Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta4109.06.20164

1015-2016 (231, 010, 011, 001)

Jätehuoltopoliittinen ohjelma Lounais-Suomeen

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta vastaa johtosääntönsä nojalla alueen jätehuoltopolitiikan valmistelusta. Jätehuoltopoliittinen ohjelma on kuntien yhteinen tahdonilmaisu siitä, miten ja millaisin periaattein jätehuolto tulee järjestää alueella tulevina vuosina. Jätehuoltopoliittisen ohjelman valmistelutyötä on tehty kevään 2016 aikana seminaareissa, työryhmissä ja jätehuollon toimikunnassa.

Lsjhlk § 41

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 1.6.2016:

Jätehuoltopoliittisen ohjelman valmistelutyössä syntyneen materiaalin pohjalta on luonnosteltu 10 tavoitetta, joihin jätehuollon järjestämisessä tulisi pyrkiä. Ohjelmassa on lisäksi ehdotettu keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi sekä nimetty vastuutahot keinojen toteuttamiselle. Ohjelmaluonnos ja perustelut ovat liitteinä.

Tavoitteet jatkavat aiempia Rouskis Oy:n osakaskuntien ja Turun Seudun Jätehuolto Oy:n osakaskuntien jätehuoltopoliittisten linjausten suuntaa. Jätehuolto perustuu syntypaikkalajitteluun ja etusijajärjestyksen mukaiseen jätteen hyödyntämiseen. Syntypaikalla lajiteltua sekajätettä ei sijoiteta enää kaatopaikalle, vaan käsittely- ja hyödyntämisratkaisut etsitään muualta mm. energiahyödyntämisenä.

Tuottajavastuun laajeneminen kuluttajapakkauksiin on tuonut kunnan jätehuoltoon muutostilanteen. Ohjelmaluonnoksessa linjataan, että kunta täydentää tuottajien järjestämää pakkausjätteiden keräystä siten, että jätehuoltopalvelut ovat asukkaille kattavia ja tasapuolisia ja kohtuudella saavutettavia ja edistävät materiaalien kiertoa takaisin raaka-aineiksi. Aluekeräyksen täydentämistarve tarkentuu kuluvan vuoden aikana, sillä tuottajien keräysverkostoa rakennetaan edelleen.

Ohjelman täytäntöönpanoksi olisi kaikkien jäsenkuntien ja kaupunkien sekä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n hyväksyttävä se samansisältöisenä.

Jätehuoltopoliittinen ohjelma käännetään myös ruotsiksi, kun se on hyväksytty.

Oheismateriaali 1Jätehuoltopoliittinen ohjelma Lounais-Suomessa 2017-2022

Oheismateriaali 2Lounais-Suomen jätehuoltopoliittisen ohjelmaluonnoksen perustelut 2.6.2016

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta pyytää alueensa kunnilta ja kaupungeilta sekä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä lausuntoa jätehuoltopoliittisen ohjelman luonnoksesta 31.8.2016 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että

1. Asukkaille/asukasyhteisöille ja kansalaisjärjestöille olisi annettava mahdollisuus lausua luonnoksesta kuntien ja LSJH:n lisäksi.

2. Ohjelmaan olisi lisättävä lista lähiaikoina toteutetuista ja parhaillaan käynnissä olevista jätealan alueellisista kehityshankkeista.

Lisäyksiä/muutosehdotuksia:

1. Jätteen synnyn ehkäisylle, neuvonnalle ja valistukselle olisi laadittava oma tekstilukunsa, kuten on kahdella muullakin strategisella päämäärällä (Jätteen hyödyntämis- ja kuljetuspalvelut + Jätemaksut ja palvelutaso). Etusijajärjestyksen tärkeyden korostamiseksi se tulisi ohjelmassa käsitellä ennen em. kahta strategista päämäärää.

2. Johdannosta olisi siirrettävä omaksi luvukseen ohjelmatyön kuvaus. Luvun 1 nimi voisi olla esim. Jätehuoltopoliittisen ohjelman laadinta. Lukuun olisi lisättävä kuvailutekstin lisäksi havainnollistava kuva ohjelmatyön aikataulusta. Seuraavien lukujen numerointi olisi korjattava vastaamaan muuttunutta sisällysluetteloa.

3. Johdannossa olisi selkeästi esitettävä, mikä on jätehuollon toivottu tavoitetila, asetetut strategiset päämäärät ja tavoiteltava jakauma yhdyskuntajätteen hyödyntämiselle ja käsittelylle eri tavoin.

4. Lukuun Jätehuollon tavoitteet vuoteen 2022 (luonnoksessa luku 4) olisi lisättävä alkuteksti, jossa selkeästi määriteltävä tavoitetila (jätteen hyödyntäminen ja käsittely), kerrotaan mikä tavoitteita ohjaa (Jätedirektiivi, jätelaki ja –asetus, Valtsu, Elsu), kuvataan etusijajärjestyksen sisältö sekä Suomen ja EU:n jätepolitiikan muut avainperiaatteet (pilaaja maksaa, varovaisuusperiaate, läheisyysperiaate, omavaraisuusperiaate) ja selostetaan EU:n kiristyvät kierrätystavoitteet, joiden mukaan yhdyskuntajätteestä tulisi kierrättää vuonna 2030 ehkä jopa 70%. Kuvataan lisäksi poikkeustilanteisiin varautuminen.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Ihon Havian kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Ahola, Björklöf, Heinonen, Kiukainen, Lassila, Roos ja Virtanen.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Fossi, Mäkinen ja Tienpää.

Ali-Rontti ja Hanka olivat poissa kokouksesta.

Jakelu

laupAuran kunta
laupKaarinan kaupunki
laupKemiönsaaren kunta
laupLiedon kunta
laupLounais-Suomen Jätehuolto Oy
laupMarttilan kunta
laupMaskun kunta
laupMynämäen kunta
laupNaantalin kaupunki
laupNousiaisten kunta
laupPaimion kaupunki
laupParaisten kaupunki
laupPöytyän kunta
laupRaision kaupunki
laupRuskon kunta
laupSalon kaupunki
laupSauvon kunta
laupKaupunginhallitus