Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta4725.08.20163

3961-2016 (231)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle koskien paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen lakkauttamista Salon kaupungissa

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on 25.5.2016 § 29 päättänyt lakkauttaa ns. paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen Salon Kiskon alueella 31.8.2016. Salolainen yksityishenkilö on hakenut päätökseen muutosta hallinto-oikeudelta, joka on pyytänyt jätehuoltolautakunnan lausuntoa asiassa 19.8 mennessä. Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulisi ensisijaisesti jättää tutkimatta ja toissijaisesti hylätä.

Lsjhlk § 47

Toimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 12.8.2016:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on 25.5.2016 § 29 päättänyt lakkauttaa ns. paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen Salon Kiskon alueella 31.8.2016. Salolainen yksityishenkilö on hakenut päätökseen muutosta hallinto-oikeudelta, joka on pyytänyt jätehuoltolautakunnan lausuntoa asiassa 19.8 mennessä. Lausunnon antamiseen on annettu lisäaikaa 9.9.2016 saakka.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Valitus tulisi ensisijaisesti jättää tutkimatta. Valituksentekijä ei ole esittänyt minkäänlaista selvitystä siitä, miten asia koskee valitusoikeuden synnyttävällä tavalla hänen etuaan tai oikeuttaan. Toiseksi valitus on tehty vasta 14.7.2016, vaikka pöytäkirja on ollut julkisesti nähtävänä jo 3.6.2016.

Toissijaisesti valitus tulee hylätä. Jätehuoltolautakunnan päätös koskee ainoastaan kunnan järjestämän paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen lakkauttamista Kiskon alueella. Jäteastioita tyhjentää yksityinen kuljetusyrittäjä Rouskis Oy:n toteuttaman kilpailutuksen perusteella. Kiskossa on ollut ennen kuntaliitosta 1.1.2009 keskitetysti järjestetty jätteenkuljetus. Jätteenkuljetusjärjestelmä on muuttunut kiinteistön haltijan järjestämäksi jätteenkuljetukseksi kaupunginvaltuuston päätöksellä 5.10.2009 koko Salon kaupungin alueella.

Jätelain 149.4 §:n mukaan kunnan, jossa vuoden 1993 jätelaissa tarkoitettu järjestetty jätteenkuljetus tämän lain voimaan tullessa hoidetaan sopimusperusteisena jätteenkuljetuksena, on tarkasteltava jätteenkuljetuksen järjestämistä tämän lain 37 §:n 1 momentissa säädettyjen kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen edellytysten perusteella ja tehtävä asiassa päätös viimeistään vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Jos päätöksellä siirrytään kiinteistön haltijan järjestämästä jätteenkuljetuksesta kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen, päätöksessä on määrättävä kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen lakkaamisesta, joka voi tapahtua aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua päätöksen tekemisestä ja viimeistään viiden vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Nyt valituksen kohteena jätehuoltolautakunnan päätöksellä ei ole ratkaistu, tullaanko kiinteistöittäinen jätteenkuljetus järjestämään kunnassa tai sen osassa siten, että kiinteistön haltija sopii siitä jätteen kuljettajan kanssa (kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus) vai ei. Turun hallinto-oikeus on kumonnut Salon jätehuoltolautakunnan päätöksen, jonka mukaisesti Salon kaupungissa toteutetaan jätelain 37 §:n mukainen kiinteistön haltijan järjestämä kuljetus. KHO on päätöksellään 2016:19 pysyttänyt hallinto-oikeuden päätöksen.  Näin ollen jätehuoltolautakunnan on päätettävä myöhemmin Salon kaupungin jätteenkuljetusjärjestelmästä uudelleen. Toistaiseksi Salossa on kuitenkin käytössä kiinteistön haltijan järjestämä kuljetus eikä kunnan tule järjestää kuljetuspalvelua tämän järjestelmän ollessa käytössä.

Edellä esitetyn perusteella lautakunta katsoo, että valitus tulisi ensisijaisesti jättää tutkimatta ja toissijaisesti hylätä. Vaatimus täytäntöönpanon kieltämisestä tulee tarpeettomana hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila, puh. 040-6741633, s-posti nina.mattila@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon. Samalla päätetään, että pöytäkirja tämän asian kohdalla tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus