Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2825.05.20167

3960-2016 (231)

Paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen lakkauttaminen Paimion kaupungissa

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (ent. Rouskis Oy) on järjestänyt Paimiossa kiinteistökohtaista jätteenkuljetusta kiinteistöille, jotka eivät ole solmineet jätteenkuljetussopimusta jonkin yksityisen jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Tämän ns. paikkaavan jätteenkuljetuksen asiakkaina on yhteensä noin 100 taloutta Paimion alueella. Paikkaavan kuljetuksen urakkakausi päättyy vuoden lopussa. Jätehuoltolautakunnan on päätettävä kuljetuksen jatkamisesta tai lopettamisesta.

Lsjhlk § 28

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 17.5.2016:

Paikkaava jätehuoltopalvelu toimi Paimiossa aluksi aluekeräyksenä. Aluekeräyksen aiheuttamien roskausongelmien vuoksi se päätettiin teknisessä lautakunnassa 23.3.2010 toteuttaa kiinteistökohtaisena kuljetuksena 1.6.2010 alkaen.

Kemiönsaaren, Paimion, Salon ja Sauvon jätehuoltolautakunta päätti 21.5.2013 jatkaa kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta Paimion kaupungissa ja lakkauttaa kunnan järjestämän paikkaavan jätteenkuljetuksen Paimiossa. Jätehuoltolautakunnan päätöksestä valitettiin Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Korkein hallinto-oikeus piti voimassa Turun hallinto-oikeuden päätöksen, jossa todettiin jätehuoltolautakunnan päätös 21.5.2013 lainvastaiseksi (KHO 18.2.2016 taltionumero 532/2016).

Paimion kaupungissa on tällä hetkellä edelleen voimassa kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus (jätelaki 37§), joka lähtee siitä, että vastuu kiinteistön jätteenkuljetuksen järjestämisestä on täysin kiinteistönhaltijalla itsellään. Kunnan järjestämä paikkaava jätteenkuljetuspalvelu ei sisälly kiinteistönhaltijan järjestämään jätteenkuljetusjärjestelmään. Paikkaava kuljetus ei sisälly myöskään kunnan keskitetysti järjestämään jätteenkuljetukseen, sillä tuolloin kaikki kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvat kiinteistöt kuuluvat keskitetyn kilpailutuksen piiriin.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan on päätettävä Paimion kaupungin jätteenkuljetusjärjestelmästä uudelleen Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen johdosta. Paikkaavan kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen jatko Paimiossa olisi kuitenkin ratkaistava nyt, sillä sen urakkakausi päättyy vuoden 2016 lopussa.

Jätteenkuljetusta paikkaava palvelu jäteasemilla

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Kemiönsaaren ja Paimion lajitteluasemilla ja Salon Korvenmäen jätekeskuksessa on ylläpidetty kotitalouksille mahdollisuutta tuoda päivittäinen talousjäte (enintään 200 l/kk) suoraan jäteasemalle 17€/kk jäteasemamaksua vastaan. Maksu on laskutettu jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jolloin kiinteistöllä ei ole ollut kiinteistökohtaista jäteastiaa käytössään. Maksulla pyritään myös ohjaaman kiinteistöjä solmimaan kiinteistökohtainen jätteenkuljetussopimus.

Paimiossa jäteasemamaksun piirissä on tällä hetkellä noin 90 kiinteistöä. Jäteaseman käyttö kiinteistön päivittäisjätehuollossa jäteasemamaksua vastaan olisi mahdollista edelleen, vaikka kiinteistökohtainen paikkaava jätteenkuljetus lakkaisi.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on esittänyt alustavasti, ettei jäteasemamaksua määrättäisi jatkossa systemaattisesti jätehuoltosopimuksen puuttuessa, vaan kiinteistönhaltijan tulisi jatkossa hakea jätehuoltolautakunnalta oikeutta liittyä ns. jäteasema-asiakkaaksi, jos kiinteistöllä ei ole mahdollisuutta liittyä jätteenkuljetukseen omaa tai kimppa-astiaa käyttäen. Tämä käytäntö on voimassa Turun seudun kunnissa. Tämän käytännön perusteena on se, ettei jätteenkuljetusyrittäjiltä ole saatu jätteenkuljetuksista riittävän luotettavaa tietoa jäteasemamaksun automaattiseen maksuunpanoon.

Paimion ympäristölautakunnan lausunto asiassa

Paimion ympäristölautakunta on lausunut paikkaavan jätteenkuljetuksen lakkauttamisesta kokouksessaan 21.4.2016. Lautakunta totesi lausuntonaan, ettei sillä ole huomautettavaa paikkaavan kuljetuksen lakkauttamisesta 31.12.2016 mennessä. Lausunto on oheismateriaalina.

Lakkauttamisen vaikutukset

Paikkaavan jätteenkuljetuspalvelun lakkauttaminen koskee noin 100 paimiolaista kotitalouskiinteistöä ja vapaa-ajan asuntoa. Määrä on 2-3 % Paimion kiinteistöistä, jotka kuuluvat kunnan jätehuoltovastuulle.

Paikkaavan piiriin kuuluvia kiinteistöjä tiedotettaisiin syksyn 2016 aikana palvelun päättymisestä 31.12.2016 ja ohjeistettaisiin sopimaan jätteenkuljetuksesta omatoimisesti.

Jos Paimion kaupungissa siirrytään myöhemmin kunnan keskitetysti kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen, muuttuisi tilanne näiden kiinteistöjen kohdalla jälleen.

Oheismateriaali 1Paimion kaupungin lausunto

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää lakkauttaa kunnan järjestämän kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen Paimiossa 31.12.2016 mennessä, sillä kunnan ei tule järjestää kuljetuspalvelua kiinteistönhaltijan järjestämässä jätteenkuljetusjärjestelmässä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
aoPaimion kaupunki