Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2925.05.20168

3961-2016 (231)

Paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen lakkauttaminen Salon kaupungissa

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (ent. Rouskis Oy) on järjestänyt Salon Kiskon kaupunginosassa kiinteistökohtaista jätteenkuljetusta kiinteistöille, jotka eivät ole solmineet jätteenkuljetussopimusta jonkin yksityisen jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Tämän ns. paikkaavan jätteenkuljetuksen asiakkaina on yhteensä noin 1800 taloutta Kiskon alueella. Paikkaavan kuljetuksen urakka-kausi on päättymässä ja jätehuoltolautakunnan on päätettävä kuljetuksen jatkamisesta tai lopettamisesta.

Lsjhlk § 29

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 17.5.2016:

Salon kaupungissa kunnan vastuulla oleva jätteenkuljetus päätettiin jättää koko kaupungin alueella kiinteistönhaltijan järjestämäksi Salon kaupungin valtuuston päätöksellä5.10. 2009. Päätös jätteenkuljetusjärjestelmästä valmisteltiin tuolloin yhdistyvien kuntien järjestelytoimikunnan aloitteesta. Entisissä Kiskon ja Särkisalon kunnissa oli kunnan keskitetysti järjestämät jätteenkuljetukset, jotka lakkautettiin päätöksen johdosta.

Salon tekninen lautakunta päätti pian kuljetusjärjestelmäpäätöksen jälkeen 18.11.2009 paikata sopimusperusteista jätteenkuljetusta kunnan järjestämillä aluekeräyspisteillä 1.1.2010 alkaen, sillä kaupungissa oli yksimielisyys siitä, että tietty joukko asukkaista ei pystyisi tai voisi solmia kiinteistökohtaista jätteenkuljetussopimusta yksityisen yrittäjän kanssa.

Kiskossa, jossa jätteenkuljetus oli ollut kiinteistökohtaisesti kunnan järjestämää, suurin osa kotitalouksista ei solminut jätteenkuljetussopimusta yksityisen jätteenkuljetusyrityksen kanssa, vaikka kuljetusjärjestelmää vaihdettiin ja siitä tiedotettiin. Päätös kunnan paikkaavasta kiinteistökohtaisesta jätteenkuljetuksesta Kiskon kaupunginosassa tehtiin Salon kaupungin teknisessä lautakunnassa 12.10.2011. Paikkaavan kuljetuksen järjesti Rouskis Oy 1.1.2012 alkaen.

Kemiönsaaren, Paimion, Salon ja Sauvon jätehuoltolautakunta päätti 21.5.2013 jatkaa kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta Salossa. Samalla päätöksellä lautakunta päätti lakkauttaa kunnan järjestämän paikkaavan jätteenkuljetuksen. Jätehuoltolautakunnan päätöksestä valitettiin Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Korkein hallinto-oikeus piti voimassa Turun hallinto-oikeuden päätöksen, jossa todettiin jätehuoltolautakunnan päätös 21.5.2013 lainvastaiseksi (KHO 18.2.2016 taltionumero 530/2016). Aluekeräyspisteet Salossa ehdittiin kuitenkin lakkauttaa jätehuoltolautakunnan 21.5.2013 päätöksen johdosta vuoden 2013 lopussa, eikä niitä ole palautettu. Kiskon kiinteistökohtaista paikkaavaa ei ollut ehditty lakkauttaa THOn päätökseen mennessä. Paikkaavan kiinteistökohtaisen kuljetuspalvelun järjestämistä on jatkettu niin, että tällä hetkellä sovittu urakka päättyy 31.8.2016.

Salon kaupungissa on tällä hetkellä edelleen voimassa kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus (jätelaki 37§), joka lähtee siitä, että vastuu kiinteistön jätteenkuljetuksen järjestämisestä on täysin kiinteistönhaltijalla itsellään. Kunnan järjestämä paikkaava jätteenkuljetuspalvelu ei sisälly kiinteistönhaltijan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään. Paikkaava kuljetus ei sisälly myöskään kunnan keskitetysti järjestämään jätteenkuljetukseen, sillä tuolloin kaikki kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvat kiinteistöt kuuluvat keskitetyn kilpailutuksen piiriin.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan on päätettävä Salon jätteenkuljetusjärjestelmästä lähitulevaisuudessa uudelleen Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen johdosta. Paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen jatko Salon Kiskossa olisi kuitenkin ratkaistava nyt, sillä sen urakkakausi on päättymässä.

Jätteenkuljetusta paikkaava palvelu jäteasemilla

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Kemiönsaaren ja Paimion lajitteluasemilla ja Salon Korvenmäen jätekeskuksessa on ylläpidetty kotitalouksille mahdollisuutta tuoda päivittäinen talousjäte (enintään 200 l/kk) suoraan jäteasemalle 17€/kk jäteasemamaksua vastaan. Maksu on laskutettu jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jolloin kiinteistöllä ei ole ollut kiinteistökohtaista jäteastiaa käytössään. Maksulla pyritään myös ohjaaman kiinteistöjä solmimaan kiinteistökohtainen jätteenkuljetussopimus.

Kiskossa jäteasemamaksun piirissä on tällä hetkellä noin 20 kiinteistöä. Jäteaseman käyttö kiinteistön päivittäisjätehuollossa jäteasemamaksua vastaan olisi mahdollista edelleen, vaikka kiinteistökohtainen paikkaava jätteenkuljetus lakkaisi.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on esittänyt alustavasti, ettei jäteasemamaksua määrättäisi jatkossa systemaattisesti jätehuoltosopimuksen puuttuessa, vaan kiinteistönhaltijan tulisi jatkossa hakea jätehuoltolautakunnalta oikeutta liittyä ns. jäteasema-asiakkaaksi, jos kiinteistöllä ei ole mahdollisuutta liittyä jätteenkuljetukseen omaa tai kimppa-astiaa käyttäen. Tämä käytäntö on voimassa Turun seudun kunnissa. Tämän käytännön perusteena on se, ettei jätteenkuljetusyrittäjiltä ole saatu jätteenkuljetuksista riittävän luotettavaa tietoa jäteasemamaksun automaattiseen maksuunpanoon.

Salon kaupungin lausunto asiassa

Salon kaupunginhallitus on lausunut Kiskon paikkaavan jätteenkuljetuksen lakkauttamisesta kokouksessaan 2.5.2016. Kaupunginhallitus totesi lausuntonaan, että väliaikainen ratkaisu paikkaavasta jätteenkuljetuksesta jatkuu Kiskon osalta, kunnes tuleva (jätteenkuljetus)ratkaisu on selvitetty. Ote pöytäkirjasta on oheismateriaalina.

Lakkauttamisen vaikutukset

Paikkaavan jätteenkuljetuspalvelun lakkauttaminen koskee noin 1800 kiskolaista kotitalouskiinteistöä ja vapaa-ajan asuntoa. Tämä on n. 80 % kunnan vastuulle kuuluvista kiinteistöistä Kiskossa, joten paikallisesti muutos on merkittävä. Koko Salon kaupungin mittakaavassa kyse on vajaasta 10 %:sta kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvista kiinteistöistä.

Paikkaavan piiriin kuuluvia kiinteistöjä tiedotettaisiin ensitilassa palvelun päättymisestä 31.8.2016 ja ohjeistettaisiin sopimaan jätteenkuljetuksesta omatoimisesti.

Jos Salon kaupungissa siirrytään myöhemmin kunnan keskitetysti kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen, muuttuisi tilanne näiden kiinteistöjen kohdalla jälleen. Valmistelu kuljetusjärjestelmästä saadaan tuotua päätöksentekoon aikaisintaan keväällä 2017. Mahdollinen siirtyminen keskitettyyn kilpailutukseen sisältäisi myös siirtymäajan. Kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus jatkuisi alueella siirtymäaikojen porrastamisesta riippuen ainakin vuoteen 2018, mahdollisesti pidemmällekin.

Salon kaupunginhallituksen lausunnon esittelyssä on arvioitu, että Salon kaupungin ympäristönsuojelun valvontatyön määrä nousisi jopa ruuhkautumiseen asti paikkaavan lakatessa. Esittelyssä on huomautettu, että jätteenkuljetusjärjestelmästä toiseen siirtyminen pitäisi olla hallittua, jotta laadukas jätehuolto toteutuisi.

Oheismateriaali 1Salon kaupungin lausunto

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää lakkauttaa kunnan järjestämän kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen Salon Kiskon alueella 31.8.2016, sillä kunnan ei tule järjestää kuljetuspalvelua kiinteistönhaltijan järjestämässä jätteenkuljetusjärjestelmässä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
aoSalon kaupunki