Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta604.02.20166

6603-2015 (231)

Pakkausjätteiden alueellisen keräyksen muutokset jätehuoltolautakunnan toimialueella

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunnan aiemman päätöksen mukaisesti kunta täydentää Rinki Oy:n alueella järjestämää pakkausjätteiden alueellista keräystä. Ehdotuksen mukaisesti lautakunta merkitsee tiedokseen alueellisen keräysjärjestelmän muutokset Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n selvityksen perusteella.

Lsjhlk § 6

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 27.1.2016:

Lautakunnan päätös pakkausjätteiden alueellisesta keräyksestä

Jätehuoltolautakunta päätti 10.9.2015 (§ 7), että kunta täydentää pakkausten tuottajien järjestämää käytöstä poistettujen pakkausten alueellista vastaanottoa ylläpitämällä omaa kierrätyspisteverkostoaan. Lisäksi lautakunta pyysi Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:tä (LSJH) toimittamaan lautakunnalle tiedoksi tiedot valmiista kierrätyspisteverkostosta.

Alueelliset kierrätyspisteet muutosten jälkeen

Täydentävän pakkausjätekeräyksen järjestäminen on osa kunnan jätehuollon operatiivista toimintaa, jonka kunnat ovat antaneet LSJH:n tehtäväksi. Yhtiön tehtävänä on määritellä täydentävän kierrätyspisteverkoston laajuus ja kierrätyspisteiden sijoituspaikat sekä huolehtia jätteiden keräyksen ja kuljetuksen käytännön järjestämisestä.

LSJH on sopinut Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n kanssa yhteistyöstä pakkausjätteiden alueellisen keräyksen järjestämisessä lautakunnan toimialueella. Rinki Oy on ilmoittanut, että se järjestää pakkausten tuottajien lukuun toimialueelle pakkausjätteiden keräystä varten noin 160 alueellista ekopistettä. Näistä n. 120 vuokrataan LSJH:lta ja 40 on uusia. LSJH tulee antamansa selvityksen perusteella täydentämään Rinki Oy:n verkostoa ylläpitämillään noin 110 kierrätyspisteellä. Ennen muutosten toteuttamista on LSJH:n toimialueella ollut yhteensä noin 520 kierrätyspistettä. Verkostoihin tulee todennäköisesti vielä muutoksia, sillä sekä LSJH että Rinki Oy käyvät vielä neuvotteluja kuntien kanssa joidenkin pisteiden sijoituspaikoista. Oheismateriaalina on LSJH:n toimittama taulukkomuotoinen selvitys muutoksista kunnittain.

LSJH:n täydentävän kierrätyspisteverkoston suunnittelussa on pohjatietoina käytetty Rinki Oy:n ylläpitämän verkoston laajuutta ja kierrätyspisteiden sijaintia, täydentävän kiinteistökohtaisen keräyksen laajuutta sekä alueen pientalokiinteistöjen määrää ja maantieteellistä sijaintia. Täydentävän keräyksen tarkoituksena on palvella ensisijaisesti sellaisia pientalo- ja haja-asutusalueiden asuinkiinteistöjä, joilla Rinki Oy:n keräysjärjestelmien käyttö on lähinnä pitkien välimatkojen vuoksi vaikeaa.

Rinki Oy:n kaikissa ekopisteissä kerätään metalli-, lasi-, ja kartonkipakkauksia sekä noin 50 pisteessä myös muovipakkauksia. LSJH:n ylläpitämissä kierrätyspisteissä kerätään metalli-, ja lasipakkauksia sekä keräyspaperia Paperinkeräys Oy:n kanssa tehdyn sopimuksen nojalla. Kaikkien pisteiden siivous- ja huoltotyön hoitaa LSJH.

Muutosten aikataulu

Rinki Oy:ltä saatujen tietojen mukaan sen uusien ekopisteiden käyttöönotto viivästyy tavoitteen mukaisesta aikataulusta. LSJH:lta vuokrattavat pisteet ovat kuitenkin asukkaiden käytössä heti 1.1.2016. LSJH:n kierrätyspisteiden ilme uusitaan ensi keväästä alkaen, ja ne poikkeavat Rinki Oy:n pisteiden ulkonäöstä. Lakkautettavista kierrätyspisteistä poistetaan pinta-astiat tammi-maaliskuun aikana.  Myös syväsäiliöillä varustetut poistettavat pisteet suljetaan tammi-maaliskuun aikana. Sulkemisaikataulu sovitetaan Rinki Oy:n ekopisteverkoston perustamisaikatauluun. Pisteiden käytöstä poistamisesta ilmoitetaan etukäteen. Syväsäiliöt poistetaan siirtymäajan jälkeen syksyllä, kun uuden keräyspisteverkoston toimivuudesta on saatu enemmän tietoa.

LSJH on kilpailuttanut täydentävän hyötyjätekeräyksen kuljetukset. Kuljetusurakka on suunniteltu alkavaksi 1.4.2016, joten kierrätyspisteverkoston uudistus tulee olla valmiina maaliskuun loppuun mennessä. Poistettaviin pisteisiin tullaan asettamaan hyvissä ajoin ilmoitukset niiden lakkauttamisesta. LSJH tiedottaa hyötyjätteiden aluekeräysjärjestelmän muutoksista erikseen alueen kuntia.

Oheismateriaali 1Muutokset alueellisessa hyötyjätteiden keräyspisteverkostossa kunnittain

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedKemiönsaaren kunta
tiedLiedon kunta
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedMarttilan kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedPaimion kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSalon kaupunki
tiedSauvon kunta
tiedKaupunginhallitus