Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2725.05.20164

2780-2016 (746, 231)

Asumisessa syntyneiden jätevesilietteiden kuljetus Långön ja Apelholmin saarilta

Tiivistelmä:

Långön ja Apelholmin saaret sijaitsevat Taalintehtaan eteläpuolella Kemiönsaaren kunnassa. Saarille johtava silta on todettu olevan liian heikkorakenteinen lietteenkuljetuskalustolle. Jätehuoltolautakunnalla on mahdollisuus jättää alue järjestetyn lietteenkuljetuksen ulkopuolelle. Tällöin alueen n. 20 asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöä järjestäisivät jätevesilietteelleen kuljetuksen itsenäisesti, kuten toimitaan niillä saarilla, joihin ei ole tieyhteyttä.

Lsjhlk § 27

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 17.5.2016:

Långö-Apelholmin lietteenkuljetuksia ei voi tehdä normaalilla kalustolla ilman riskiä, sillä sinne johtava silta on liian heikkorakenteinen. Sillan omistaa tiekunta Långö-Apelholmin yksityistie.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on pyytänyt Kemiönsaaren kunnalta ja ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa Långön ja Apelholmin saarten irrottamisesta kunnan järjestämästä lietteenkuljetuksesta Högholmenille johtavan sillan 15 t painorajoituksen vuoksi.

Tekninen lautakunta ilmoittaa, ettei se vastusta Långön ja Apelholmin saarten irrottamista kunnan järjestämästä lietteenkuljetuksesta.

Ympäristönsuojelulautakunta vastustaa Långön ja Apelholmin saarten irrottamista kunnan järjestämästä lietteenkuljetuksesta. Se huomauttaa lausunnossaan mm. Valtioneuvoston jätevesiasetuksen vaatimuksesta tyhjentää saostussäiliöt vähintään vuosittain ja ettei lausuntopyynnössä tai muussa materiaalissa ole tuotu esiin miten kiinteistöt hoitavat lietteenkuljetuksen silloin, jos kunta ei sitä hoida.

Långö-Apelholmin lietteenkuljetuksen vaihtoehtoja tarkastellessa on selvinnyt, ettei kevyempää tyhjennyskalustoa ole saatavilla kohtuullisin kustannuksin. Lietteenkuljetusta ei voida jatkaa sillan painorajoitukseen nähden liian painavalla kalustolla, sillä riski sillan rikkoutumisesta on olemassa.

Yksityistielain 7 §:n (Laki yksityisistä teistä 1962/358) mukaan tie on pidettävä sellaisessa kunnossa kuin sen tarkoitus ja siitä tuleva hyöty edellyttävät ottamalla kuitenkin huomioon, ettei kunnossapidosta aiheudu tieosakkaalle kohtuuttomia kustannuksia. Koska kyseisen sillan kautta kuljetaan vakituisen asumiseen ja vapaa-ajan asumiseen tarkoitetuille kiinteistöille, olisi tiekunnan huolehdittava tien ja siihen kuuluvan sillan kestävyydestä niitä toimintoja varten, joita asumisessa ja loma-asumisessa tarvitaan.

Jos Långö-Apelholm irrotetaan kunnan järjestämästä lietteenkuljetuksesta, lietteenkuljetuksia todennäköisesti suoritetaan sillan yli kiinteistönhaltijoiden järjestämänä. Riski sillan rikkoutumisesta on tällöin kuljetuksen suorittajalla ja kiinteistönhaltijoilla.

Oheismateriaali 1Lausunnot

Vt ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää jättää Långö-Apelholmin saaret kunnan järjestämän lietteenkuljetuksen ulkopuolelle 1.10.2016 lähtien Högholmenille johtavan sillan heikon rakenteen vuoksi.

Kiinteistönhaltijoiden Långö-Apelholmilla on huolehdittava Valtioneuvoston jätevesiasetuksen ja kunnan jätehuoltomääräysten mukaisista lietesäiliöiden tyhjennyksistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKemiönsaaren kunta
tiedKemiönsaaren kunta/ ympäristönsuojeluviranomainen
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy