Liikuntalautakunnan avustusperiaatteet

 

Sisältö

1 Harrastekortti: taloudellinen tuki 7–19-vuotiaille turkulaisille   2

1.1   Harrastekorttiavustamisen harrastustoimijoiden periaatteet   2

1.2 Harrastekorttiavustamisen harrastekortin saajan periaatteet   4

2 Avustukset liikunta- ja urheiluseuroille sekä liikuntaa järjestäville yhdistyksille   5

2.1 Yleistä   5

2.2 Avustukset olosuhteisiin   8

2.2.1 Avustus liikuntaolosuhteiden käyttöön   8

2.3 Avustukset toimintaan   10

2.3.1 Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus   10

2.3.2 Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus   12

2.3.3 Vammaisavustaja-avustus   14

2.4 Avustukset osaamiseen   15

2.4.1 Avustus valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen   15

2.4.2 Nuoren urheilijan stipendi   16

 

 

 


1 Harrastekortti: taloudellinen tuki 7–19-vuotiaille turkulaisille

Turun kaupunki ottaa 1.1.2025 alkaen uutena avustusmuotona käyttöön 7–19-vuotiaille turkulaisille suunnatun harrastekortin (Boostii-etu), jolla kaupunki on sitoutunut tukemaan turkulaisia lapsia ja nuoria liikuntaharrastamisen kustannuksissa (kv 12.12.2022 § 249). Harrastekortin sisältämä taloudellinen tuki kohdistuu edunsaajan harrastusvalinnan perusteella liikuntaharrastamisen kustannuksiin ikäryhmään, sukupuoleen, asuinalueeseen ja liikuntalajiin katsomatta. Tuki on sidottu seuran tai yhdistyksen asettaman liikuntaharrastemaksun tukemiseen. Liikuntaharrastemaksu pohjautuu seuran tai yhdistyksen järjestämästä toiminnasta aiheutuviin kuluihin.

Harrastekorttia voi käyttää ohjatun liikunnan harrastamisen kuluihin niissä turkulaisissa liikunta- ja urheiluseuroissa sekä liikuntaa järjestävissä yhdistyksissä, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan harrastekorttiavustamisen harrastustoimijoiden periaatteita.

.1Harrastekorttiavustamisen harrastustoimijoiden periaatteet

Avustusmuodon tavoite

Harrastekortti eli Boostii-etu on avustusmuoto, jonka tavoitteena on vähentää lasten ja nuorten liikkumattomuutta sekä edistää harrastustoiminnan jatkuvuutta. Lisäksi avustusmuodon tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia ohjatun liikuntaharrastustoiminnan avulla, edistää tasavertaisuutta eri ikäryhmien, sukupuolien, asuinalueiden ja liikuntalajien harrastusmahdollisuuksien näkökulmasta, sekä hillitä harrastamisen kustannusten nousua.

Kohderyhmä

Harrastekortin harrastustoimijoiksi voivat hakeutua kaikki turkulaiset liikuntaa järjestävät seurat ja yhdistykset, jotka ovat liikuntalautakunnan avustamisen piirissä. Näiden seurojen ja yhdistysten sopivuus harrastekortin harrastustoimijoiksi arvioidaan liikuntapalveluissa.

Mikäli turkulainen seura tai yhdistys ei ole harrastustoimijaksi hakeutuessaan liikuntalautakunnan avustusten piirissä, seuran tai yhdistyksen sopivuus harrastekortin harrastustoimijoiksi arvioidaan liikuntapalveluissa tapauskohtaisesti.

Liikuntapalvelut arvioi noudattaako harrastekortin harrastustoimijaksi hakeutunut seura tai yhdistys harrastekorttiavustamisen harrastustoimijoiden periaatteita ja periaatteiden perusteella hyväksyy tai hylkää hakijan. Liikuntapalvelujohtaja tekee viranhaltijapäätöksen jokaisesta harrastekorttiavustamiseen hakeutuneesta harrastustoimijasta.

Harrastustoimijoiden periaatteet

Turkulainen liikuntaa järjestävä seura tai yhdistys, joka järjestää liikuntatoimintaa 7–19-vuotiaille, voi hakeutua harrastekorttiavustamisen harrastustoimijaksi.

Avustuskausi on aina kalenterivuosi, jolle liikuntalautakunnan avustusten määrärahat on hyväksytty.

Ensimmäistä kertaa hakeutuessaan harrastustoimijan tulee ilmoittaa harrastekortin periaatteisiin soveltuvat liikuntaryhmät tarvittavine lisätietoineen.

Jatkaessaan harrastustoimijana, seuran järjestämän toiminnan sopivuus harrastekorttiavustamiseen tarkastetaan jokaisen avustuskauden alussa. Tarkastettavana on liikuntalautakunnan asettamiin periaatteisiin sitoutuminen ja niiden täyttäminen, vuosittaiset harrastekorttiavustamisen liikuntaryhmät ja harrastustoimijan yhteystiedot.

 

Harrastustoimijan toiminnan tulee olla säännöllistä liikuntaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kolmen (3) kuukauden ajan.

oSäännölliseen liikuntatoimintaan huomioidaan ne ajanjaksot, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat käytössä ja niitä on mahdollista käyttää toimintaan.

oSuoratoistona toteutettua, sähköpostitse tai muilla viestintävälineillä etäohjattua tai -valmennettua liikuntatoimintaa ei sisälly harrastekortin piiriin.

oLiikuntatoiminnaksi lasketaan valmennus- ja ohjaajaosaamisen kehittämisen mallin tasovaatimuksen täyttävä urheilu sekä harraste- ja kuntoliikunta.

 

7–19-vuotiaiden tulee pystyä osallistumaan harrastustoimijan järjestämään liikuntatoimintaan, jotta kohderyhmä voi käyttää harrastekortin kyseiseen toimintaan.

oHarrastaja ilmoittaa harrastusryhmänsä ja suunnattavan harrastekortin arvon harrastekortin sähköisen järjestelmän kautta.

 

Harrastustoimijan tulee sitoutua kouluttamaan harrastekorttiavustamisen periaatteiden mukaisen toiminnan ohjaajat ja valmentajat Turun kaupungin valmennus- ja ohjaajaosaamisen kehittämisen mallin mukaisesti.

oKoulutussuoritukset tarkistetaan seura- tai yhdistyskohtaisesti.

oEnsivaiheessa, 1.1.2025, käyttöön otetaan mallin minimitaso, minkä tulee olla suoritettuna jokaiselta seuran tai yhdistyksen harrastekorttiperiaatteiden mukaisen toiminnan ohjaajalta ja valmentajalta.

 

Minimitason osaamisen sisällöt:

oTuntee YK-lapsen oikeuksien sisällöt ohjauksessa.

oYmmärtää osallisuuden käsitteen, merkityksellisyyden kokemuksen ja turvallisen toimintaympäristön tärkeyden ohjauksessaan.

oTunnistaa lapsen ja nuoren terveen kasvun tukemiseen tiettyjä periaatteita.

oTietää ohjaajan/valmentajan oikeudet, velvollisuudet ja vastuut ja osaa noudattaa niitä.

oOsaa innostamisen, ilon ja motivoinnin osana ohjausta.

oOsaa lapsen ja nuoren ohjaamisessa tarvittavat vuorovaikutustaidot ja ymmärtää tunnetaitojen merkityksen.

oOsaa toimia ryhmän ohjaajana.

oTunnistaa kiusaamisen, syrjinnän, häirinnän ja epäasiallisen kohtelun ja puuttuu siihen.

 

Harrastustoimijan tulee sitoutua:

onoudattamaan liikuntalautakunnan avustusperiaatteiden yleisiä säädöksi, jotka liittyvät esimerkiksi tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisemiseen sekä Olympiakomitean eettisiin ohjeisiin sitoutumiseen.

ojärjestämään toimintaa, mikä perustuu Olympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan laatutekijöihin ja esimerkiksi YK:n lastenoikeuksiin harrastamisessa.

otarkistamaan jokaisen valmentajan ja ohjaajan rikostaustaotteen lasten kanssa työskentelemisestä.

otarjoamaan vähintään kaksi (2) maksutonta tutustumiskäyntiä uusille harrastajille, ennen heidän sitoutumistansa harrastustoimijan järjestämään toimintaan.

Erityisehdot

Sanktiojärjestelmä

Liikuntalautakunta valvoo harrastekorttiavustamisen periaatteiden noudattamista. Mikäli seura tai yhdistys rikkoo periaatteita tai ilmoittaa tarkoituksellisesti tietojaan virheellisesti, voidaan seura tai yhdistys poistaa harrastekorttiavustamisen harrastustoimijoiden joukosta.

Hakuaika vuodelle 2025

Hakuaika harrastustoimijaksi harrastekortin ensimmäiselle toimintakaudelle 1.1.2025–31.12.2025 avautuu aikaisintaan joulukuussa 2024. Hakuajan avautumisen jälkeen harrastustoimijat voivat hakeutua harrastekortin harrastustoimijoiksi koko kalenterivuoden ajan.

1.2 Harrastekorttiavustamisen harrastekortin saajan periaatteet

Avustusmuodon tavoite

Harrastekortti eli Boostii-etu on avustusmuoto, jonka tavoitteena on vähentää lasten ja nuorten liikkumattomuutta sekä edistää harrastustoiminnan jatkuvuutta. Lisäksi avustusmuodon tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia ohjatun liikuntaharrastustoiminnan avulla, edistää tasavertaisuutta eri ikäryhmien, sukupuolien, asuinalueiden ja liikuntalajien harrastusmahdollisuuksien näkökulmasta, sekä hillitä harrastamisen kustannusten nousua.

Kohderyhmä

Turkulaiset 7–19-vuotiaat lapset ja nuoret, joiden kotikunta on Turku ja joilla on suomalainen henkilötunnus. Harrastekortin saajan alin ja ylin ikä määräytyy hänen syntymävuotensa mukaan seuraavasti:

oKalenterivuoden aikana 7 vuotta täyttävä lapsi kuuluu avustusmuodon alimpaan ikäryhmään.

oKalenterivuoden aikana 19 vuotta täyttävä nuori kuuluu avustusmuodon ylimpään ikäryhmään.

Harrastekortin saajan periaatteet

Kaikki edellä mainittuun kohderyhmään kuuluvat lapset ja nuoret ovat automaattisesti harrastekorttiavustamisen piirissä ilman erillistä hakua.

Avustuskausi on aina kalenterivuosi, jolle liikuntalautakunnan avustusten määrärahat on hyväksytty.

Turkuun muuttava lapsi tai nuori saa harrastekortin käyttöön siitä kuukaudesta lähtien, kun kotikunnaksi vaihtuu Turku. Tuen määrä lasketaan vuodessa jäljellä oleville kuukausille.

Turusta pois muuttavan lapsen tai nuoren käytettyä tukea ei peritä takaisin.

Harrastekortin saajan tulee olla liikuntapalveluihin yhteydessä, mikäli kotikuntatieto ei siirry automaattisesti Digi- ja väestötietovirastolta harrastekortin sähköiseen järjestelmään (esimerkiksi henkilöt, joilla on turvakielto tai Turussa asuvat turvapaikanhakijat).

Tuki käytetään sähköisessä järjestelmässä, jonne kirjaudutaan vahvan tunnistautumisen kautta. Alaikäisen kohdalla tunnistautuminen ja tuen käyttö tapahtuu huoltajan toimesta.

Harrastekortin saaja ilmoittaa harrastusryhmänsä ja suunnattavan harrastekortin arvon harrastekortin sähköisen järjestelmän kautta.

Uudet harrastekortin saajat ovat oikeutettuja kahteen maksuttomaan tutustumiskäyntiin siinä seurassa, jonka toimintaan ovat kiinnostuneita liittymään.

Erityisehdot

Sanktiojärjestelmä

Liikuntalautakunta valvoo edun saajan periaatteiden noudattamista. Mikäli edun saaja rikkoo periaatteita, voidaan edun saaja poistaa harrastekorttiavustamisen piiristä.

Hakuaika vuodelle 2025

Kaikki kohderyhmään kuuluvat lapset ja nuoret ovat automaattisesti harrastekorttiavustamisen piirissä ilman erillistä hakua.

2 Avustukset liikunta- ja urheiluseuroille sekä liikuntaa järjestäville yhdistyksille

Kaupunginhallitus on hyväksynyt 30.9.2024 § 305 avustuksia koskevat yleisohjeet, joita noudatetaan avustusten myöntämisessä. Ohjeiden mukaan Turun kaupungin palvelukokonaisuudet varaavat talousarvioon vuosittain määrärahat käytettäväksi turkulaisen kansalaistoiminnan tukemiseen. Pääsääntöisesti avustusmäärärahoja varataan rekisteröityjen yhdistysten, säätiöiden ja yhteisöjen avustamiseen ja poikkeuksellisesti yksityishenkilöiden avustamiseen taide- tai tiedeapurahan muodossa tai tunnustuspalkintona.

Yleisohjeessa annetaan ohjeet kaupungin avustusten myöntämisperiaatteista ja - edellytyksistä, hakemisesta, käsittelystä ja päätöksenteosta, maksatuksesta sekä valvonnasta.

2.1 Yleistä

Liikuntalautakunnan myöntämät avustukset liikunta- ja urheiluseuroille sekä yhdistyksille koostuvat kolmesta osa-alueesta:

1)Liikuntaolosuhteiden käytön tukeminen

2)Liikunta- ja urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan sekä tutkimus- ja kehittämistyön tukeminen

3)Osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen

 

Pääpainopiste on olosuhteiden ja toiminnan tukemisella. Muut avustusmuodot täydentävät kokonaisuuden liikuntapalvelujen strategian mukaisesti.

 

 

Liikunta- ja

urheiluseurat

Kansanterveys- ja vammaisyhdistykset

Eläkeläis-

yhdistykset

Maahanmuuttaja-

yhdistykset

Muut tahot

Olosuhteet

 

 

 

 

 

Avustus liikuntaolosuhteiden käyttöön

x

x

x

x

 

Perustoiminnan avustaminen

 

 

 

 

 

Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus

x

 

 

 

 

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus

Kansanterveys-, vammais-, eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset: toiminta-avustus

Tutkimus- ja kehittämistyö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

 

 

 

x

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

x

 

Vammaisavustaja-avustus

x

x

x

x

 

Osaaminen

 

 

 

 

 

Avustus valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen

x

x

x

x

 

Nuoren urheilijan stipendi

x

x

 

 

 

 

Liikunta-avustuksia jaetaan pääsääntöisesti sekä liikunta- ja urheiluseuroille että liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteröityneitä yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku (poikkeus: nuoren urheilijan stipendi). Valtaosa avustuksista kohdistuu liikunta- ja urheiluseuroille. Liikunta- ja urheiluseura on yhdistys, jonka säännöissä toiminnan päätarkoitukseksi on määritelty liikunta ja urheilu. Kansanterveys-, vammais-, eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistyksissä liikunta ja urheilu ovat yksi osa yhdistyksen toimintaa. 

Avustuksen hakeminen

Näissä periaatteissa esitellyt avustukset ja niiden hakuajat koskevat yhtä Turun kaupungin talousarviokautta kerrallaan. Avustuksia voi näin ollen hakea ainoastaan ko. vuoden toimintaan.

Avustusta haetaan Turun kaupungin sähköisessä avustusjärjestelmässä. Mikäli seuralla ei ole omaa mahdollisuutta sähköiseen asiointiin, liikuntapalvelukeskuksessa on käytössä asiakaskone ja samalla on mahdollista saada tukea täyttämiseen. Asiakaskoneita on myös mm. pääkirjastossa ja Turku-Pisteessä.

Avustusta voi saada samaan tarkoitukseen vain kertaalleen

Avustusten tarkemmat jakoperusteet ja tarvittavat liitteet on esitelty avustusmuodoittain tulevissa alaluvuissa

Päätöksenteko

Päätökset tekee Turun kaupungin liikuntalautakunta. Päätös ja oikaisuvaatimusohje toimitetaan sähköisesti, jos hakija on avustushakemuksessaan antanut suostumuksena sähköiseen tiedonantoon. Muussa tapauksessa päätös ja ohje toimitetaan kirjallisesti.

Maksatus

Avustus maksetaan avustuksen saajan pankkitilille, kun avustuksen saamisen edellytyksenä olevat liitteet on toimitettu hakemuksen liitteiksi sähköiseen avustusjärjestelmään ja kun avustus on saanut lainvoimaisuuden. Liitteet on toimitettava viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluessa päätöspäivästä tai avustettavan tapahtuman toteutumisesta.

Avustuksen takaisinperintä

Jos hakija rikkoo ohjeistuksia tai ilmoittaa tarkoituksellisesti tietojaan virheellisesti, peritään myönnetty tai jo käyttöönotettu avustus kokonaisuudessaan takaisin.

Lasten ja nuorten (alle 20-v.) liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen ja maksamisen edellytyksenä on seuran/yhdistyksen sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Sitoutumisehto koskee suoraan seuraavia avustusmuotoja: urheiluseurojen ja muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus, vammaisavustaja-avustus, liikuntaolosuhteiden käytön avustus, koulutusavustus ja nuoren urheilijan stipendi. Välillisesti em. ehto liittyy kohdennettuihin erityisavustuksiin.

Liikuntalautakunta voi määrätä avustuksen palautettavaksi, mikäli avustuskaudella yhdistyksessä rikotaan Suomen Olympiakomitean eettisiä ohjeita (Urheiluyhteisön reilun pelin ihanteet ja tavoitteet), Suomen Olympiakomitean antidopingohjelmaa, Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n (Epäasiallinen käytös ja häirintä urheilussa) suositusta tai Opetus- ja kulttuuriministeriön Liikuntalain (360/2015) kohtaa: “Lain tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien moninaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä”.

Liikuntalautakunta sitoutuu ehdottoman puhtaaseen urheiluun. Hakijaseuralla on antidopingtyössä yleinen valvontavelvollisuus ja tiedottamisvelvollisuus. Mikäli turkulaisen liikunta- ja urheiluseuran tai yhdistyksen urheilijat rikkovat voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä (ks. esim. www.suek.fi, Suomen urheilun eettinen keskus / Suomen Antidopingtoimikunta ADT), voi liikuntalautakunta määrätä avustuksen palautettavaksi. Dopingrikkomuksesta sanktio määrätään suhteessa yleisseuran jaoston tai erityisseuran toiminta-avustukseen. Taloudellinen sanktio pidätetään seuraavan vuoden avustuksista tai käynnistetään takaisinperintämenettely. Sanktio päätetään tapauskohtaisesti: seuran vahva sitoutuminen antidopingtyöhön ja tehdyt ennaltaehkäisevät toimet vaikuttavat lieventävästi.

Sanktioasteikko: 

 

Selite ADT:n säännöstöissä

Seuran erityinen

rikkomus

Sanktio

I. Lievä doping-

rikkomus

Erikseen määritellyistä aineista määrättävä seuraamus erityisissä olosuhteissa. Urheilijalle annetaan varoitus.

Ei (huomattavaa) tuottamusta
eikä laiminlyöntiä,

huomattava myötävaikutus

dopingrikkomuksen

selvittämisessä.

Urheilijalle annetaan lyhennetty

toimintakielto.

 

Huomautus tai enintään 25 % toiminta-avustuksesta.

II. Normaali dopingrikkomus

Kiellettyjen aineiden tai menetelmien käyttö. Urheilijalle annetaan kahden vuoden toimintakielto.

 

Enintään 50 % toiminta-avustuksesta.

III. Törkeä doping-
rikkomus

Toistuva dopingrikkomus tai muita raskauttavia seikkoja. Urheilijalle määrätään kovennettu sanktio tai elinikäinen kilpailukielto.

Esim. seuran myötämielinen suhtautuminen kiellettyjen aineiden käyttöön tai seuran sisäinen dopingin käyttöä tukeva ohjelma.

Enintään 100 % toiminta-avustuksesta ja asian huomioiminen vuorojaossa.

 

Kotikunta

Liikuntalautakunta tukee yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku (pl. Nuoren urheilijan stipendi). Yhdistyksen muuttaessa kotikuntarekisteröintinsä toisesta kunnasta Turkuun tai toisella paikkakunnalla vakiintunutta toimintaa toteuttavan yhdistyksen yhdistyessä Turkuun perustetun uuden yhdistyksen kanssa:

Liikuntalautakunta arvioi avustuksia myöntäessään tapauskohtaisesti yhdistyksen vakiintuneen toiminnan tosiasiallista luonnetta ja sisältöä, sen vaikutusta turkulaisten hyvinvointiin sekä toiminnan pääasiallista suuntautumiskuntaa. Arviointi perustuu kokonaistarkasteluun huomioiden myös kunnallisen liikuntaolosuhderesurssien tarjonnan suhteessa kysyntään sekä liikunta- ja kuntalain säännökset.

Liikuntalautakunta päättää harkinnanvaraisesti avustusten myöntämisestä. Tapauskohtaisen kokonaistarkastelun perusteella liikuntalautakunta päättää kunkin hakijayhdistyksen ja avustusmuodon kohdalla hyväksyä tai hylätä avustushakemuksen.

Liikuntalautakunta päättää mahdollisen avustusosuuden suuruudesta kunkin avustusmuodon kohdalla erikseen.

 

Edellä mainitut periaatteet koskevat niitä vakiintunutta toimintaa toteuttavia yhdistyksiä, jotka ovat vaihtaneet rekisteröidyn kotikuntansa Turkuun vuonna 2023 tai sen jälkeen. Periaatteet koskevat myös niitä Turun ulkopuolella vakiintunutta toimintaa toteuttavia yhdistyksiä, jotka ovat yhdistyneet vuonna 2023 tai sen jälkeen perustetun turkulaisyhdistyksen kanssa.

2.2 Avustukset olosuhteisiin

2.2.1 Avustus liikuntaolosuhteiden käyttöön

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan

oturkulaisia liikunta- ja urheiluseuroja, jotka käyttävät toiminnassaan yksityisen ja kolmannen sektorin omistamia liikuntatiloja alle 20-vuotiaiden toimintaan

oturkulaisia yhdistyksiä, jotka järjestävät vesiliikuntaa ja uintiryhmiä erityisryhmille yksityisomisteisissa allastiloissa

oturkulaisia liikunta- ja urheiluseuroja, jotka tekevät suunnistus- ja sprinttikarttoja Turun alueen maastoihin

Avustuksella pyritään siihen, että liikuntatiloista aiheutuvat maksut eivät nostaisi liikkumisen hintaa lajeissa, joiden käyttäjille ei ole tarjota kunnallisia liikuntatiloja tai joille kunnallisia liikuntatiloja ei ole riittävästi.

Tavoitteena on mahdollistaa harrastajien tasavertainen tukeminen lajista riippumatta. 

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä soveltavan ryhmien vesiliikuntaa järjestävät yhdistykset.

 

Avustusmääräraha:

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan. 

Hakijakohtainen avustus muodostuu hyväksyttyjen kulujen suhteesta jaossa olevaan määrärahaan. 

 

 Avustuksen jakoperusteet: 

Avustusta myönnetään alle 20-vuotiaiden lajiharjoittelun olosuhdekuluihin, erityisliikunnan allastilakuluihin ilman ikärajaa sekä suunnistuskarttojen tekemiseen liittyviin kuluihin.

Avustusta haetaan aikavälillä 1.1.-31.12.2025 toteutuneisiin kuluihin.

Avustusta myönnetään seuran/yhdistyksen maksamiin toteutuneisiin kuluihin liikuntalautakunnan päättämien avustusperiaatteiden mukaisesti.

Kulut todennetaan kuiteilla, maksutositteilla ja/tai kirjanpitotositteilla. 

Avustushakemukset käsitellään kerran vuodessa hakuajan päättymisen jälkeen. Hakemusta jätettäessä tarvittavat loppuvuoden (loka-joulukuu) kulut arvioidaan ja täydennetään hakemukseen jälkiliitteinä tietojen vahvistuessa. 

Avustusprosentti riippuu haettavista kuluista ja jaossa olevasta avustusmäärärahasta. Ohjeellisena tavoitetasona on n. 70 % seuran/yhdistyksen maksamista liikuntaolosuhdekuluista. 

 

Hakuaika:

Avustuksen hakuaika on 1.2.–31.10. Hakuajan päättymisen jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä. Hakemuksen liitteitä voi lisätä hakuajan päättymisen jälkeen.  

Mikäli seuran tai yhdistyksen kuluihin on tulossa muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna, tulee avustuksen hakijan olla yhteydessä liikuntapalveluihin viipymättä, kun tieto muutoksesta on tullut. Muutoksiksi katsotaan esimerkiksi:

oliikuntaseurojen yhteenliittyminen

oseuran vuokraama tai omistama uusi liikuntatila

oseuran hallinnoimasta tai omistamasta liikuntatilasta luopuminen

otoiminnan muutoksen vaikutukset olosuhdekuluihin

otilavuokran ja ylläpitokulujen nousu (poikkeava nousu suhteessa normaaliin indeksikorotukseen)

otai muu vastaava olosuhdekuluihin vaikuttava muutos

Lisäksi uusien liikuntaseurojen ja Turkuun muuttavien seurojen tulee olla yhteydessä liikuntapalveluihin hyvissä ajoin ennen seuran rekisteröintiä Turkuun.

Muutokset ilmoitetaan muutoslomakkeella. Muutokset, joista ei ole ilmoitettu liikuntapalveluille, voidaan jättää huomioimatta avustuskäsittelyssä.

 

Liikuntatilojen vuokrat ja käyttömaksut

 

Hyväksyttäviin kuluihin luetaan hakijaseuran/-yhdistyksen maksamat kulut lajiharjoitteluun liittyvistä liikuntatilavuokrista ja liikuntatilojen käyttömaksuista. Hakijan oman tai vuokratun liikuntaolosuhteen hyväksytyt käyttömaksut suhteutetaan alle 20-vuotiaiden toiminnan määrään (pl. soveltavan liikunnan allastilakulut). Hakijan oman tai vuokratun liikuntaolosuhteen käyttömaksuista vähennetään muilta toimijoilta saadut liikuntapaikan käytön tulot.

 

Avustusta myönnetään ensisijaisesti Turussa sijaitsevien liikuntaolosuhteiden käyttöön. Avustusta on mahdollista saada myös Turun ulkopuolella sijaitsevien liikuntapaikkojen kuluihin, jos Turussa ei ole kyseisiä liikuntatiloja tai Turussa sijaitsevat kyseisen lajin liikuntatiloihin ei ole saatavalla riittävästi vuoroja. Turun ulkopuolisten liikuntatilojen käytön avustaminen käsitellään vuosittain hakijan selvitykseen ja kunnallisten liikuntaolosuhteiden varaustilanteeseen perustuen.

 

Hyväksyttäviä kuluja ovat:

Alle 20-vuotiaiden liikuntatila- ja kenttävuokrat, kun tilaa/kenttää on käytetty lajiharjoitteluun tai liikuntalajiin liittyvään kilpailutoimintaan

Kaikenikäisten soveltavan liikunnan allastilavuokrat, kun tilaa on käytetty liikuntaharrastustoimintaan

Hakijan omistaman tai vuokraaman liikuntapaikan ylläpitoon liittyvät vuokra-, maavuokra-, siivous-, valaistus-, kunnossapito-, vakuutus-, avain- ja LVI-kulut

Hakijan omistaman tai vuokraaman liikuntaolosuhteen säännölliset ylläpidolliset kunnossapitotyöt, jotka liittyvät oleellisesti olosuhteen turvalliseen käyttöön lajin erityispiirteet huomioiden

 

Avustuksen piiriin eivät kuulu:

Yli 20-vuotiaiden liikuntatilojen vuokrat ja käyttömaksut (pl. soveltavan liikunnan allastilakulut, joita avustetaan ilman ikärajaa)

Muissa kaupungeissa toteuttavan liikuntatoiminnan tilakulut, kun toiminta on suunnattu ensisijaisesti muille kuin turkulaisille

Oheisharjoittelutilojen tilavuokrat ja käyttömaksut

Turun kaupungin tilojen käyttömaksut

Turun kaupungin tukemien liikuntatilojen käyttömaksut (esim. Rajupaja Areena ajalla 1.8.–31.3.)

Kulut, jotka ovat muodostuneet ajalta, jolloin liikuntaolosuhde on pois liikuntakäytöstä

Varasto-, säilytys- ja toimistotilojen sekä autopaikkojen kulut

Siivous-, käyttötarvike-, työkalu-, laitteisto-, matto-, hiekoitus- ja polttoainekulut sekä muut pienet liikuntaolosuhteen ylläpitoon liittyvät hankinnat ja palvelut

Liikuntavälineisiin, huonekaluihin, sisustukseen ja valmennustoimintaan liittyvät kulut

Välineiden ja laitteiden korjaukseen liittyvät kulut

Puhelin-, tietoliikenne- ja äänentoistokulut

Tapahtumien järjestämiseen liittyvien liikuntatilojen, hankintojen sekä lisäjärjestelyjen ja -toimintojen kulut

Viivästys- ja perintämaksut sekä laskutuslisät

 

Tarvittavat liitteet liikuntatilojen osalta:

Yhteenvetolomake koko vuoden 2025 kuluista - toimintatiedot ilmoitetaan koko vuodelta, loppuvuoden toiminta arvioidaan ennakkotietointa ja vahvistetaan liitteillä alkuvuodesta 2026.

Tilakulujen laskut

Tilakulujen maksutositteet

Suunnistuskartat

 

Avustusta myönnetään suunnistus- ja sprinttikarttojen tekemiseen.

 

Hyväksyttäviä kuluja ovat:

Suunnittelukustannukset (esim. maastotyöt, matkakulut)

Toteutuskustannukset (esim. kartan piirtäminen, tulostus- ja painokulut)

Ostopalveluna hankittujen karttojen kustannukset

 

Avustuksen myöntöperusteet:

Uusista tai uusittavista kartoista ja rastistoista on toimitettavat mallikartat avustushakemuksen liitteenä.

Karttapohjat on luovutettava pyydettäessä Turun Seudun Urheiluakatemian käyttöön.

Hakemuksia käsitellessä huomioidaan Suomen Suunnistusliiton asiantuntijalausunto toimitettujen karttojen sisältöihin liittyen. Avustukset jaetaan Suunnistusliiton lausuntoon perustuen.

 

Tarvittavat liitteet suunnistuskarttojen osalta:

Yhteenvetodokumentti tehdyistä kartoista ja niiden kustannuksista

Karttojen mallikappaleet

Maksutositteet kustannuksista

 

Ennakkonostokäytäntö

 

Koska avustus liikuntaolosuhteiden käyttöön maksetaan ns. takautuvasti eli seuraavana vuonna kulujen toteutumisesta, seura/yhdistys voi nostaa osan tai osia avustuksesta ennakkoon ennen varsinaista jakopäätöstä.  

 

Ennakkonostokäytäntöä voivat käyttää liikunta- ja urheiluseurat sekä liikuntaa järjestävät yhdistykset,

ojoille liikuntalautakunta on edeltävänä kalenterivuotena myöntänyt avustusta harjoitustilavuokrien korvaamiseen vähintään 2 500 € ja ovat anojina myös kyseisenä kalenterivuonna.  

ojotka eivät ole saaneet aikaisemmin avustusta, mutta joilla on osoittaa pitkäaikainen (vähintään 3 v.) voimassa oleva vuokrasopimus, jonka suuruus on vuositasolla vähintään 10 000 €.  

Ennakkona voidaan maksaa maksimissaan 50 % seuran/yhdistyksen edellisen kalenterivuoden avustussummasta tai 50 % voimassa olevan vuokrasopimuksen vuosisummasta takaisinmaksusitoumusta vastaan.

oJos ennakkona maksettu avustussumma on suurempi kuin lopullinen avustus, kaupunki perii liikaa myönnetyn osuuden takaisin.  

oJos hakija ei hae avustusta sinä vuonna, kun ennakonnosto on maksettu, ennakonnosto peritään takaisin.

Ennakkoon maksettu avustus vähennetään hakijalle myönnetystä vuosiavustuksesta.

Ennakkonostokäytäntö alkaa avustusvuonna 1.1. ja päättyy, kun liikuntalautakunta on tehnyt kyseisen vuoden avustusmuodosta lopullisen jakopäätöksen. 

2.3 Avustukset toimintaan

2.3.1 Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan seurojen harraste-, valmennus- ja kilpailutoimintaa. Alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten toimintaan kohdistetaan noin 70 % määrärahasta. Aikuisten (20-vuotiaat ja vanhemmat) toimintaan kohdistetaan noin 30 % avustusmäärärahasta.

 Kohderyhmä:

Turkulaiset yhdistykset, joiden toiminnan päätarkoitus on yhdistyksen sääntöjen mukaan liikuntatoiminnan harjoittaminen.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustus edellyttää säännöllistä liikuntaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kolmen (3) kuukauden ajan edellisellä toimintakaudella.

oSäännölliseen liikuntatoimintaan huomioidaan ne ajanjaksot, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat käytössä ja niitä on mahdollista käyttää toimintaan.

oSuoratoistona toteutettua, sähköpostitse tai muilla viestintävälineillä etäohjattua tai -valmennettua liikuntatoimintaa ei avusteta.

Liikunnaksi lasketaan valmennettu kilpailuun tähtäävä urheilu sekä harraste- ja kuntoliikunta.

Ilmoitetut osallistujamäärät tulee todentaa nimiluetteloista.

Avustus lasketaan edellisen kalenterivuoden (esim. vuoden 2025 avustus lasketaan vuoden 2024) toimintatietojen pohjalta. Hakemuksessa ilmoitetaan vain jäsenistön liikunta.

Avustus määräytyy seuran tuottamien lukuarvojen mukaan. Lukuarvot perustuvat lasten, nuorten ja aikuisten liikuntatoiminnan määrään. Liikuntasuoritteella on eri ikäryhmissä eri painokerroin. Ikäryhmän lukuarvo saadaan kertomalla keskenään:

okuukausien määrä (3–12 kk), jolloin ikäryhmälle on järjestetty toimintaa

oosallistujien keskiarvollinen lukumäärä

opainokerroin

Kilpailu-, turnaus- tai leiripäivät lasketaan mukaan ryhmän keskimääräiseen viikkoharjoitusmäärään eikä niitä ilmoiteta erikseen.

Liikuntapalvelujen ylläpitämiä tai ostopalveluin tuettuja ryhmiä (kuten Kunnon äijät-, Leidit Liikkeellä- tai vastaavia tuotteita) ei ilmoiteta. Viikkoharjoitusmääriin ei myöskään ilmoiteta harrasteryhmiä, joita kaupunki tukee avustus- ja tilahinnoittelu-uudistuksen siirtymävaiheessa.

Avustuksessa ei huomioida yksittäisiä tapahtumia tai alle kolmen (3) kuukauden toimintajaksoa.

Anojaseuralla tulee olla omaa juniori- ja/tai aikuistoimintaa. Ostopalveluluontoinen toiminta toisen seuran rekisteröimiin urheilijoihin ei riitä avustusperusteeksi. 

Seurojen avustushakemuksissa, kun ilmoitetaan lasten ja/tai nuorten liikuntatoimintaa, noudatetaan kohdassa 1.2. yleiset säädökset mainittua yhdistyksen sitoutumista tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

 

TAULUKKO 1. Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustuksen painokertoimet

Ikäryhmä

Painokerroin

Lapset (12-v. ja nuoremmat)

2

Nuoret (13–19-v.)

4

Aikuiset (20-v. ja vanhemmat)

1

 

Toiminta-avustus pitää sisällään myös starttiavustuksen. Starttiavustusta myönnetään liikunta- ja urheiluseuroille, joihin ei voida soveltaa yleisiä toiminta-avustuksen laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa esim. seuroja, jotka ovat aloittaneet toimintansa samana kalenterivuonna, kuin hakevat toiminta-avustusta tai kesken edellisen kalenterivuoden. Starttiavustusta myönnetään liikuntalautakunnan harkinnan perusteella 200 €/yhdistys. Starttiavustus anotaan samalla lomakkeella ja samaan hakupäivämäärään mennessä kuin toiminta-avustuskin. Turkulainen yhdistys voi saada starttiavustusta, mikäli se on rekisteröity yhdistykseksi Patentti- ja rekisterihallituksen kautta. Starttiavustuksen voi saada vain kerran.

 

Erityisehdot:

 

Sanktiojärjestelmä: Liikuntalautakunta valvoo toiminta-avustusohjeiden noudattamista. Mikäli yhdistys rikkoo ohjeistusta tai ilmoittaa tarkoituksellisesti tietojaan virheellisesti, on kaupungin myöntämä ja jo mahdollisesti jo käyttöönotettu avustus maksettava lyhentämättömänä takaisin. Liikuntapalvelut tarkastaa ilmoitettujen tietojen oikeellisuuden arpomalla vuosittain kuusi (6) seuraa lähempään tarkasteluun.

 

Ennakkonostokäytäntö: Seura voi nostaa osan avustuksesta ennakkoon ennen varsinaista jakopäätöstä. Ennakkonostokäytäntöä voivat käyttää ne liikunta- ja urheiluseurat, joille liikuntalautakunta on edeltävänä kalenterivuotena myöntänyt toiminta-avustusta vähintään 3 000 € ja ovat anojina myös ko. kalenterivuotena. Ennakkona voidaan maksaa 50 % yhdistyksen edellisen kalenterivuoden toiminta-avustussummasta takaisinmaksusitoumusta vastaan. Mikäli ennakkona maksettu avustussumma on suurempi kuin lopullinen toiminta-avustus, kaupunki perii liikaa myönnetyn osuuden takaisin. Ennakkonostokäytäntö alkaa 2.1.2025 ja päättyy, kun liikuntalautakunta on tehnyt asiasta lopullisen jakopäätöksen.

 

Hakuaika vuodelle 2025

Avustusta tulee hakea viimeistään lokakuun viimeisenä päivänä v. 2025. Määräajan jälkeen toimitettuja hakemuksia ei käsitellä. Loppuvuoden (marras- ja joulukuu) liikunnan toimintatiedot annetaan ennakkotoimintatietoina.

 

Tarvittavat liitteet hakemukseen

Tulevasta kaudesta:

Talousarvio

Toimintasuunnitelma

Kuluvasta kaudesta:

Toimintakertomus tai vastaava

Tilinpäätös (tuloslaskelma ja tase) tai vastaava

Toiminnan-/tilintarkastuskertomus

Yhdistyksen säännöt (uudet hakijat ja seurat, joiden sääntöihin on tehty muutoksia)

Selvitys tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisystä (uudet hakijat, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille)

Liikuntaryhmien nimilistat

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

2.3.2 Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan yhdistysten järjestämää kansanterveystyön, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten, maahanmuuttajien säännöllistä liikuntaa tai liikuntaa ja terveyttä edistävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joka tukee kaupungin strategisia tavoitteita. Lisäksi avustusmuodolla pyritään kannustamaan yhdistysten väliseen yhteistyöhön yhteisten liikuntaryhmien muodossa.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset kansanterveystyön-, vammaisten, eläkeläisten tai maahanmuuttajien säännöllistä liikuntaa järjestävät yhdistykset sekä tahot, jotka tekevät liikuntaa ja terveyttä edistävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joilla on kaupungin strategiaa tukevia tavoitteita. Yhdistyksen toiminta on alkanut avustuksen myöntöä edeltävänä kalenterivuotena ja kotipaikka on Turku.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Toiminta-avustuksessa ja vammaisavustaja-avustuksessa avustus määräytyy avustuksen myöntöä edeltävän kalenterivuoden säännöllisen liikuntatoiminnan perusteella. Avustuksessa huomioidaan vain jäsenistön liikuntasuoritteet.

Avustus edellyttää säännöllistä liikuntatoimintaa vähintään kerran (1) viikossa vähintään kolmen (3) kuukauden ajan.

oSäännölliseen liikuntatoimintaan huomioidaan ne ajanjaksot, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat käytössä ja niitä on mahdollista käyttää toimintaan.

oSuoratoistona toteutettua, sähköpostitse tai muilla viestintävälineillä etäohjattua tai -valmennettua liikuntatoimintaa ei avusteta.

Liikunnaksi lasketaan harraste- ja kilpaurheiluun tähtäävä harjoitustoiminta.

Nk. yksittäistapahtumat, kuten esimerkiksi kilpailut, teema- tai tapahtumapäivät, retket tai esiintymiset taikka kuntokorttitoiminta tai omaehtoinen liikunta eivät kuulu toiminta-avustuksen laskennan piiriin.

Liikuntasuoritteiden lukuarvo saadaan kertomalla keskenään harjoituskertojen määrä osallistujien keskiarvolla.

Kahden tai useamman yhdistyksen järjestäessä yhteistyössä yhteisiä liikuntaryhmiä, saa ko. toimintaryhmä kertoimen kaksi (2), muulloin kerroin on yksi (1). Jokainen yhdistys ilmoittaa kuitenkin vain omat osallistujansa.

Eri-ikäisten liikunta on keskenään samanarvoista.

Yhdistysten avustushakemuksissa, kun ilmoitetaan lasten ja/tai nuorten liikuntatoimintaa noudatetaan kohdassa 1.2. Yleiset säädökset mainittua yhdistyksen sitoutumista tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

Toiminta-avustus pitää sisällään myös starttiavustuksen. Starttiavustusta myönnetään yhdistyksille, joihin ei voida soveltaa yleisiä toiminta-avustuksen laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa esim. yhdistyksiä, jotka ovat aloittaneet toimintansa samana kalenterivuonna, kuin hakevat toiminta-avustusta tai kesken edellisen kalenterivuoden. Starttiavustusta myönnetään liikuntalautakunnan harkinnan perusteella 200 €/yhdistys. Starttiavustus anotaan samalla lomakkeella ja samaan hakupäivämäärään mennessä kuin toiminta-avustuskin. Turkulainen yhdistys voi saada starttiavustusta, mikäli se on rekisteröity yhdistykseksi Patentti- ja rekisterihallituksen kautta. Starttiavustuksen voi saada vain kerran.

 

Liikuntaa ja terveyttä edistävään tutkimustoimintaan sekä kehittämistyöhön kohdistuvissa hakemuksissa avustettavan toiminnan tavoitteet määritellään yhteistyösopimuksessa liikuntapalveluiden ja hakijan välillä. Lisäksi laaditaan toimintasuunnitelma yhteistyösopimukseen perustuen. Yhteistyösopimus voidaan tehdä pitkäjänteiseksi esim. kahden (2) vuoden mittaiseksi. Avustusta haetaan vuosittain lokakuun loppuun mennessä. Myönnettävä avustus perustuu liikuntalautakunnan harkintaan pohjautuen avustusperiaatteisiin.

 

Erityisehdot:

Liikuntalautakunta valvoo annettujen avustusohjeiden noudattamista. Mikäli yhdistys rikkoo ohjeistusta tai tarkoituksellisesti ilmoittaa tietojaan virheellisesti, on kaupungin myöntämä ja jo mahdollisesti jo käyttöön otettu avustus maksettava lyhentämättömänä takaisin. Toiminta-avustuksessa ei ilmoiteta liikuntapalveluiden järjestämien tai ostopalveluin tuettujen liikuntaryhmien toimintaa tai tapahtumia, jotka on jo avustettu tai maksettu jo kertaalleen. Liikuntapalvelut tarkastaa ilmoitettujen tietojen oikeellisuuden ja arpomalla neljä (4) yhdistystä lähempään tarkasteluun.

 

Hakuaika vuodelle 2025

Avustusta tulee hakea viimeistään 31.10. Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä. Loppuvuoden (marras- ja joulukuu) liikunnan toimintatiedot annetaan ennakkotoimintatietoina.

 

Tarvittavat liitteet hakemukseen

Tulevasta kaudesta:

Talousarvio

Toimintasuunnitelma

 

Kuluvasta kaudesta:

Toimintakertomus tai vastaava

Tilinpäätös (tuloslaskelma ja tase) tai vastaava

Toiminnan-/tilintarkastuskertomus

Yhdistyksen säännöt (uudet hakijat ja seurat, joiden sääntöihin on tehty muutoksia)

Selvitys tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisystä (uudet hakijat, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille)

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

2.3.3 Vammaisavustaja-avustus

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella rohkaistaan seuroja ja yhdistyksiä järjestämään uutta, ohjattua liikuntaa ja/tai ottamaan mukaan jo olemassa olevaan toimintaansa erityistä tukea tarvitsevia lapsia, nuoria ja aikuisia.

Erityistä tukea tarvitsevien liikuntaryhmät on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka eivät voi vamman, sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi osallistua ilman vammaisavustajaa yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja joiden liikunta vaatii soveltamista sekä erityisosaamista. Erityistä tukea tarvitsevia ovat pitkäaikaissairaat, kuten liikunta-, kehitys- ja cp-vammaiset, lihastautia, ADHD:a, autismia ja dysfasiaa sairastavat.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä liikuntaa järjestävät yhdistykset.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustus määräytyy avustusluokan mukaan. Kullekin avustusluokalle on määritelty euromääräinen maksimi tukisumma. Tuen suuruus ei riipu ryhmän koosta ja harjoituskertojen määrästä, mutta jokaisen ryhmän on täytettävä ryhmälle asetetut vähimmäisvaatimukset. Avustusta jaetaan koko vuoden toimintoihin.

oSäännölliseen liikuntatoimintaan huomioidaan ne ajanjaksot, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat käytössä ja niitä on mahdollista käyttää toimintaan. Liikuntapaikkojen mahdollinen poikkeusoloista johtuva sulkuaika huomioidaan avustuskausikohtaisesti.

oPoikkeusajan kokoontumisrajoituksista ja liikuntapaikkojen käyttökielloista johtuen hakijat voivat ilmoittaa vain varsinaisilla liikuntapaikoilla tapahtuneen liikuntatoiminnan kyseiseltä avustuskaudelta. Tasavertaisuuden toteutumiseksi suoratoistona toteutettua, sähköpostitse tai muilla viestintävälineillä etäohjattua tai -valmennettua liikuntatoimintaa ei voi ilmoittaa.

Avustusta haetaan kuluvan kalenterivuoden toteutuman perusteella. Vuoteen sisältyy kolme (3) kautta: kevät-, kesä- ja syyskausi.

Ryhmälle asetetaan seuraavat vähimmäisvaatimukset:

oAvustettavan toiminnan tulee kestää vähintään kolme (3) kuukautta ja sen tulee olla säännöllistä (vähintään 1 harjoituskerta/ viikko).

oRyhmässä tulee olla vähintään viisi (5) osallistujaa. Kaikkien avustusluokkien ryhmiin lasketaan myös integroidut ryhmät. Integroidulla ryhmällä tarkoitetaan ryhmää, jossa erityistä tukea tarvitseva henkilö on mukana kaikille avoimessa liikuntaryhmässä vammaisavustajan kanssa. Ilman vammaisavustajaa osallistuminen on mahdotonta.

Avustus jaetaan kolmen (3) avustusluokan mukaan esimerkki luokkahinnoitteluin, kuitenkin käytettävissä olevan kokonaismäärärahan puitteissa.

Avustusluokat:

 

 Avustusluokka

Avustus € / kausi

I. Ryhmällä on ohjaajan lisäksi vähintään yksi vammaisavustaja.

max 100 €/ryhmä

II. Ryhmällä on ohjaajan lisäksi enemmän kuin yksi vammaisavustaja.

max 200 €/ryhmä

III. Ryhmällä on ohjaajan lisäksi oltava vammaisavustajia vähintään kolme ja ainakin joka toisella osallistujalla.

max 300 €/ryhmä

 

Hakuaika:

Anomuksia käsitellään kerran vuodessa. Avustusta tulee hakea viimeistään 15.11. Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä.

 

Tarvittavat liitteet hakemukseen

Kuluvasta kaudesta:

Ryhmän kustannusarvio

Yhdistyksen säännöt (uudet hakijat ja seurat, joiden sääntöihin on tehty muutoksia)

Selvitys tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisystä (uudet hakijat, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille)

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

2.4 Avustukset osaamiseen

2.4.1 Avustus valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten valmentajien, ohjaajien ja toimihenkilöiden kotimaassa tai ulkomailla tapahtuvaa koulutusta.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä erityisryhmien liikuntaa järjestävät yhdistykset

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustusta myönnetään koulutuksesta syntyneiden hyväksyttävien kulujen perusteella.

Valmentajien ja ohjaajien koulutusten tulee sisältää ohjauksen laatuun liittyvää sisältöä, jotta koulutus voidaan huomioida avustuksen piiriin. 

Hyväksyttävät kulut kotimaassa järjestettävän koulutuksen osalta ovat:

oKurssi- ja majoituskulut

oAlueorganisaatioiden järjestämissä koulutuksissa, joissa on osallistujia koko toiminta-alueelta, vain avustusta hakevaan seuraan kuuluvan kustannusosuus

Hyväksyttävät kulut ulkomailla järjestettävän koulutuksen osalta ovat:

oKurssi-, majoitus- ja matkakulut

Tavoitetasot:

Lasten ja nuorten valmentajien ja ohjaajien osalta tavoitetaso on 60–70 % hyväksyttävistä kuluista.

Aikuisten valmentajien ja ohjaajien sekä hallinnollisen henkilöstön koulutuksen osalta tavoitetaso on 30–40 % hyväksyttävistä kuluista.

Lopulliset avustusprosentit selviävät laskennan jälkeen.

Avustusta voi saada myös seurojen sisäisiin koulutustilaisuuksiin (ks. erityisehdot).

 

Avustus lyhytkurssitoiminnassa on enintään 500 € /henkilö/kurssi ja enintään 500 € /henkilö/vuosi.

 

Liikunnan ammattitutkintoon tähtäävissä koulutuksissa tai ammatillisissa täydennyskoulutuksissa hyväksyttäviä kustannuksia voi olla enintään 3 000 €/hlö. Liikunta- ja urheiluseuran anoessa avustusta kaksivuotiseen ammatilliseen koulutukseen osallistuvan henkilön koulutuskustannuksiin, tulee koulutettavalla olla ensimmäiseltä opintovuodelta suoritettuna 50 % koulutuksen kokonaisopintopisteistä tai vähintään pakolliset koulutusjaksot. Em. koulutusten kustannuksia avustetaan vuosittain vain kertaalleen ja liikuntalautakunta voi tarvittaessa käyttää tapauskohtaista harkintaa esimerkiksi ammatillisen tutkinnon suorittamisen keskeytyessä tai pidemmissä kuin kaksivuotisessa koulutuksessa.

 

 Erityisehdot:

Seuran sisäisillä koulutustilaisuuksilla tulee olla selkeä seuran valmennus- tai koulutustoimintaa tukeva vaikutus sekä ulkopuolinen kouluttaja.

Avustuksen piiriin eivät kuulu:

oNs. seuran sisäiset työkokoukset

oKoulutukset, joita Turun kaupungilla tai muilla järjestävillä tahoilla on tarjolla maksuttomasti

Hakuaika:

Anomuksia käsitellään kerran vuodessa. Avustusta tulee hakea viimeistään 31.10.

Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä.

Marraskuun ja joulukuun kustannukset annetaan ennakkokustannustietoina, mikäli tositekopiota ei ole mahdollista liittää hakuvaiheessa anomukseen.

 

Tarvittavat liitteet hakemukseen

Koulutusohjelma

Maksutosite

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

2.4.2 Nuoren urheilijan stipendi

Avustusmuodon tavoite:

Tavoitteena on huomioida ja tukea menestyneitä turkulaisia nuoria urheilijoita. Stipendi myönnetään kuluneen vuoden aikana saavutetusta kansallisesta tai kansainvälisestä menestyksestä yksilö- ja joukkuelajin urheilijoille tai koko joukkueelle.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset nuoret urheilijat. Urheilijan kotikunta eli vakinaisen kotiasunnon osoite tulee olla Turussa. Nuoren edustama liikunta- tai urheiluseura voi olla myös ulkopaikkakuntalainen.

Joukkuestipendiä hakevan joukkueen on edustettava turkulaista seuraa tai liikuntaa järjestävää yhdistystä tai oltava sen jäsen.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustusta myönnetään 13–20-vuotiaalle turkulaiselle nuorelle urheilijalle, tai vastaavan ikäryhmän turkulaiselle joukkueelle. Ikäryhmään kuuluvat henkilöt määritellään syntymävuoden perusteella.

Kansallisen tason menestykseksi katsotaan vähintään kultamitali nuorten tai aikuisten SM-kisoissa / SM-sarjassa. Kansainvälisen tason menestykseksi katsotaan vähintään mitalisijat PM- ja EM-tasolla tai vähintään pistesija MM-tasolla. MM-tasoksi rinnastetaan Nuorten Olympialaiset, Paralympialaiset ja Universiadit.

Mikäli yksittäinen urheilija on osallistunut aikuisten sarjaan tai maajoukkueeseen, tarkastellaan stipendiä harkinnanvaraisesti ja verrattuna yksilölajien stipendeihin.

Anomuksen voi tehdä seura tai liikuntaa järjestävä yhdistys tai yksityishenkilö.

Joukkueessa urheilevat voivat hakea stipendiä myös yksilöinä, ellei joukkue voi saada joukkuestipendiä.

Avustus myönnetään kuluneen vuoden aikana saavutetusta parhaimmasta menestyksestä. Joukkuelajeissa yksi henkilö huomioidaan yhden kerran kyseisen vuoden aikana.

Yksilöstipendi maksetaan urheilijan tilille. Joukkuestipendi maksetaan seuran tilille.

 

Stipendin määrä:

Yksilölajit: stipendi määräytyy kansallisen ja/tai kansainvälisen menestyksen mukaan. Stipendin määrä vaihtelee menestyksen mukaan.

Joukkuelajit: stipendi määräytyy kansallisen ja/tai kansainvälisen menestyksen mukaan.

oJoukkuestipendin saavassa joukkueessa on oltava yli 50 % jäsenistä turkulaisia.

oJoukkuekohtaisen stipendin suuruus määräytyy stipendiin oikeuttavien (kotipaikkakunta ja ikä) urheilijoiden määrän mukaan.

Stipendi maksetaan korkeimman saavutetun menestyksen mukaan

 

Hakuaika:

Avustusta tulee hakea viimeistään 15.11.

Hakuajan jälkeen ennen vuoden loppua saavutetun menestyksen perusteella stipendipäätös voidaan tehdä liikuntapalvelujohtajan päätöksellä. Tämä koskee ajalla 16.11.–31.12. saavutettua menestystä. Tällöin hakemus tulee lähettää viimeistään 31.12.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.