Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1110.09.201511

6759-2015 (231)

Rymättylän VPK ry:n hakemus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätehuoltopalvelun järjestämiseksi

Tiivistelmä:

Päätösehdotuksen mukaisesti kunnan on järjestettävä Rymättylän VPK ry:n jätteenkeräys ja kuljetus yksityisen palvelutarjonnan puutteen vuoksi.

Lsjhlk § 11

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 3.9.2015:

Rymättylän VPK r.y. (myöhemmin VPK) on pyytänyt Turun Seudun Jätehuolto Oy:ltä palvelua yhdistyksen Rymättylässä, osoitteessa Maskulaistentie 2 sijaitsevan VPK-talon jätteenkuljetuksen järjestämiseksi. TSJ:n tietojen mukaan alueella on saatavissa markkinaehtoisia jätteenkuljetuspalveluita, joten sopimusta jätehuollon järjestämiseksi jätelain 33 §:n mukaisella kunnan toissijaisella vastuulla ei ole uusittu. Aiemmin kiinteistön jätteenkeräys ja -kuljetus on järjestetty kunnan toissijaisella vastuulla siten, että kiinteistöllä on ollut käytössä polttokelpoiselle jätteelle kaksi 660 litran jäteastiaa, joita on tyhjennetty kesäaikana tarpeen mukaan ja pääsääntöisesti 1-2 viikon välein.

VPK:n jätehuoltoviranomaiselle toimittamassa hakemuksessa on vaadittu, että VPK-talon jäteastioiden tyhjennys ja jätteenkuljetus hoidetaan jatkossakin kunnan järjestämänä. Perusteluina hakemukselleen VPK on esittänyt, että sen ainoa markkinoilta saama palvelutarjous edellyttäisi kohtuuttomia ja asianmukaisen jätehuollon järjestämisen kannalta riskialttiita muutoksia jätehuollon järjestämisessä. Tarjouksen mukaan VPK:n olisi vuokrattava käyttöönsä 5m3:n etukuormaussäiliö, joka voidaan kiinteistöllä sijoittaa vain VPK-talon pääsisäänkäynnin edessä olevalle etupihalle, missä järjestetään kesäisin erilaisia juhlatilaisuuksia kuten häitä ja syntymäpäiväjuhlia.  Jäteastian pelätään aiheuttavan ulkotilaisuuksien järjestämisen kannalta epämiellyttäviä hajuhaittoja. Hajuhaittojen riskiä lisää se, että kesäajan juhlatilaisuuksissa syntyviä elintarvikejäämiä sisältäviä jätteitä voidaan joutua varastoimaan pitkiä aikoja, kun syntyvään jätemäärään nähden liian suurta astiaa ei saada tyhjennettyä riittävän usein. Saamansa tarjouksen mukaan VPK joutuisi lisäksi vuokraamaan käyttämänsä jäteastian ympärivuotisesti vaikka jätehuoltotarve kiinteistölle on vain 2-3 kuukautta kesäaikana. VPK:n hakemus täydennyksineen on oheismateriaalina.

Asiaa koskeva lainsäädäntö 

Jätelain 33 §:n mukaisesti kunnan on järjestettävä muun kuin 32 §:ssä tarkoitetun jätteen jätehuolto, jos jätteen haltija tätä muun palvelutarjonnan puutteen vuoksi pyytää ja jäte laadultaan ja määrältään soveltuu kuljetettavaksi tai käsiteltäväksi kunnan jätehuoltojärjestelmässä.

Ympäristönsuojelun kannanotto 

Jätelain 33§:ssä säädetyn kunnan toissijaisen jätehuoltovastuun tarkoituksena on turvata muun kuin lain 32 §:ssä tarkoitetun jätteen jätehuolto silloin, kun yksityistä jätehuoltopalvelua ei tietyllä alueella ole kohtuullisesti saatavilla.

Hakemuksen perusteella yksityinen jätehuollon palvelutarjonta on ollut tavanomaisiin palvelutarpeisiin nähden puutteellista eikä VPK-talon jätehuoltoa ole sen avulla saatu kohtuullisesti järjestettyä. VPK-talolla syntyvän kohtuullisen pienen jätemäärän kerääminen suureen 5 m3:n jätesäiliöön johtaisi todennäköisesti joko jätemäärään nähden tarpeettoman usein tapahtuviin astiatyhjennyksiin tai vaihtoehtoisesti liian pitkästä tyhjennysvälistä aiheutuviin haju- ja hygieniahaittoihin. Haju- ja hygieniahaittojen riskiä lisää se, että kiinteistöä vuokrataan juhlatilaisuuksiin, joissa syntyy elintarvikejäämiä sisältäviä jätteitä.

Kiinteistön jätehuolto on aiemmin järjestetty kunnan toissijaisella vastuulla, jolloin käytössä olleet kaksi polttokelpoiselle jätteelle tarkoitettua 660 litran suuruista jäteastiaa on saatu sijoitettua kiinteistöllä edullisemmin ja jäteastiat on saatu tyhjennettyä kesäaikana lyhyilläkin tyhjennysväleillä kulloisenkin tarpeen mukaan, jolloin jätteiden varastointiaika on jäänyt lyhyeksi eikä hajuhaittoja ole syntynyt.

Oheismateriaali 1Rymättylän VPK ry:n hakemus

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää, että kunnan on järjestettävä Rymättylän VPK ry:n jätteenkeräys ja -kuljetus kunnan toissijaisella vastuulla jätelain 33 §:n edellyttämällä tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoRymättylän Vapaaehtoinen palokunta