jotta käyttökunnoton vapaa-ajan asunto voitaisiin vapauttaa jätemaksuista kokonaan, olisi kiinteistönhaltijan esitettävä viranomaisen vahvistus käyttökunnottomuudesta tai rakennuksen rakennusluvanmukaista käyttötarkoitusta olisi muutettava.

 

 

Toimialueen (tai kunnan) rajalla sijaitsevien asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjen aluekeräys- tai jäteasemamaksuja voidaan kohtuullistaa tai poistaa tilanteessa, jossa kiinteistö käyttää lähinaapurin kanssa yhteistä jäteastiaa ja jäteastia sijaitsee toimialueen (tai kunnan) rajan ulkopuolella. Tällöin jäteastian tulee sijaita saman kulkutien varrella tai alle kilometrin etäisyydellä kiinteistöstä ja lähempänä kuin lähin aluekeräyspiste.

 

Jätehuollon perusmaksu poistetaan vain, jos rakennus on käyttökelvoton ja asumaton. (Asumattomilta asuinrakennuksilta ei taksan mukaan peritä perusmaksua.) Perusmaksu voidaan määrätä taksanmukaisesti, vaikka muut jätemaksut poistettaisiin tai kohtuullistettaisiin. Perusmaksulla ylläpidetään lakisääteisiä jätehuoltopalveluita.