Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta4009.06.20163

11385-2015 (032, 021)

Jätetaksojen perusteiden yhtenäistäminen jätehuoltolautakunnan toimialueella

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunnan toimialueella on vuonna 2015 toteutuneen TSJ Oy:n ja Rouskis Oy:n fuusion seurauksena edelleen käytössä perusteiltaan erilaiset jätetaksat. Taksojen perusteiden yhtenäistämistä valmistellaan siten, että koko toimialueella otettaisiin käyttöön jätehuollon perusmaksu. Lautakunnalle ehdotetaan, että ennen asian ratkaisemista pyydetään tarvittavat lausunnot ja varataan mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon.

Lsjhlk § 40

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 30.5.2016:

Jätehuoltolautakunta hyväksyy toimialueensa jätetaksat. Jätetaksojen perusteella määrätään jätemaksut, joilla katetaan kunnan jätehuollon järjestämisestä aiheutuvat kustannukset.

Jätelain mukaisesti kunnan on perittävä järjestämästään jätehuollosta jätemaksua, jolla katetaan sille tehtävän hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Jätemaksun on vastattava kunnan tarjoamaa palvelutasoa ja mahdollisuuksien mukaan kannustettava jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen sekä etusijajärjestyksen mukaiseen jätehuoltoon.

Jätemaksu, jolla katetaan käyttöhetkellä maksuttomista palveluista, jätehuoltoviranomaisen toiminnasta ja muista vastaavista jätehuollon järjestämiseen liittyvistä tehtävistä aiheutuvat kustannukset, voidaan periä erillisenä perusmaksuna. Perusmaksulla voidaan kattaa myös vaarallisen jätteen ja muun jätteen alueellisten vastaanottopaikkojen perustamisesta ja ylläpidosta kunnalle aiheutuvat kustannukset. Perusmaksun perusteita voivat jätelain mukaisesti olla kiinteistöllä asuvien henkilöiden lukumäärä tai kiinteistön käyttötarkoitus taikka muu vastaava peruste. Perusmaksu voidaan määrätä kiinteistö- tai talouskohtaisena. Jätemaksun perusteista määrätään tarkemmin kunnan jätetaksassa.

Tällä hetkellä lautakunnan toimialue jakautuu taksojen rakenteen osalta kahtia siten, että Kemiönsaaren, Paimion, Salon ja Sauvon kunnissa on käytössä perusmaksu mutta Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisen, Paraisten, Pöytyän, Raision, Ruskon ja Turun alueilla jätehuollon kustannukset katetaan jätteenkäsittelymaksuista saatavilla tuloilla. Selvitys toimialueen jätetaksojen perusteiden yhtenäistämisestä ja arvio perusmaksun käyttöönoton vaikutuksista koko toimialueella on oheismateriaalina.

Jätetaksojen perusteiden yhtenäistämisen valmistelu

Jätetaksojen perusteiden yhtenäistämisen valmistelun lähtökohtana on se, että osa jätehuollon kustannuksista katettaisiin jatkossa koko lautakunnan toimialueella perusmaksusta saatavilla tuloilla. Ennen asian ratkaisemista lautakunta varaa yhteistoiminta-alueen kunnille ja LSJH:lle mahdollisuuden lausua mielipiteensä asiassa. Muille varataan vaikutusmahdollisuudet hallintolain 41 §:n mukaisesti.

Oheismateriaali 1Selvitys perusmaksusta ja sen vaikutuksista

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää ennen taksojen perusteita koskevan asian käsittelyä pyytää tarvittavat lausunnot ja varata hallintolain mukaiset vaikutusmahdollisuudet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Koskivaaran tehtyä Mäkisen kannattamana palautusehdotuksen asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-3.

Koskivaaran tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti Koskivaaran ja Mäkisen lisäksi Iho.

Asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Ahola, Björklöf, Fossi, Havia, Heinonen, Kiukainen, Lassila, Roos, Tienpää ja Virtanen.

Mäkisen alla oleva ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Vastustan perusmaksua koko Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan alueella. Vaadin, että perusmaksua ei saa esittää kunnille tässä muodossa, vaan ne on esitettävä kahtena vaihtoehtona, kunnat päättävät. Alkuselvitys, ehdotus on rakennettu kokonaan perusmaksun varaan. Selkeä ero perus- tai aiheuttamismaksuja.

Hanka ja Ali-Rontti olivat poissa kokouksesta.

 

Jakelu

laupAuran kunta
laupKaarinan kaupunki
laupKemiönsaaren kunta
laupLiedon kunta
laupLounais-Suomen Jätehuolto Oy
laupMarttilan kunta
laupMaskun kunta
laupMynämäen kunta
laupNaantalin kaupunki
laupNousiaisten kunta
laupPaimion kaupunki
laupParaisten kaupunki
laupPöytyän kunta
laupRaision kaupunki
laupRuskon kunta
laupSalon kaupunki
laupSauvon kunta
laupKaupunginhallitus