Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta804.02.20168

975-2016 (231)

Turun hallinto-oikeuden päätöksiä

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on tehnyt päätöksiä jätehuoltoviranomaisen päätöksiä koskevissa valitus-asioista. Ehdotuksen mukaan päätökset merkitään tiedoksi

Lsjhlk § 8

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 27.1.2016:

Päätökset jätemaksuasioita koskevissa valitusasioissa

1. Ympäristönsuojelujohtaja oli hylännyt vapaa-ajankiinteistön jätemaksua vuodelta 2015 koskeneen muistutuksen, jossa oli vaadittu jätemaksun perimättä jättämistä. Päätöksestä tehdyssä valituksessa on vaadittu ympäristönsuojelujohtajan päätöksen muuttamista siten, että valittaja voisi järjestää jätteiden aluekeräysalueella olevan vapaa-ajankiinteistön jätehuollon yhteisesti kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen alueella olevan vakituisen asuinkiinteistön kanssa. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, koska jätteiden aluekeräysalueella olevan kiinteistön omistaja on velvollinen maksamaan aluekeräysjärjestelmän ylläpitoon perustuvan jätemaksun.

2. Ympäristönsuojelujohtaja oli jättänyt jätemaksusta tehdyn valituksen tutkimatta, koska muistutusta ei toimitettu viranomaiselle määräajassa. Hallinto-oikeudelle tehdyssä valituksessa on vaadittu jätemaksun poistamista koska kyseessä oleva vapaa-ajanrakennus on asumaton. Hallinto-oikeus on tutkinut asian ns. perustevalitusasiana ja kumonnut ympäristönsuojelujohtajan päätöksen ja määrännyt palauttamaan valittajalle vuodelta 2015 maksetun jätemaksun. Perusteluiden mukaan maksu on kohtuuton koska kyseinen rakennus on asumaton ja valittajana olevan kuolinpesän kahdella osakkaalla on sen kanssa samassa saaressa (samalla kiinteistöllä) kaksi muuta vapaa-ajanrakennusta, joista maksetaan jätemaksut.

3. Salon kaupungin jätehuoltoasiamies oli hylännyt muistutuksen, jossa oli vaadittu lietekaivon tyhjennystä koskevan maksun (ns. hukkanoutomaksu) poistamista. Valituksessa on vaadittu edelleen maksun poistamista. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen koska kunnalla on ollut oikeus ns. hukkanoutomaksun määräämiseen tilanteessa, jossa lietesäiliötä ei ole päästy tyhjentämään tyhjennysauton tiellä olleiden puiden oksien vuoksi.

4. Salon kaupungin jätehuoltoasiamies oli hylännyt vaatimuksen, jonka mukaan kiinteistölle määrätyt jätemaksut on poistettava ja palautettava koska kiinteistö on huonokuntoinen eikä sitä käytetä. Asiasta hallinto-oikeudelle tehdyssä valituksessa on edelleen vaadittu maksujen poistamista. Hallinto-oikeus on käsitellyt asian ns. perustevalituksena ja hylännyt valituksen sillä perusteella, että velvollisuus jätemaksun maksamiseen syntyy, kun kiinteistö on ollut käytettävissä asumiseen.

5. Salon kaupungin jätehuoltoasiamies oli hylännyt vaatimuksen, jonka mukaan kiinteistölle määrätty jätemaksu (ns. jäteasemamaksu) on poistettava. Hallinto-oikeudelle tehdyssä valituksessa on edelleen vaadittu maksun poistamista ja palauttamista. Valituksen mukaan maksu on määrätty, koska kaupunki ei ole halunnut huolehtia jätteenkuljetusten toimivuudesta ja kattavuudesta, minkä vuoksi valittajat eivät ole voineet liittyä jätehuoltoon. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen sillä perusteella, että jätteidenkuljetuksesta vastaava kuljetusyrittäjä on ilmoittanut jäteastian tyhjentämisen valittajan kiinteistöllä liian riskialttiiksi ja vaikeaksi alueen maaston vuoksi eikä valittaja ole suostunut myöskään kaupungin tarjoamaa vaihtoehtoista jätteiden keräyspaikkaa. Koska valittajalle ei ole sopimusta jätteiden kuljettamisesta on hänet voitu liittää taksan mukaisesti jäteaseman käyttäjäksi, jolta on voitu periä taksan mukainen jäteasemamaksu.

6. Valittaja on suoraan hallinto-oikeudelle toimittamassaan valituksessa vaatinut, että hallinto-oikeus puuttuu jätehuoltolautakunnan toimintaan jätemaksujen kiinteistöselvitysten osalta ja että lautakunta ja Paraisten kaupunki on määrättävä saattamaan kiinteistörekisterin tiedot ajan tasalle. Valituksen mukaan osa kiinteistöjen omistajista vapautuu jätemaksujen maksamisesta sen vuoksi, että viranomaiset ovat kyvyttömiä ja/tai haluttomia ryhtymään toimenpiteisiin rekisteritietojen puutteista johtuvan yhdenvertaisuutta loukkaavan toiminnan korjaamiseksi. Hallinto-oikeus on päättänyt, että se ei tutki asiassa esitettyjä vaatimuksia, koska kyse ei ole sen toimivaltaan kuuluvasta asiasta. Hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, että viranomaisten toimintaan tyytymätön voi halutessaan tehdä kantelun viranomaisen toiminnasta asiaa valvovalle viranomaiselle.

Päätös Kemiönsaaren, Paimion, Salon ja Sauvon alueiden jätehuoltomääräyksistä tehdystä valituksesta

7. Valittajat olivat valittaneet Salon jätehuoltolautakunnan päätöksestä, jolla oli hyväksytty Kemiönsaaren, Paimion, Salon ja Sauvon alueen jätehuoltomääräykset. Valituksessa vaadittiin päätöksen kumoamista sekä toissijaisesti sen kumoamista ja palauttamista uudelleen käsiteltäväksi. Lisäksi oli vaadittu päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä ja muutoksenhakijoiden oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Valituksen mukaan:

Hallinto-oikeus on tehnyt asiassa päätöksen, jossa se on jättänyt tutkimatta valittajien vastaselityksessään esittämiä valitusperusteita sekä hylännyt valituksen ja vaatimuksen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Perusteluissaan hallinto-oikeus on katsonut, että lautakunnan hyväksymät jätehuoltomääräykset ovat jätelain edellyttämällä tavalla paikallisista olosuhteista johtuvia ja lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia ja koskevat jätehuollon operatiivista järjestämistä. Määräyksillä ei hallinto-oikeuden mukaan ole lain vastaisesti siirretty julkisen vallan käyttöä yksityiselle jäteyhtiölle eivätkä ne muutoinkaan ole valituksessa esitetyllä tavalla lainvastaiset.

Hallinto-oikeuden päätökset ovat oheismateriaalina.

Oheismateriaali 1THO:n päätös jätemaksusta tehdystä valituksesta 18.1.2016 nro. 16/0017/1

Oheismateriaali 2THO:n päätös jätemaksusta tehdystä perustevalituksesta 18.1.2016 nro. 16/0019/1

Oheismateriaali 3THO:n päätös jätemaksusta tehdystä valituksesta 18.1.2016 nro.16/0018/1

Oheismateriaali 4THO:n päätös jätemaksusta tehdystä valituksesta 8.12.2015 nro. 15/0306/1

Oheismateriaali 5THO:n päätös jätemaksusta tehdystä valituksesta 8.12.2015 nro. 15/0305/1

Oheismateriaali 6THO:n päätös jäteasiassa tehdystä valituksesta 22.12.2015 nro. 15/0336/1

Oheismateriaali 7THO:n päätös jätehuoltomääräyksistä tehdystä valituksesta 10.12.2015 nro. 15/0314/1

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätökset tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.