Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta404.02.20164

2560-2013 (231, 010)

Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräysten muuttaminen

Tiivistelmä:

Ehdotuksen mukaisesti Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräyksiin tehtäisiin muutokset koskien kaatopaikkajätteen keräämistä sekä jätteiden aluekeräysalueella olevan kiinteistön liittämistä.

Lsjhlk § 4

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 27.1.2016:

Jätehuoltoviranomainen hyväksyy toimialueensa jätehuoltomääräykset

Jätelain mukaan kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa tai sen osaa koskevia jätehuoltomääräyksiä. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta hyväksyy toimialueensa jätehuoltomääräykset.

Tällä hetkellä jätehuoltolautakunnan toimialueella ovat edelleen voimassa kahdet eri jätehuoltomääräykset: Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset (Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko ja Turku) sekä Salon seudun jätehuoltomääräykset (Kemiönsaari, Paimio, Salo ja Sauvo). Tavoitteena on päättää koko toimialueen yhtenäisistä määräyksistä vuoden 2016 aikana siten, että uudet määräykset saataisiin voimaan vuoden 2017 alusta lähtien.

Ehdotuksen mukainen muutos ei liity alueellisesti yhtenäisistä määräyksistä päättämiseen vaan kyse on nykyisten Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräysten vähäisistä muutoksista.

Turun Seudun jätehuoltomääräysten muuttamistarpeet

Kaatopaikkajätteen kiinteistöittäisen keräämisen lopettaminen

Nykyisten Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräysten mukaisesti kaatopaikkajätteen kiinteistöittäinen kerääminen asuinkiinteistöiltä lopetettiin 30.11.2015. Erilliskeräys lopetettiin koska kaatopaikkajätteen lajittelu toimi huonosti ja kaatopaikkajätteen astioihin sijoitettiin paljon sekä energiahyödyntämiseen soveltuvaa polttokelpoista jätettä että muuta jätettä, joka olisi muodostunut ongelmaksi erityisesti 1.1.2016 jälkeen orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon tullessa voimaan.

Määräyksen antamisen jälkeen on havaittu, että myös kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvien julkisten toimijoiden kaatopaikkajätteet voivat aiheuttaa ongelmia orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon astuessa voimaan. Mikäli keräystä jatkettaisiin, jouduttaisiin kyseiset jätteet joka tapauksessa toimittamaan jatkossa muuhun käsittelyyn eikä niitä voitaisi enää sijoittaa suoraan kaatopaikalle.

Ehdotuksen mukainen kaatopaikkajätteen erilliskeräyksen lopettaminen koskisi lähinnä julkisen toiminnan kohteita kuten kuntien teknisen toiminnan ja terveydenhuollon kohteita. Jatkossa kyseiset jätteet laitettaisiin niiden lajista ja laadusta riippuen joko kiinteistön polttokelpoisen jätteen jäteastioihin tai toimitettaisiin jätteen tuottajan toimesta Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) vastaanottopaikkoihin.

Aluekeräysalueella olevan kiinteistön liittäminen kiinteistöittäiseen jätteenkeräykseen

Jätteiden aluekeräysjärjestelmään kuuluvien kiinteistöjen liittäminen osaksi kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta on nykyisten määräysten mukaisesti mahdollista tietyin edellytyksin. Liittyminen on edellyttänyt ilmoituksen tekemistä alueella käytössä olevasta jätteiden kuljetusjärjestelmästä riippuen joko jätehuoltoviranomaiselle tai LSJH:lle, jotka ovat ilmoituksen perusteella arvioineet liittymisen edellytysten täyttymistä. Ilmoitusmenettelyn ongelmina ovat olleet epäselvyydet ilmoituksen ja siinä esitettävien tietojen riittävyydessä sekä siinä, milloin ilmoituksen on katsottu tulleen tarkastetuksi ja hyväksytyksi. Lisäksi ongelmana on ollut se, että ilmoituksia on ottanut vastaan ja käsitellyt käytössä olevasta kuljetusjärjestelmästä riippuen joko jätehuoltoviranomainen tai LSJH, jolloin yhtenäisen ja tasapuolisen käsittelyn varmistaminen on hankalaa. 

Ehdotuksen mukaan määräyksiä muutettaisiin siten, että aluekeräysjärjestelmään kuuluvan kiinteistön liittäminen edellyttäisi jätehuoltoviranomaisen myöntämää lupaa. Muutoksen tavoitteena on varmistaa, että viranomainen voi etukäteen tarkastaa liittämisen edellytykset tapauskohtaisesti koko lautakunnan toimialueella yhtenäisin perustein ja yhtenäisessä menettelyssä ja asiassa tehtäisiin valituskelpoinen päätös.

Muutosten suhde Salon seudun jätehuoltomääräyksiin

Ehdotuksen mukaisten muutosten jälkeen lautakunnan toimialueella olisi kyseisten asioiden osalta käytössä yhtenäiset määräykset. Salon seudun kuntien alueilla ei kaatopaikkajätteen kiinteistöittäistä keräystä ole järjestetty ja aluekeräysjärjestelmässä olevan kiinteistön liittyminen kiinteistöittäiseen kuljetukseen edellyttää viranomaisen lupaa.

Asian käsittely

Esityksen mukaisten jätehuoltomääräysten muutosten on katsottu olevan merkitykseltään niin vähäisiä, että aisan käsittelyn yhteydessä ei ole katsottu tarpeelliseksi järjestää hallintolain 41 §:n mukaista vaikutusmahdollisuuksien varaamista ennen päätöksen tekemistä.

Ennen asian ratkaisemista jätehuoltolautakunta on varannut lautakunnan muodostamista koskevan sopimuksen mukaisesti toimialueensa kunnille ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle mahdollisuuden esittää lausuntonsa asiassa. Annetut lausunnot on esitetty oheismateriaalissa.

Liite 1Ehdotus muutetuiksi jätehuoltomääräyksiksi

Liite 2Ehdotus muutetuksi jätehuoltomääräysten perustelumuistoksi

Oheismateriaali 1Kemiönsaaren kunnan lausunto

Oheismateriaali 2Pöytyän kunnan lausunto

Oheismateriaali 3Liedon kunnan lausunto

Oheismateriaali 4Kaarinan kaupungin lausunto

Oheismateriaali 5Maskun kunnan lausunto

Oheismateriaali 6Nousiaisten kunnan lausunto

Oheismateriaali 7Marttilan kunnan lausunto

Oheismateriaali 8Ruskon kunnan lausunto

Oheismateriaali 9Turun kaupungin lausunto

Oheismateriaali 10Paraisten kaupungin lausunto

Oheismateriaali 11Naantalin kaupungin lausunto

Oheismateriaali 12LSJH Oy:n lausunto

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset jätehuoltomääräykset ja liitteen 2 mukaisen perustelumuistion ja määrätä, että määräykset tulevat voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta 1.3.2016.

Lisäksi lautakunta päättää, että määräyksistä ja perustelumuistosta tehdään ruotsinkieliset käännökset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedKemiönsaaren kunta
tiedLiedon kunta
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedMarttilan kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedPaimion kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSalon kaupunki
tiedSauvon kunta
tiedKaupunginhallitus
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Lsjhlk § 4
Liite 1:Ehdotus muutetuiksi jätehuoltomääräyksiksi
Liite 2:Ehdotus muutetuksi jätehuoltomääräysten perustelumuistoksi