Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta3025.05.20169

3962-2016 (231)

Paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen lakkauttaminen Sauvon kunnassa

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (ent. Rouskis Oy) on järjestänyt Sauvossa kiinteistökohtaista jätteenkuljetusta kiinteistöille, jotka eivät ole solmineet jätteenkuljetussopimusta jonkin yksityisen jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Tämän ns. paikkaavan jätteenkuljetuksen asiakkaina on yhteensä noin 550 ta-loutta Sauvon alueella. Paikkaavan kuljetuksen urakkakausi päättyy vuoden lopussa. Jätehuoltolautakunnan on päätettävä kuljetuksen jatkamisesta tai lopettamisesta.

Lsjhlk § 30

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 17.5.2016:

Paikkaava jätehuoltopalvelu toimi Sauvossa aluksi aluekeräyksenä. Aluekeräyksen aiheuttamien roskausongelmien vuoksi se päätettiin Sauvon kunnan teknisessä- ja ympäristölautakunnassa 29.4.2010 toteuttaa kiinteistökohtaisena kuljetuksena 2011 alkaen.

Kemiönsaaren, Paimion, Salon ja Sauvon jätehuoltolautakunta päätti 21.5.2013 jatkaa kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta Sauvon kunnassa ja lakkauttaa kunnan järjestämän paikkaavan jätteenkuljetuksen Sauvossa. Jätehuoltolautakunnan päätöksestä valitettiin Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Korkein hallinto-oikeus piti voimassa Turun hallinto-oikeuden päätöksen, jossa todettiin jätehuoltolautakunnan päätös 21.5.2013 lainvastaiseksi (KHO 18.2.2016 taltionumero 532/2016).

Sauvon kunnassa on tällä hetkellä edelleen voimassa kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus (jätelaki 37§), joka lähtee siitä, että vastuu kiinteistön jätteenkuljetuksen järjestämisestä on täysin kiinteistönhaltijalla itsellään. Kunnan järjestämä paikkaava jätteenkuljetuspalvelu ei sisälly kiinteistönhaltijan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään. Paikkaava kuljetus ei sisälly myöskään kunnan keskitetysti järjestämään jätteenkuljetukseen, sillä tuolloin kaikki kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvat kiinteistöt kuuluvat keskitetyn kilpailutuksen piiriin.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan on päätettävä Sauvon kunnan jätteenkuljetusjärjestelmästä uudelleen Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen johdosta. Paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen jatko Sauvossa olisi kuitenkin ratkaistava nyt, sillä sen urakkakausi päättyy vuoden 2016 lopussa.

Jätteenkuljetusta paikkaava palvelu jäteasemilla

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Kemiönsaaren ja Paimion lajitteluasemilla ja Salon Korvenmäen jätekeskuksessa on ylläpidetty kotitalouksille mahdollisuutta tuoda päivittäinen talousjäte (enintään 200 l/kk) suoraan jäteasemalle 17€/kk jäteasemamaksua vastaan. Maksu on laskutettu jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jolloin kiinteistöllä ei ole ollut kiinteistökohtaista jäteastiaa käytössään. Maksulla pyritään myös ohjaaman kiinteistöjä solmimaan kiinteistökohtainen jätteenkuljetussopimus.

Sauvossa jäteasemamaksun piirissä on tällä hetkellä noin 200 kiinteistöä. Jäteaseman käyttö kiinteistön päivittäisjätehuollossa jäteasemamaksua vastaan olisi mahdollista edelleen, vaikka kiinteistökohtainen paikkaava jätteenkuljetus lakkaisi.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on esittänyt alustavasti, ettei jäteasemamaksua määrättäisi jatkossa systemaattisesti jätehuoltosopimuksen puuttuessa, vaan kiinteistönhaltijan tulisi jatkossa hakea jätehuoltolautakunnalta oikeutta liittyä ns. jäteasema-asiakkaaksi, jos kiinteistöllä ei ole mahdollisuutta liittyä jätteenkuljetukseen omaa tai kimppa-astiaa käyttäen. Tämä käytäntö on voimassa Turun seudun kunnissa. Tämän käytännön perusteena on se, ettei jätteenkuljetusyrittäjiltä ole saatu jätteenkuljetuksista riittävän luotettavaa tietoa jäteasemamaksun systemaattiseen maksuunpanoon.

Sauvon kunnanhallituksen lausunto asiassa

Sauvon kunnanhallitus lausuu paikkaavan jätteenkuljetuksen lakkauttamisesta kokouksessaan 23.5.2016. Lausunto toimitetaan jätehuoltolautakunnalle oheismateriaalina heti kunnanhallituksen kokouksen jälkeen.

Lakkauttamisen vaikutukset

Paikkaavan jätteenkuljetuspalvelun lakkauttaminen koskee noin 550 sauvolaista kotitalouskiinteistöä ja vapaa-ajan asuntoa. Tämä on noin 20 % Sauvon kunnan alueella sijaitsevista kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvista kiinteistöistä.

Paikkaavan piiriin kuuluvia kiinteistöjä tiedotettaisiin syksyn 2016 aikana palvelun päättymisestä 31.12.2016 ja ohjeistettaisiin sopimaan jätteenkuljetuksesta omatoimisesti.

Jos Sauvon kunnassa siirrytään myöhemmin kunnan keskitetysti kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen, muuttuisi tilanne näiden kiinteistöjen kohdalla jälleen. Valmistelu kuljetusjärjestelmästä saadaan tuotua päätöksentekoon aikaisintaan keväällä 2017. Mahdollinen siirtyminen keskitettyyn kilpailutukseen sisältäisi myös siirtymäajan. Kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus jatkuisi alueella siirtymäaikojen porrastamisesta riippuen ainakin vuoteen 2018, mahdollisesti pidemmällekin.

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusPäätösehdotus annetaan kokouksessa.

PäätösLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti yksimielisesti lakkauttaa kunnan järjestämän kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen Sauvossa 31.8.2016, sillä kunnan ei tule järjestää kuljetuspalvelua kiinteistönhaltijan järjestämässä jätteenkuljetusjärjestelmässä.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa esittelemästä päätösehdotuksesta.

Jakelu

tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
aoSauvon kunta