Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 92 | 22.10.2024 | 6 |
6333-2024 (00 01 05, 10 03 02)
Liikuntalautakunnan lausunto Turun Lyseon koulun hankesuunnitelmasta
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitus on pyytänyt liikuntalautakunnalta lausuntoa Turun Lyseon koulun hankesuunnitelmasta. Turun Lyseon koulun uudisrakennus on suunniteltu vanhan koulurakennuksen paikalle. Hankkeen aikaisin mahdollinen valmistumisajankohta on vuonna 2028.
Liiklk § 92
Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Sofia Eriksson:
Kaupunginhallitus on pyytänyt lausuntoa Turun Lyseon koulun hankesuunnitelmasta kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä liikuntalautakunnalta 16.9.2024 (6333-2024). Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta osaltaan laaditun hankesuunnitelman.
Taustaa
Lyseon koulun hankesuunnitelma on valmisteltu yhteistyössä tilapalveluiden, kasvatuksen ja opetuksen, oppilashuollon, konsernihallinnon sekä liikuntapalveluiden kesken vuonna 2024. Turun Lyseon kouluun tehtiin kuntoarvio vuosina 2019-2020 sekä Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus vuonna 2020, mitkä osoittivat rakennuksen olevan luultua huonommassa kunnossa. Lyseon koulu muuttikin sisäilmaongelmien vuoksi väistöön urheilukentälle sijoitettuihin tilaelementtirakennuksiin syksyllä vuonna 2020. Julkisivujen osalta tehtiin lisätutkimus mahdollisten korjaustapojen täsmentämiseksi vuonna 2021. Saman vuoden keväällä tehtiin vielä päivitetty tilasuunnitelma koska nähtävissä oli jo raskaampi korjaushanke, mutta syksyllä vuonna 2021 kaikkien tutkimusten valmistuttua arvioitiin korjaushanke kuitenkin kannattamattomaksi.
Turun Lyseon koulu sijaitsee maantieteellisesti hyvin laajalla oppilasalueella. Tällä alueella toimii Lyseon koulun kaksi yksikköä; Runosmäen yksikkö (Varusmestarintie 19) ja Pallivahan yksikkö (Paltankatu 4). Osoitteessa Kärsämäentie 46 sijaitsi kesään 2022 saakka Lyseon koulun kolmas yksikkö (1.–2. luokkia), mutta nykytilanteessa tiloja käyttää vain esiopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminnot. Lyseon Runosmäen yksikössä (nykytilanteessa väistötiloissa) opiskelee vuosiluokkien 1–9 oppilaita ja Pallivahan yksikössä vuosiluokkien 1–6 oppilaita. Lyseon Runosmäen yksikön tontilla on sijainnut vuodesta 2012 myös Mikaelin koulun yksikkö väistötiloissa. Runosmäessä sijaitsee lisäksi yksi Luolavuoren koulun yksiköistä (Piiparinpolku 3) mikä ei ole osa tätä selvitystä. Lyseo päätti luopua Kärsämäen yksikön tiloista niiden huonon soveltuvuuden ja kunnon vuoksi lukuvuoden 2021–2022 jälkeen. Uudisrakennuksen tilaohjelmaan päätettiin tällöin osoittaa tilat myös Pallivahan yksikön 5.–6. luokille sillä yksikkö toimii hieman ahtaalla Kärsämäen 1.–2.-luokkien siirron jälkeen. Kärsämäen yksikkö on myös lähitulevaisuudessa peruskorjattava, jolloin tarvitaan tilat myös siinä toimiville esiopetukselle ja ap-ip toiminnalle.
Syksyllä 2022 käytiin vielä Lyseon uudisrakennuksen mahdolliset sijaintivaihtoehdot läpi palveluverkon näkökulmasta, mutta tarkastelussa päädyttiin nykyiseen sijaintiin. Turun Lyseon koulun tarveselvitys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 3.4.2023 § 139 ja samalla päätettiin, että koulurakennus puretaan. Uuteen koulurakennukseen on tavoitteena toteuttaa tilat alakoululle (noin 500 oppilasta), yläkoululle (noin 300 oppilasta), Mikaelin koululle (60 oppilasta), esiopetukselle (63 lasta) sekä aamu- että iltapäivätoiminnalle. Ala- ja yläkoulun em. oppilasmäärät sisältävät erityisopetuksen oppilaat (alueelliset pienluokat ja valmistavan opetuksen ryhmät).
Koulurakennuksen sisäolosuhteet
Tarveselvityksen mukaisesti hankesuunnitelmassa on esitetty Turun Lyseon uuteen koulurakennukseen 760m2 kokoista keskisuurta liikuntasalia, joka soveltuu monipuoliseen liikuntakäyttöön ja eri liikuntalajien harrastamisen lisäksi myös kilpaolosuhteeksi. Yläkoulun toiveena on myös kuntosalin sijoittaminen rakennukseen. Mikäli rakennukseen tulee kuntosali, tulee se sijoittaa lähelle liikuntasalia, jotta ne toimivat yhdessä ja luovat näin hyvän synergian oheisharjoitteluun myös ilta- ja viikonloppukäyttöön. Suunnittelussa tulee huomioida liikuntalautakunnan päätöksen (liiklk 14.02.2023 § 15) mukainen kirjaus kuntosalin ja oheisharjoittelutilan suunnittelusta. Kuntosalin omatoimikäytön mahdollisuus on teknisesti oltava olemassa, jos sille tarve tulevaisuudessa syntyy. Tilat suunnitellaan huomioiden erilaiset oppijat ja joustavat opetusjärjestelyt. Liikuntatilatilojen suunnittelussa tulee lisäksi huomioida koulun ulkopuolinen päivä-, ilta- ja viikonloppukäyttö, sillä kolmeen osaan jaettava liikuntasali mahdollistaa useamman ryhmän toimimisen yhtäaikaisesti tilassa. Liikuntatilojen tulisi olla helposti ulkokautta saavutettavissa, ettei salin käyttäjien tarvitse kulkea koulutilojen läpi. Tilojen tulisi olla lukittavissa muusta koulurakennuksesta.
Esitetty ratkaisu on kaupunginhallituksen päättämien (30.5.2023 § 246) liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten mukainen. Runosmäen alueella sijaitsee Nunnavuoren palloiluhalli, joka palvelee katsomollisena liikuntaolosuhteena koulun päiväkäyttöä sekä vapaa-ajan käyttöä. Nunnavuoren palloiluhalli sijaitsee aivan Lyseon koulun lähettyvillä (n. 300 m) ja on kooltaan 720 m2, minkä vuoksi alueelle ei nähdä olevan tarvetta yli 1000 m2 liikuntasalille.
Monipuoliset ja muunneltavat tilat mahdollistavat erilaisten ja erikokoisten ryhmien työskentelyn. Suunnittelussa tullaan huomioimaan esteettömyys myös aistiesteettömyyden (valaistus, äänieristys ja akustiikka) osalta. Liikuntasalin tulee lisäksi olla jaettavissa kolmeen lohkoon, joista jokaiselta tulee olla pääsy varastotilaan. Liikuntatilojen suunnittelussa otetaan huomioon kaupungin koulusuunnitteluohjeen ja -konseptin mukainen toteutusmalli.
Liikuntasalikonseptoinnin pääperiaatteet keskisuurelle liikuntasalille:
• 760m2 liikuntasalin vapaa korkeus 8–12 m.
• Puku- ja pesutiloja 6 kpl (mitoitus 15–25 henkilölle). Erillisiä pienempiä puku- ja pesutiloja 2 kpl (mitoitus 1–2 henkilölle).
• Varastotilaa min. 75m2 (minimi noin 10 % salin pinta-alasta) ja siten että varastotilaan on pääsy jokaiselta kolmelta lohkolta.
• Äänentoistolaitteille erillinen tila.
• Esteetön pääsy liikuntasaliin, puku-, wc- ja pesutiloihin. Varsinaisten liikuntatilojen lisäksi rakennuksen tiloihin voidaan sijoittaa myös muita liikkumiseen kannustavia elementtejä, esimerkiksi pingispöytiä, kiipeilyseinillä käytettäviä kiipeilyotteita ja muita aktivoivia alueita sekä välineistöä, jotka kannustavat aktiiviseen tekemiseen ja liikkumiseen.
Koulun ulkoliikuntaolosuhteet ja piha-alue
Koulun piha-alueen tulee olla Pormestariohjelman ja kaupunginhallituksen päättämän (30.5.2022 § 246) liikuntapaikkaverkkolinjausten toimeenpanon mukainen kaikenikäisiä liikuttava kokonaisuus. Piha palvelee alueen asukkaita kaikille avoimena lähiliikuntapaikkana. Piha-alueen tulee kannustaa aktiiviseen toimintaan ja alueen tulisi pitää sisällään toimintoja ja mahdollisuuksia, joissa motoristen taitojen kehittyminen on mahdollista. Piha-alueella tulee pystyä esimerkiksi tasapainoilemaan, kiipeämään, heittämään ja potkaisemaan.
Ulkoliikuntaolosuhteiden osalta yhtenäiskoulua palvelee hienosti tontilla oleva täysimittainen, talvisin jäädytettävä, hiekkakenttä (n. 60 m x 100 m). Kentällä on tällä hetkellä korjauskuntoinen pukuhuonerakennus, jonka tulee palvella myös jatkossa kentän käyttäjiä. Pukuhuonerakennus kunnostetaan osana hanketta.
Kenttä muutetaan hiekkatekonurmikentäksi sen jälkeen, kun väistötilaelementit poistuvat. Koulun pukuhuoneratkaisuissa on huomioitava myös ulkokentän käyttäjät, jotta heillä on mahdollisimman helppo kulku 1–2 pukuhuoneeseen kentältä. Koulun ja hiekkatekonurmikentän väliin sijoittuvaan rinteeseen voidaan suunnitella toteutettavan esimerkiksi kaksitasoinen istumataso (ei katsomo). Hiekkatekonurmikentällä puolestaan mahdollistetaan myös pesäpallon harrastaminen. Kentälle onnistuu mittojen puolesta toteuttaa naisten pesäpallokenttä (82 x 36 m) varoalueineen. Hiekkatekonurmikentällä voidaan pesäpallon harrastamisen lisäksi toteuttaa myös alempien sarjojen kilpailut. Varoalue kentän ja katsomon välillä on 10 m, muita varoalueiden standardimittoja ei ole. Kentän valaistusta tulee parantaa ja ympäröivä aita uusia.
Johtopäätökset
Liikuntalautakunta hyväksyy osaltaan Turun Lyseon koulun hankesuunnitelman edellä esitellyin huomioin. Hankkeen valmistuttua tavoitteena on tilojen mahdollisimman tehokas käyttö niin kouluaikoina kuin sen ulkopuolella.
Liikunnallisesti aktivoivien olosuhteiden toteutuksessa tulee huomioida liikuntapaikkaverkon kehittämislinjaukset. Lisäksi liikuntapalveluita tulee osallistaa myös jatkossa kouluhankkeen suunnittelu- ja rakennusvaiheeseen. Hankesuunnitelmassa esitetyt liikuntaolosuhteet edellyttävät riittävän investointibudjetin lisäksi ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympäri vuoden korkealla käyttöasteella kuntalaisille.
Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö Turun Lyseon koulun hankesuunnitelmasta
Oheismateriaali 2Turun Lyseon koulun hankesuunnitelma
Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:
EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy Turun Lyseon koulun hankesuunnitelman. Lautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä esitellyn lausunnon.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Lisäksi lautakunta esittää, että suunnittelussa otetaan huomioon, että salin pitkä sivu suunnitellaan avattavaksi, mikä mahdollistaa katsomotilan rakentamisen ilman erillisen katsomon rakentamista. Pääkaupunkiseudun alueella on esimerkkejä toimivista ratkaisuista.
Jakelu
lausKaupunginhallitus