Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2219.11.20155

11355-2015 (746)

Sako- ja umpikaivolietteiden keräys ja kuljetus Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan toimialueella

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunnan tulisi valmistella ja päättää asumisessa ja julkisissa toiminnoissa syntyville, viemäriverkon ulkopuolisille lietteille julkisoikeudellinen jätetaksa. Lisäksi lautakunnan tulee ylläpitää jätteen kuljetusrekisteriä lietteen kuljetuksista kiinteistöiltä käsittelyyn. Tällä hetkellä kunnallinen taksa lietteiden kuljetuksesta ja käsittelystä on voimassa ainoastaan Kemiönsaaressa, jossa kunta on järjestänyt lietteiden keräyksen ja kuljetuksen keskitetysti. Muualla toimialueella lietteenkäsittelymaksut ovat vastaanottajan hinnaston mukaisia.

Lsjhlk § 22

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 11.11.2015:

Asumisessa sekä julkisessa hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvät viemäriverkoston ulkopuolisten alueiden sako- ja umpikaivolietteet ovat jätelain mukaan kunnan järjestämisvastuulle kuuluvaa yhdyskuntajätettä. Kuntien tekemän osakassopimuksen mukaisesti Lounais-Suomen Jätehuolto Oy hoitaa kuntien puolesta kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon käytännön toteuttamisen. Lietehuolto sisältyy näin ollen osakassopimukseen.

Sako- ja umpikaivolietteiden keräys ja kuljetus Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimialueella on jätetty kiinteistön haltijan järjestämäksi Kemiönsaaren kuntaa lukuun ottamatta. Kiinteistön haltijat tilaavat lietteiden noudon valitsemaltaan kuljetusyrittäjältä. Kiinteistönhaltijan vastuulla on varmistaa, että kuljettaja on ELY keskukseen rekisteröitynyt ammattimainen jätteenkuljettaja. Kuljettajan on noudatettava jätehuoltomääräyksiä ja toimitettava liete kunnan osoittamaan vastaanottopaikkaan. Käytännössä vastaanottopaikkoina ovat toimineet kunnalliset jätevedenpuhdistamot tai näiden osoittamat paikat. Vastaanottopaikat veloittavat lietettä tuovia kuljetusyrityksiä oman hinnastonsa mukaisesti. Kuljetusyritykset laskuttavat asiakkaitaan syntyneiden kustannusten perusteella.

Vastuu lietteen vastaanoton järjestämisestä tulee siirtyä jätevedenpuhdistamoilta Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle jätelain 32 §:n ja yhtiön osakassopimuksen nojalla.  Käytännössä lietteen vastaanottopaikkoihin ei ole tulossa pikaisella aikataululla muutoksia, vaan lietteet on kuljettava edelleen kuntien jätevedenpuhdistamoiden vastaanottopisteisiin. Puhdistamoiden ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tulee keskenään sopia lietteen vastaanoton järjestämisestä.

Koska asumisen ja julkisen hallinto- ja palvelutoiminnan sako- ja umpikaivoliete on kunnan vastuulle kuuluvaa jätettä, on sen kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvat kustannukset katettava kunnallisessa jätetaksassa määriteltyjen maksujen avulla. Jätetaksasta ja sen sisältämistä jätemaksuista päättää jätehuoltolautakunta. Jätehuoltolautakunnan on ryhdyttävä valmistelemaan jätetaksaa lietteen vastaanotolle koko toimialueelleen. Taksaluonnoksesta on kuultava jäsenkuntia sekä varattava myös kuntalaisille, yrityksille ja muille tahoille vaikutusmahdollisuus. Valmistelun vaatima aika huomioiden taksa voisi astua voimaan aikaisintaan ensi vuoden puolella kevään aikana.

Jätehuoltolautakunnan on pidettävä yllä jäterekisteriä lietteenkuljetuksista kiinteistöiltä vastaanottopaikkoihin. Salon seudulla on käytössä sähköinen siirtoasiakirja, jonka avulla lietteenkuljetustietoja kerätään kiinteistön haltijan järjestämän lietteenkuljetuksen alueelta. Sama menettely on suunnitteilla ottaa käyttöön kaikkialla kiinteistönhaltijan järjestämän lietteenkuljetuksen alueella Lounais-Suomessa vuoden vaihteen jälkeen. Kuljetusyrittäjiä tiedotetaan ja koulutetaan ennen muutosta.

Kemiönsaaren kunnassa lietteiden keräys ja kuljetus on toiminut kunnan järjestämänä 1.1.2013 alkaen. Kemiönsaarta koskeva lietetaksa tuli voimaan kuljetusten alkaessa ja sitä on päivitetty tämän jälkeen vuosittain tarpeen mukaisesti. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy järjestää Kemiönsaaressa lietekuljetuksia koskevan asiakaspalvelun, tyhjennysten organisoinnin ja laskutuksen kotitalouksilta ja muilta tyhjennyskohteilta. Tyhjennyksiä suorittaa kaksi paikallista kuljetusyritystä. Lietteiden kuljetusten ajantasaiset tiedot saadaan jäterekisteriin kuljetukset järjestävältä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä.

Jätehuoltomääräykset sisältävät mahdollisuuden omatoimiseen lietteen käsittelyyn ja lietteen lannoituskäyttöön.  Lietteen vastaanoton siirtyminen Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n hallintaan tai lietetaksan voimaantulo ei vaikuta lietteen omatoimisen hyödyntämisen mahdollisuuksiin.

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä tiedoksi valmistelun vaiheen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.